Akcesoria wędkarskie
Przygotowanie
Metody połowu
Pokoik napraw
Zrób to sam
Techniki i sztuczki
Opowiadania wędkarskie
Wędkarstwo podlodowe
Witaj
Login:

Hasło:

Zapamiętaj mnie

[ ]
Menu główne
Czat

Anonimowy
04 sty : 19:42
Poszukuję mapy batymetrycznej jeziora sarąg

Anonimowy
22 gru : 01:13
Witam czy mógłbym dostać/kupić mapę batymetryczna j Ruda Woda oraz Bartężka
jacek 2359@o2.pl
Pozdrawiam

Anonimowy
22 lis : 19:22
Witam, w jaki sposób mógłbym uzyskać mapę batymetryczną jeziora Brzeźno k. Brzeźna Mazurskiego? darek.buczynski@gmail.com

Anonimowy
17 paź : 19:32
Witam.
Czy mógłbym poprosić o mapę btymetryczną jeziora Świętego Szwaderki?

Anonimowy
11 paź : 16:15
Witam potrzebuje mape batymetryczna jeziora burdag .jesli ktos posiada to prosze o przeslanie dzieki jawor75@gmail.com

Nowe posty na forum
Re: Powrót po latach
Albert. Nie napisałeś jaką masz długość bata. Ja ł...
Autor Bogdan
01 lip : 07:43

Powrót po latach
Witam witam. Zastanawiam się czy ktoś tu jeszcze j...
Autor Albertk1990
08 cze : 23:27

Re: Aplikacja do map batymetrycznych
Po kliknięciu w link odnośnik jest błędny.
Autor haras
29 maj : 12:33

Re: Jesteś nowy? - przywitaj się
Witamy bardzo serdecznie Andrzeju i zapraszamy do ...
Autor Bogdan
20 sty : 13:19

Re: Jesteś nowy? - przywitaj się
Dzień Dobry, Bardzo dziękuję za przyjęcie do grona...
Autor Andrzej
20 sty : 12:48

Nowe komentarze
[Treści] Jak założyć spławik - opisy, porady, zdjęcia
Autor:  Bogdan dnia 21 lis : 07:27
Witam Damianie.Moim zdaniem stopery między śrucina [więcej]

[Treści] Jak założyć spławik - opisy, porady, zdjęcia
Autor:  DamianSa dnia 21 lis : 00:00
Witam, czytałem że rozkładanie ciężarków na przykł [więcej]

[Treści] Batymetria, mapy batymetryczne do pobrania
Autor:  Pablo dnia 25 paź : 16:50
Witam czy ma ktoś mapkę jeż czarnego w niesiolowic [więcej]

Autor:  Anonymous dnia 17 paź : 19:36
reklama.domanski@wp.pl

Autor:  Anonymous dnia 17 paź : 19:36
Witam.Czy mógłbym poprosić o mapę batymetryczną je [więcej]

Facebook

Data / Czas

Sposób na ...
Mapy batymetryczne
Poradnik

Poradnik wędkarza majsterkowicza dostępny do kupienia. Serdecznie zapraszamy!

Więcej o książce można dowiedzieć sie na stronie :

