Akcesoria wędkarskie
Przygotowanie
Metody połowu
Pokoik napraw
BUDOWA I OPIS KOŁOWROTKA
KONSERWACJA KOŁOWROTKA
USUWANIE PISKU KOŁOWROTKA
KONTROLA I REGULACJA LUZU ZĘBATKI
NAPRAWA HAMULCA I WOLNEGO BIEGU
WYMIANA SPRĘŻYNY KOŁOWROTKA
NIEODBIJAJĄCY KABŁĄK
WYMIANA PRZELOTKI
WYMIANA PRZELOTKI NA STOPCE
BLOKADA BIEGU WSTECZNEGO
SZUM KOŁOWROTKA
NAPRAWA ZŁAMANEJ WĘDKI LUB BATA
WYMIANA ŁOŻYSK
Zrób to sam
DOMOWA ZANĘTA
WYPYCHACZ
SPŁAWIK Z BALSY
SPŁAWIK Z PAŁKI WODNEJ
MAKARON
SPRĘŻYNKA KABŁĄKA Z AGRAFKI
KOSZ ZANĘTOWY
WĘDZOK I WĘDZENIE
KOSZYCZKI ZANĘTOWE
WOBLER
SIATKA DO PODBIERAKA
USTAWIANIE WOBLERA
HODOWLA CZERWONYCH ROBAKÓW
IGŁA DO ZBROJENIA RYBKI
PODPÓRKI WŁASNEJ ROBOTY
SPRĘŻYNA BIEGU WSTECZNEGO
MODERNIZACJA FORMY DO METHOD FEEDER
ANTENKA SPŁAWIKA
Techniki i sztuczki
Opowiadania wędkarskie
Wędkarstwo podlodowe
Witaj
Menu główne
Czat

04 sty : 19:42
Poszukuję mapy batymetrycznej jeziora sarąg

22 gru : 01:13
Witam czy mógłbym dostać/kupić mapę batymetryczna j Ruda Woda oraz Bartężkajacek 2359@o2.pl
Pozdrawiam

22 lis : 19:22
Witam, w jaki sposób mógłbym uzyskać mapę batymetryczną jeziora Brzeźno k. Brzeźna Mazurskiego? darek.buczynski@gmail.com

17 paź : 19:32
Witam.Czy mógłbym poprosić o mapę btymetryczną jeziora Świętego Szwaderki?

11 paź : 16:15
Witam potrzebuje mape batymetryczna jeziora burdag .jesli ktos posiada to prosze o przeslanie dzieki jawor75@gmail.com
Zobacz wszystkie posty (492)
Nowe posty na forum

Albert. Nie napisałeś jaką masz długość bata. Ja ł...
Autor Bogdan
01 lip : 07:43

Witam witam. Zastanawiam się czy ktoś tu jeszcze j...
Autor Albertk1990
08 cze : 23:27

Po kliknięciu w link odnośnik jest błędny.
Autor haras
29 maj : 12:33

Witamy bardzo serdecznie Andrzeju i zapraszamy do ...
Autor Bogdan
20 sty : 13:19

Dzień Dobry, Bardzo dziękuję za przyjęcie do grona...
Autor Andrzej
20 sty : 12:48
Nowe komentarze

Autor: Bogdan dnia 21 lis : 07:27
Witam Damianie.Moim zdaniem stopery między śrucina [więcej]

Autor: DamianSa dnia 21 lis : 00:00
Witam, czytałem że rozkładanie ciężarków na przykł [więcej]

Autor: Pablo dnia 25 paź : 16:50
Witam czy ma ktoś mapkę jeż czarnego w niesiolowic [więcej]

