Akcesoria wędkarskie
Przygotowanie
Metody połowu
Pokoik napraw
Zrób to sam
Techniki i sztuczki
Opowiadania wędkarskie
Wędkarstwo podlodowe
Witaj
Login:

Hasło:

Zapamiętaj mnie

[ ]
Menu główne
Czat

Anonimowy
04 sty : 19:42
Poszukuję mapy batymetrycznej jeziora sarąg

Anonimowy
22 gru : 01:13
Witam czy mógłbym dostać/kupić mapę batymetryczna j Ruda Woda oraz Bartężka
jacek 2359@o2.pl
Pozdrawiam

Anonimowy
22 lis : 19:22
Witam, w jaki sposób mógłbym uzyskać mapę batymetryczną jeziora Brzeźno k. Brzeźna Mazurskiego? darek.buczynski@gmail.com

Anonimowy
17 paź : 19:32
Witam.
Czy mógłbym poprosić o mapę btymetryczną jeziora Świętego Szwaderki?

Anonimowy
11 paź : 16:15
Witam potrzebuje mape batymetryczna jeziora burdag .jesli ktos posiada to prosze o przeslanie dzieki jawor75@gmail.com

Nowe posty na forum
Re: Powrót po latach
Albert. Nie napisałeś jaką masz długość bata. Ja ł...
Autor Bogdan
01 lip : 07:43

Powrót po latach
Witam witam. Zastanawiam się czy ktoś tu jeszcze j...
Autor Albertk1990
08 cze : 23:27

Re: Aplikacja do map batymetrycznych
Po kliknięciu w link odnośnik jest błędny.
Autor haras
29 maj : 12:33

Re: Jesteś nowy? - przywitaj się
Witamy bardzo serdecznie Andrzeju i zapraszamy do ...
Autor Bogdan
20 sty : 13:19

Re: Jesteś nowy? - przywitaj się
Dzień Dobry, Bardzo dziękuję za przyjęcie do grona...
Autor Andrzej
20 sty : 12:48

Nowe komentarze
[Treści] Jak założyć spławik - opisy, porady, zdjęcia
Autor:  Bogdan dnia 21 lis : 07:27
Witam Damianie.Moim zdaniem stopery między śrucina [więcej]

[Treści] Jak założyć spławik - opisy, porady, zdjęcia
Autor:  DamianSa dnia 21 lis : 00:00
Witam, czytałem że rozkładanie ciężarków na przykł [więcej]

[Treści] Batymetria, mapy batymetryczne do pobrania
Autor:  Pablo dnia 25 paź : 16:50
Witam czy ma ktoś mapkę jeż czarnego w niesiolowic [więcej]

Autor:  Anonymous dnia 17 paź : 19:36
reklama.domanski@wp.pl

Autor:  Anonymous dnia 17 paź : 19:36
Witam.Czy mógłbym poprosić o mapę batymetryczną je [więcej]

Facebook

Data / Czas

Sposób na ...
Mapy batymetryczne
Poradnik

Poradnik wędkarza majsterkowicza dostępny do kupienia. Serdecznie zapraszamy!

Więcej o książce można dowiedzieć sie na stronie :

LINK

Forum
<< Poprzedni temat | Kolejny temat >>   
Jak wykonać spławik z balsy

Idź do strony  1 2 3 4 [5] 6 7 8
Autor Odpowiedzi
Mirex
sob lis 29 2014, 02:02
Zarejestrowany #890
Witaj Jakub
Bardzo ładne spławiczki, widać że masz zacięcie i dryg do takich rzeczy
Powrót do góry
Paweł
sob lis 29 2014, 02:52
Zarejestrowany #31
Piękne te Twoje spławiki!
Dałbyś się namówić na przedstawienie swojej technologi na naszym forum?

Pozdrawiam.
Paweł
Powrót do góry
13Zbig
sob lis 29 2014, 03:16
GośćTrzeba przyznać że oprócz przemyślanych spławików od strony praktycznej, wykonujesz także bardzo artystyczne spławiki co świadczy że robisz wyroby z duszą co się bardzo liczy!
Powrót do góry
PawełC
sob lis 29 2014, 04:23
Zarejestrowany #558
To prawdziwe spławikowe dzieła sztuki! One są po prostu piękne!
Powrót do góry
Bogdan
sob lis 29 2014, 08:15

Kuba, opisz krok po kroku wykonanie swoich spławików. Myślę że komuś możesz pomóc w wykonaniu takich samych lub podobnych.

Powrót do góry
jakub_wr
sob lis 29 2014, 10:38
Zarejestrowany #970
Dziękuję Wam za miłe słowa.

Oczywiście że chętnie napiszę parę słów choć nie mam żadnej nadzwyczajnej techniki. Nic czego już nie napisaliście lub pojawiłoby się na innych portalach.

Inspirację czerpię z internetu również z Waszych produkcji. Moimi wzorcami są wędkarze z Anglii którzy w tym fachu są mistrzami.