LINK

Forum
<< Poprzedni temat | Kolejny temat >>   
Problem z połowem

Idź do strony  [1] 2 3 4 5 6 7
Autor Odpowiedzi
Albertk1990
pią lis 08 2013, 07:27
Zarejestrowany #436
Witam
Jakiś czas temu postanowiłem tu napisać oraz dowiedzieć się czegokolwiek o moim problemie, który mnie coraz bardziej niepokoi.
Otóż od długiego czasu mam problem z połowami, gdziekolwiek bym nie był, jakkolwiek bym nie łapał. Połowy są bardzo słabe i nie mam pojęcia dlaczego. Łowiskami na które przychodzę są zazwyczaj tzw w naszym języku większe dołki ze stojącą wodą. Jeden stworzony w wyniku pozyskiwania piachu na budowę obwodnicy, drugi to stawik w parku a trzeci od lat będący na łące. Ryby tam są bo wędkarze ciągle tam wyjmują ryby. Oprócz parku, w dwóch dołkach pływają nawet spore ryby, do 1 kg wagi najwyżej.
Jakieś dwa tygodnie temu zacząłem chodzić ze znajomym (on ma więcej praktyki w wędkarstwie niż ja). Byliśmy gdzie się dało, łapaliśmy na różne metody i praktycznie nic. On sam jest strasznie zaskoczony i jednocześnie wkurzony, że nic nie bierze. Przyznam, że czasem trafi się taki dzień, w którym złapiemy po jednym japońcu albo ze trzy karpie ale taki połów przez cały dzień? coś tu musi być nie tak.
Łowimy przeważnie na grunt, czasem dojdzie spławik ale na niego nigdzie nie dziubnie nawet drobnica oraz czasem na żywca czy spinning. Na to ostatnie też nic choć widać było, że się coś ciągle rzuca w wodzie. Te japońce i kilka karpików złapaliśmy na grunt. Wczoraj na przykład na gruncie łowiliśmy od jakiegoś południa do zmroku i ani drgnięcia.
Pogoda: We mgłę - nic, w deszcz - żadnego brania, w słoneczny dzień oraz pochmurny z wiatrem lub bez czasem weźmie abo chociaż skubnie. O co tu może chodzić? Co jeszcze na to może wpływać? Działam mniej więcej z opisanych tu metod montowania sprzętu, tylko że przypony zakładamy tylko na drapieżniki.
Jeśli macie jakieś pytania to chętnie odpowiem
Pozdrawiam
Powrót do góry
Bogdan
pią lis 08 2013, 07:41

Albert. Jeżeli chcesz złowić np. karasia, płotkę to jaki zakładasz przypon i haczyk? Co zakładasz na haczyk i jak?
Czym i jak nęcisz?
Powrót do góry
Albertk1990
pią lis 08 2013, 07:57
Zarejestrowany #436
Jeśli chodzi o metodę spławikową to zakładam spławik 1.2 g, lub 2 gramy, do takiego zestawu nie daję przyponu bo i tak tutaj złapie małą rybkę albo wcale (Chyba, że o co innego chodzi z przyponem), Haczyk głównie 10, próbuję czasem na 8, lecz i próbowałem też na zestaw opisany tutaj. Np zestaw na karasia. Co zakładam na haczyk: Robak biały (haczyk nabijam za kawałek łebka - tak mnie kiedyś uczono), czerwony (rosówka własnoręcznie kopana), tego właśnie nie wiem jak dokładnie zakładać ale najpierw przebijam przez pierścień, potem nabijam jeden koniec robaka, potem drugi i znów ten pierwszy tylko że zakańczam tak, żeby nie było widać grotu haczyka. Nęcę głównie zanętą Karp lin karaś firmy Traper. Tak jak mnie uczono rzucam kulkę co jakieś 15 minut. Rano czy wieczorem nie zanęcam, ponieważ inni wędkarze to robią a nikt nie ma stałego miejsca. Może za dużo zanęty pływa?
Metoda na grunt: Haczyk również głównie tej wielkości co w spławikowej, z przynętą też tak samo a zanętę nabijam na sprężynkę z wbudowaną rurką antysplątaniową, którą kupuję w sklepie wędkarskim. Przypon - sam nie wiem jak go opisać. W sklepie trują, że nie ma znaczenia jaki i dają jakikolwiek. Sami nie wiedzą jakie sprzedają
Powrót do góry
Bogdan
pią lis 08 2013, 08:45

Przypon zawsze należy stosować. Piszesz, że złapiesz małą rybkę albo wcale. I właśnie już tutaj widzę błąd. Spróbuj zawiązać haczyk nr 12 lub jeszcze mniejszy np 14 na żyłce nr 0.10. Nie słuchaj nikogo, którzy Ci podpowiadają, że przypon nie ma znaczenia. Otóż ma i to bardzo duże. Ja stosuje przypony około 15-20 cm. i jak ryba nie chce brać to zakładam przypon o grubości nawet 0.06 mm i na każdym wędkowaniu mam jakieś brania.
Robaka zakładasz prawidłowo, można założyć jednego, lub więcej, ale na hak nr 14 wejdzie tylko jeden. Ostatnio łowię tylko na pinkę, która dodaje zawsze do zanęty i na haczyk. Zakładam je o strony łebka delikatnie przekłuwając skórkę. Zanętę używasz prawidłowej, ale nie wiem czy nie robisz jej za mokrej. Zanęta po zrobieniu kuli musi dać się w palcach lekko rozkruszyć. Wtedy jest prawidłowo nawilżona
Jeżeli chodzi o rosówki i czerwone to nie trzeba chować grota - może on być widoczny, a robaka należy zakładać tak, aby mógł się ruszać na haku. Jest bardziej atrakcyjny dla ryb.

