Akcesoria wędkarskie
Przygotowanie
Metody połowu
Pokoik napraw
Zrób to sam
Techniki i sztuczki
Opowiadania wędkarskie
Wędkarstwo podlodowe
Witaj
Login:

Hasło:

Zapamiętaj mnie

[ ]
Menu główne
Czat

Anonimowy
04 sty : 19:42
Poszukuję mapy batymetrycznej jeziora sarąg

Anonimowy
22 gru : 01:13
Witam czy mógłbym dostać/kupić mapę batymetryczna j Ruda Woda oraz Bartężka
jacek 2359@o2.pl
Pozdrawiam

Anonimowy
22 lis : 19:22
Witam, w jaki sposób mógłbym uzyskać mapę batymetryczną jeziora Brzeźno k. Brzeźna Mazurskiego? darek.buczynski@gmail.com

Anonimowy
17 paź : 19:32
Witam.
Czy mógłbym poprosić o mapę btymetryczną jeziora Świętego Szwaderki?

Anonimowy
11 paź : 16:15
Witam potrzebuje mape batymetryczna jeziora burdag .jesli ktos posiada to prosze o przeslanie dzieki jawor75@gmail.com

Nowe posty na forum
Re: Powrót po latach
Albert. Nie napisałeś jaką masz długość bata. Ja ł...
Autor Bogdan
01 lip : 07:43

Powrót po latach
Witam witam. Zastanawiam się czy ktoś tu jeszcze j...
Autor Albertk1990
08 cze : 23:27

Re: Aplikacja do map batymetrycznych
Po kliknięciu w link odnośnik jest błędny.
Autor haras
29 maj : 12:33

Re: Jesteś nowy? - przywitaj się
Witamy bardzo serdecznie Andrzeju i zapraszamy do ...
Autor Bogdan
20 sty : 13:19

Re: Jesteś nowy? - przywitaj się
Dzień Dobry, Bardzo dziękuję za przyjęcie do grona...
Autor Andrzej
20 sty : 12:48

Nowe komentarze
[Treści] Jak założyć spławik - opisy, porady, zdjęcia
Autor:  Bogdan dnia 21 lis : 07:27
Witam Damianie.Moim zdaniem stopery między śrucina [więcej]

[Treści] Jak założyć spławik - opisy, porady, zdjęcia
Autor:  DamianSa dnia 21 lis : 00:00
Witam, czytałem że rozkładanie ciężarków na przykł [więcej]

[Treści] Batymetria, mapy batymetryczne do pobrania
Autor:  Pablo dnia 25 paź : 16:50
Witam czy ma ktoś mapkę jeż czarnego w niesiolowic [więcej]

Autor:  Anonymous dnia 17 paź : 19:36
reklama.domanski@wp.pl

Autor:  Anonymous dnia 17 paź : 19:36
Witam.Czy mógłbym poprosić o mapę batymetryczną je [więcej]

Facebook

Data / Czas

Sposób na ...
Mapy batymetryczne
Poradnik

Poradnik wędkarza majsterkowicza dostępny do kupienia. Serdecznie zapraszamy!

Więcej o książce można dowiedzieć sie na stronie :

LINK

Forum
<< Poprzedni temat | Kolejny temat >>   
Opis budowy kołowrotka.

Idź do strony  [1] 2 3
Autor Odpowiedzi
Bogdan
sob gru 08 2012, 09:10

Ze względu na to, że nie wszyscy wiedzą jak nazywają się poszczególne części kołowrotka, oraz tym samym nie wiedzą jak wytłumaczyć swoją usterkę na forum, lub na GG chciałbym opisać jego budowę i nazwać przynajmniej te główne części po imieniu. Prawie wszystkie kołowrotki są zbudowane tak samo, lub bardzo podobnie więc ich budowa tez jest bardzo podobna do siebie, Do pokazu w tym wpisie wykorzystałem Jaxona Amado AXL 300 z wolnym biegiem. A więc zaczynamy. Na zdjęciu 01 jest pokazany widok ogólny kołowrotka

Na zdjęciu nr 1

strzałka 1 pokazuje nam główny trzon kołowrotka i to jest korpus. Korpus ma uchwyt, którym przykręca się kołowrotek do wędki. Następny element to jest rotor nr 2. Jest to część na której są zabudowane: ramię kabłąka nr 3, rolka nr 4, i kabłąk wykonany z drutu nr 5. Strzałka z nr 6 to jest szpula. 7-ka to jest przełącznik wstecznego biegu, czyli inaczej przełącznik blokady. 8-em jest to pokrywa boczna (dekielek). 9 - regulator hamulca w tym przypadku regulator wolnego biegu, a hamulec jest górny i znajduje się w szpuli razem z regulatorem., którym jest nakrętka dokręcająca szpulę.
Na zdjęciu nr 2

jest już zdjęte ramię razem z kabłąkiem, a strzałka nr 1 jest to wodzik ze sprężyną, który musi być zabudowany w punkcie 1x, czyli w otworku okrągłym, w drugi otwór jajowaty wchodzi zbijak kabłąka pokazany na zdjęciu 3 i 4

czyli jedynka to jest zbijak kabłąka, a 2-ka jest to wodzik ze sprężynką.
Raczej nie można tego pomylić, zdjęcie nr 5

gdzie zbijak oznaczony nr 1 i strzałką niebieską wchodzi w miejsce niebieskiej kreski, a wodzik ze sprężynką nr 2 jest zabudowany w miejscu strzałki czerwonej.
Na zdjęciu nr 6 są pokazane wszystkie otworki i tak: strzałka nr 1 pokazuje otwór dla wodzika ze sprężynką, strzałka nr 2 - jest to otwór dla zbijaka, a strzałka nr 3 jest to otwór ograniczający ruch całego ramienia. Strzałka nr 4 pokazuje drugi koniec kabłąka. Widać na nim bolec ograniczający ruch.