Moja "produkcja" głównie bazuje na balsie lub lipie i pałce wodnej. Czasem zrobię coś z pióra i korka ale to nie jest mój konik. Moim głównym narzędziem jest ostry nożyk i dużo papieru ściernego. Staram się żeby praca była prawdziwym handmade bo tylko wtedy mogę je firmować taką nazwą. Najczęściej korpusy strugam ręcznie ale zdarza mi się większe zamówienie - nie wyrabiam czasowo i odpalam wiertarkę. Z całą mocą się przed tym bronię bo potem będą za mną chodzić tokarki. Nie chodzi mi o ilość ale o jakość. Pokusiłem się ostatnio nawet o stwierdzenie że daję wieczystą gwarancję Jeśli wędkarz nie nadepnie i nie złamie to mój spławik przetrwa lata. Jeśli nie robię w zamian nowy.
Dla ozdoby oczywiście nici, najlepiej sprawdzają się te do produkcji much i omotek przy produkcji wędek ( mocowanie przelotek ). Są niestety najdroższe. Muszą być cienkie bo inaczej po lakierowaniu zawsze czuć dużego garba.
Farby na podkład nie mają znaczenia, zwyczajne olejne. Jedynie na antenki stosuję lakiery samochodowe oraz farby geodezyjne które odbijają światło w nocy - można oświetlić spławik latareczką i łowić w nocy
Wszystko musi być oczywiście zmatowione żeby farba nie odprysła.
Potem lakier i tu nie ma co oszczędzać - najlepsze lakiery jachtowe - spławik musi być 'wieczny'.
Oczka robię z drutu nierdzewnego 0,8-1mm.
W korpusy czasami wklejam cięty z pręta ołów. Przy takich spławikach jest sporo zabawy. Mam już pewną wprawę ale mimo to przed każdą serią robię prototyp bez dociążenia, lakieruję i testuję w wodzie. Po tym wiem ile trzeba dołożyć w korpus. Chodzi o to żeby zachować stosunek 75% obciążenia w korpus i 25% na żyłkę ( lub odwrotnie ). Zdarza się że na jednym prototypie się nie kończy.
Trochę eksperymentuję z antenkami. Bo oprócz wyglądu spławik musi sygnalizować jak trzeba.
Zakupiłem chyba każdy firmowy spławik żeby sprawdzić jego zachowanie i eksperymentalnie dochodzę do wniosków. Nad wodą jak wiemy warunki bywają różne dlatego tak cenne jest zmienianie antenek. Dlatego coraz częściej robię wymienne na pręcie węglowym mocowane w silikonowym gnieździe. Jesli moja antenka się nie przyjmie na łowisku każdy zapewne ma w kuferku kilkanaście własnych ulubionych. Z antenkami nie idę w plastik - choć jest bardziej czuły od drewna - ma być handmade Myślałem żeby zakupić partię prętów ale producenci sprzedają na kilogramy !
Wiem że wędkowanie to przede wszystkim łowienie ryb dlatego często trzeba zmieniać antenki na te najczulsze, puste w środku rurki lub cieniutkie węglowe. Moje spławiki dadzą wówczas radę bez zmiany na inny model spławika. Rekomenduję antenki cralusso. Nie ma co ukrywać są też najlepiej widoczne.

Generalnie frajda z takiej robótki jest ogromna - a jak jeszcze potem docierają wieści od wędkarzy z podziękowaniami, opisami złowionych ryb to od razu siadam robić kolejne
Niestety nie ma nic za darmo. Na początku próbowałem jak każdy, zrobić coś z niczego. Ale potem efekt był mizerny lub odbiegający od oczekiwań ( a jestem bardzo samokrytyczny Antenki od zwykłych farb olejnych były ciemne, nad wodą kłopot. Pałka pracuje więc sztywny lakier pękł trzeba było zmienić na jachtowy. Dlatego dziś nie oszczędzam na farbach lakierach i niciach.

A może Wy mnie zainspirujecie. Szukam metody na wykonanie dolnej części z oczkiem gdzie można by regulować obciążenie. Tak jak w firmowych ale jak poprzednio, nie może być za dużo gotowych podzespołów - idziemy w 100% handmade

Jakub
Powrót do góry
13Zbig
nie lis 30 2014, 09:38
GośćNie ma to jak własny wyrób, czyli "ręczna robota" jak czytam teraz o technice, farbach, materiałach, sposobach, łezka się w oku kręci. Ja w latach 70' - 80' praktycznie wykonywałem prawie wszystko co było potrzebne wędkarzowi począwszy od spławików, woblerów, blaszek wahadłowych. na łodzi wiosłowej kończąc, takie były czasy omotki, przelotki, mocowanie uchwytów na kołowrotki, naprawa tychże, wykonywanie sprężynek do kabłąków, itd itp okres jesienno zimowy kiedy wcześnie zapadał zmrok poświęcony był na prace konserwatorskie, wykonawcze i naprawę uszkodzonego sprzętu! Bogdan kontynuuje tą "świecką" tradycję do dziś! A do dyspozycji miałem tylko to co na owe czasy było można dostać w legalny lub też inny sposób ;-0 Patrząc na takie cudeńka jakie wykonujesz i czytając ile serca w to wkładasz, - pełny szacunek! A już malowanie to majstersztyk!

A to był główny mój przyrząd do wykonywania spławików, nazywał się "Zręczne Ruki" Tu w wersji podstawowej!
Powrót do góry
Mirex
nie lis 30 2014, 11:35
Zarejestrowany #890
Jakub z twojej wypowiedzi wnioskuję że odsprzedajesz swoje dzieła;
na ile wyceniasz swój wyrób?
Powrót do góry
jakub_wr
nie lis 30 2014, 12:11
Zarejestrowany #970
Nie mam cennika ale znajdziesz ogłoszenia na olx.
Zapraszam też na moją stronę na facebook gdzie możemy porozmawiać o
'zamawianiu". Forum zostawmy do dyskusji i inspiracji.
Powrót do góry
Bogdan
nie lis 30 2014, 12:27

Kuba, możesz swoje ogłoszenie o sprzedaży spławików (i z odnośnikami) dodać na stronie:
Regulamin

Spławiki - nowy temat

Powrót do góry
Idź do strony  1 2 3 4 [5] 6 7 8
Moderatorzy: admin, Dominik, Bogdan

Przejdź do:     Powrót do góry

Kanały informacyjne: RSS 0.92 Kanały informacyjne: RSS 2.0 Kanały informacyjne: RDF