Powrót do góry
13Zbig
pią lis 08 2013, 12:32
GośćSłuchaj Bogdana ani nic ująć ani dodać, tu potrzebna jest finezja i jak najmniej wzbudzająca podejrzenie przynęta, ja mam tylko jedną uwagę nie wiem jak Bogdan się na to zapatruje, ja w takim łowisku białe zanurzam w atraktorze, czasem przynosi to zaskakujące efekty, choć nie zawsze!
Powrót do góry
Bogdan
pią lis 08 2013, 12:53

Ja już pisałem o tym, że pinkę i białe zawsze kąpie w płynie do mycia naczyń, nie śmierdzą i dlatego trzymam je w lodówce. Dodatkowo maczanie w atraktorze też BARDZO podniesie częstotliwość brań.
Powrót do góry
Albertk1990
sob lis 09 2013, 09:26
Zarejestrowany #436
hm, mały haczyk aby łowić większe ryby?
Nie pasuje mi coś jeśli chodzi o przypon. Jak ja mam tam umocować haczyk, skoro nie ma on żadnego otworu? W sklepie z otworem mają tylko haczyki na żywca.
Jak można samodzielnie zmierzyć dokładnie grubość przyponu? Zanętę rozrabiam tak aby była twarda choć lekko się kruszyła. Dzięki temu dłużej się trzyma na zestawie na grunt oraz nadal ma mocny zapach.
Powrót do góry
Albertk1990
sob lis 09 2013, 09:30
Zarejestrowany #436
PS: To ja uważałem, że przypon nie ma znaczenia jeśli chodzi o połów na spław, ponieważ taka ryba jaką ja zazwyczaj złapię z 1 kg wagi (takie mi starczają), nie zrywa mi przyponu. Chyba, że do czegoś innego jeszcze służy. Muszę poczytać o nim trochę. I nie słucham nikogo z moich okolic.
Powrót do góry
13Zbig
sob lis 09 2013, 09:47
Gośćhttp://www.youtube.com/watch?v=0V1ucs8pFSQ
Tu masz odpowiedź na Twoje pytanie jak wiązać haczyk z łopatką! Przypon ma ogromne znaczenie jeżeli łowisko jest przełowione i ryby są ostrożne tym bardziej!!! Cienka miękka żyłka powoduje bardziej naturalne podanie przynęty, mały haczyk łatwiej ukryć i jest mniej wyczuwalny dla ryby!
Powrót do góry
Bogdan
sob lis 09 2013, 02:00

Albertk. Wielkość haczyka stosuje się do przynęty a nie do ryby!
Ja bardzo często łowię (prawie zawsze) karpie na haczyk nr 12, a nawet na nr 14 na którego zakładam parę pinek, ( które nie raz muszę wciągnąć na żyłkę) lub część ziarnka kukurydzy konserwowej z puszki i pinkę.
Kiedyś, jakieś 20 lat temu na zbiorniku wody pitnej w Goczałkowicach łowiliśmy leszcze ponad 50 cm i na haczyk nr 16 zakładaliśmy tylko jedną ochotkę. Przypon 0.08 mm. Sąsiedzi z grubszymi przyponami i większymi hakami nie mieli nawet jednego brania.
Zbyszek powyżej pokazał wiązanie haka z łopatką, W tytule jest błąd, bo na zdjęciu jest haczyk z oczkiem, ale tak samo można wiązać haczyk i z łopatką i z oczkiem. Haczyk z oczkiem można zawiązać o wiele łatwiejszym węzłem, (nawet o 99% wytrzymałości. (Jutro wkleję zdjęcia)
Mój sposób na zawiązanie haka z łopatką jest taki:
http://www.tajniki-wedkarstwa.pl/page.php?11

[ Edytowany sob lis 09 2013, 03:05 ]
Powrót do góry
Idź do strony  [1] 2 3 4 5 6 7
Moderatorzy: admin, Dominik, Bogdan

Przejdź do:     Powrót do góry

Kanały informacyjne: RSS 0.92 Kanały informacyjne: RSS 2.0 Kanały informacyjne: RDF