Na zdjęciu 7

jedynka - są to podkładki regulujące luz zębatki głównej, dwójka - nakrętka z lewym gwintem dokręcająca rotor, trójka - jest to zębatka główna, czwórka - wał główny, piątka zębatka pod wodzikiem, szóstka wodzik czyli suwak, siódemka - zapadka wolnego biegu.
Zdjęcie nr 8 z wykrzyknikiem

jest dla przypomnienia, że ta nakrętka ma lewy gwint i trzeba obchodzić się z nią bardzo, bardzo delikatnie.
Również bardzo delikatnie trzeba zakładać pokrywę (dekielek), aby nie pokrzywić, lub połamać tych blaszek strzałka żółta na zdjęciu nr 9.

Służą do informowania nas o wyciąganiu żyłki przez rybę i również jak regulujemy hamulec (tzw terkot). Myślę,że taki krótki opis pomoże w ustalaniu i usuwaniu awarii.

Pozdrawiam Bogdan

[ Edytowany wto mar 12 2013, 05:22 ]
Powrót do góry
Anonim
pią sty 04 2013, 07:13
GośćMam takie pytanie : Czy da się jakoś naprawić przełącznik blokady (nr 7 na zdjęciu 1) bo mi się połamało ;/
Powrót do góry
Bogdan
pią sty 04 2013, 08:50

Czy sama dźwignia Ci pękła, czy wszystko się rozleciało? Nie wiem w którym miejscu to pękło, bo samo klejenie może nie pomóc, ale można (najpierw skleić dwie części), następnie malutkim wiertłem o średnicy 1mm przewiercić dwie części pęknięte i wcisnąć na kleju w wywiercony otworek ciasno dopasowany gwoździk.
Najlepszym jednak sposobem będzie dorobienie nowego elementu. Dobrym materiałem będzie aluminium, lub tarnamid- jest to rodzaj tworzywa sztucznego bardzo wytrzymałego na ścieranie i wyginanie. Jeżeli nie wszystko zrozumiałeś i masz dodatkowe pytania to zrób zdjęcie i pokaż tą część.

[ Edytowany pią sty 04 2013, 08:53 ]
Powrót do góry
Anonim
sob sty 05 2013, 04:35
GośćPołamał mi się tylko ten (ster) zmieniający blokadę . W ogóle
jest to takie potrzebne ? Bo łowię na spinning
Powrót do góry
Bogdan
sob sty 05 2013, 07:58

No wiec tak! Niektórzy wędkarze nigdy go nie używają. Ja przełączałem jego tylko wtedy, gdy mi się zaplątała żyłka pod szpulę, ale to było kiedyś i w starszych kołowrotkach. Nowoczesne kołowrotki są tak zbudowane, że hamulce zatrzymują szpulę natychmiastowo i żyłka nie ma prawa wejść pod szpulę, jeżeli już, to zdarza się to bardzo, bardzo rzadko. Więc jeżeli masz przełącznik ustawiony na "ZAŁĄCZ" to jest ok!
Można o nim zapomnieć i łowić wszystkimi metodami.

[ Edytowany sob sty 05 2013, 07:59 ]
Powrót do góry
Anonim
śro paź 23 2013, 01:23
GośćWitam
Mam kołowrotek Abu Cardinal Pro T500F, miał on problem z hamulcem, rozwulkanizowała się rączka, oraz nie zamykał się kabłąk. Kołowrotek trafił do warszawskiego serwisu na Waliców, niestety z braku części nie udało się naprawić niezamykającego się kabłąka - podobno rozleciał się zbijak, da się to jakoś naprawić, gdzieś dorobić?
Powrót do góry
Bogdan
śro paź 23 2013, 01:38

Witam "Gościu"
Porób kilka zdjęć tego swojego "Kręciła". Zrób zdjęcie ogólne kołowrotka a potem kilka zdjęć z różnych stron. Interesuje mnie zdjęcie od strony zbijaka kabłąka. Ale! najlepiej by było jakbyś miał skaypa z kamerką. Wtedy pomoc przy naprawie byłaby o wieje szybsza.
Powrót do góry
zibilbn
czw lip 03 2014, 08:54
Zarejestrowany #198
Witam. Może by mi ktoś pomógł ostatnio na nocnym łowieniu na pomoście chciałem zmienić szpule i niestety branie na drugiej wędce walka no i niestety regulator górnego hamulca ląduje w wodzie powiedzcie mi czy są gdzieś jakieś hurtownie z częściami żeby zamówić taką część pozdrawiam.
Powrót do góry
13Zbig
czw lip 03 2014, 12:54
GośćNie szukałem, ale ostatnio na Allegro było kilka pokręteł do modeli Shimano i Cormorana, skontaktuj się z hurtownią i serwisem może coś Ci podpowiedzą i pomogą! Net i Google.pl
Powrót do góry
Dominik
czw lip 03 2014, 01:40

Polecam zakupienie sobie magnesu neodymnego. W połączeniu ze sznureczkiem jest niezastąpiony do wyławiania metalowych rzeczy które wylądowały w wodzie
Powrót do góry
Idź do strony  [1] 2 3
Moderatorzy: admin, Dominik, Bogdan

Przejdź do:     Powrót do góry

Kanały informacyjne: RSS 0.92 Kanały informacyjne: RSS 2.0 Kanały informacyjne: RDF