Autor: Anonymous dnia 17 paź : 19:36
reklama.domanski@wp.pl

Autor: Anonymous dnia 17 paź : 19:36
Witam.Czy mógłbym poprosić o mapę batymetryczną je [więcej]
Facebook
Data / Czas
Sposób na ...
Mapy batymetryczne
Poradnik
Więcej o książce można dowiedzieć sie na stronie :
LINK
Forum
<< Poprzedni temat | Kolejny temat >> |
![]() Idź do strony [1] 2 3 |
Autor | Odpowiedzi |
witek41 |
| ||
![]() ![]() Dołączył: pon cze 22 2015, 05:10 postów: 7 | Witam serdecznie, jako że jestem całkowitym leszczem chciałbym zasięgnąć fachowych porad. Chciałbym od podstaw dowiedzieć się o metodach połowu szczupaka począwszy od sprzętu skończywszy na przynętach, więc chciałbym spróbować łowić szczupaka jeszcze w tym okresie letnim znalazłem taki oto sprzęt na Alledrogo http://allegro.pl/zestaw-spinningowy-wedka-jaxon-2-7m-25g-kol-konger-i5238307190.html wiem że może nie jest to sprzęt marzeń ale myślę że dla mnie jako kompletnego laika na początek wystarczy, więc moje pytanie, co Panowie myślą o tym zakupie (czy warto?) dodam że mam zamiar łowić na zdziczałych niegdyś państwowych stawach, z tego co czytałem o miejscach występowania szczupaka te zbiorniki pasują idealnie. Więc proszę o rady na start, sugestie, wskazówki, może jakieś pomocne linki. Będę wdzięczny. Pozdrawiam... | ||
Powrót do góry |
Mirex |
| ||
![]() ![]() Dołączył: pią lip 25 2014, 07:14 postów: 281 | Cześć ![]() Jeśli poważnie traktujesz przygodę z wędkarstwem to odradzam - sam w zeszłym roku skusiłem się na tym podobne sprzęty a teraz się kurzą w piwnicy ![]() ale jeśli tylko do zabawy na jakimś tam stawie - to pewnie będzie lepszy sprzęt niż w lidlu czy biedronce ![]() ![]() | ||
Powrót do góry |
witek41 |
| ||
![]() ![]() Dołączył: pon cze 22 2015, 05:10 postów: 7 | Dzięki za odzew, czy poważnie raczej hobbystycznie kilka lat temu lubiłem chodzić na rybki, karp, okoń jakiś tam linek ![]() ![]() ![]() | ||
Powrót do góry |
daniel_lisek |
| ||
![]() Dołączył: pią cze 13 2014, 02:48 postów: 147 | po 1 dodajesz link to kliknij 1 okienko i wyskoczy
[link=odnośnik WWW][/link]
[link=odnośnik WWW]TUUUUUU[/link]
![]() np.
[link=http://wedkarstwopodlaskie.blogspot.com/]KLIKNIJ[/link]
będzie wyglądać tak: KLIKNIJ a co to tematu chcesz kupić pierwszy spin to kup 5-25 jeśli na szczupaki większe przynęty kołowrotek z przednim hamulcem i plecionkę a co do przynęt to pudełko plastikowe jeśli nie masz kupisz w sklepie z narzędziami taniej niż z napisem JAXON ![]() | ||
Powrót do góry |
witek41 |
| ||
![]() ![]() Dołączył: pon cze 22 2015, 05:10 postów: 7 | Dzięki za rady, napisz mi proszę jeszcze o co chodzi z tym przedziałem który podałeś 5-25? | ||
Powrót do góry |
daniel_lisek |
| ||
![]() Dołączył: pią cze 13 2014, 02:48 postów: 147 | ciężar wyrzutu np . masz c.w. do 7 gram i jak machniesz blachą która ma 15 gram to wędka połamana, inny przykład masz c.w. 10-30g używasz przynęt po 5-8gram to nie widać opadu przynęty wędka ciągle sztywna i niecelnie rzucasz, p.s. mam spina 10-30 łowię w płytkim zalewie i na tym ubolewam bo nie mogę ciężkich przynęt bo zaczepiają, a na lekkich nie widać opadu( sandacze łowi się z opadu ale każda ryba może z opadu szczupak itp) | ||
Powrót do góry |
witek41 |
| ||
![]() ![]() Dołączył: pon cze 22 2015, 05:10 postów: 7 | Dzięki rozumiem już o co chodzi ![]() ![]() | ||
Powrót do góry |
anntek |
| ||
![]() ![]() Dołączył: pon mar 23 2015, 06:08 postów: 95 | Witam kolegę. Ja ci proponuję ten kijek MIKADO DA VINCI PIKE 240 5-25 g. Nie jest za drogi a się sprawdza dla początkującego. Kwota to około 140zł ale ma dobre przelotki i porcelanki w nich. praca kija jest dobra. To był mój pierwszy kij i mam go do dzisiaj, a rwałem nim nie jeden zaczep, więc jest sprawdzony przez laika. Na start będzie idealny twierdzę. Pamiętaj żeby kupić w miarę dobra plecionkę. Ja już kilka testowałem i mogę ci powiedzieć że na początek starczy ci w rozmiarze 14. Nie ma co kupować taniej bo będzie ci się plątała i tylko będziesz się denerwował. Ja na początek polecam 8 splotową mikado nihonto. koszt około 80m za 135m. jeżeli chcesz lepszą to ja używam ale cięższej MatchPro ale jest to jedna z nielicznych plecionek która jest płaska i idealnie tnie wodę oraz nie uszkadza porcelanek. Jeżeli przyoszczędzisz to prędzej czy później będziesz tego żałował, ale to jest moje osobiste zdanie. Na początek twojej przygody zacznij od gum a nie od np obrotówek które maja kotwicę i będą ci się haczyć. jak już wyczujesz temat łowienia spiningiem to myślę że śmiało możesz już blachami łowić. Powodzenia nad wodą | ||
Powrót do góry |
Paweł |
| ||
![]() ![]() Dołączył: pon mar 19 2012, 01:54 postów: 1485 | Jak na początek zestaw który przedstawiłeś może być - taki standard z brzegu czyli patyk 2,4 do 2.7m ciężar wyrzutu w okolicach 30-tu gram. Natomiast kołowrotek ma przełożenie 5,5:1 co może, ale nie musi! wpływać na jego trwałość. Myślę że można zaryzykować z tym zestawem. Pospiningujesz trochę i sam zobaczysz czy pasuje Ci ta metoda czy nie. Jak pasuje to można inwestować w lepszy sprzęt. Muszę jednak nie zgodzić się z kolegami odnośnie plecionki. Do puki nie opanujesz metody i nie wyholujesz kilku ryb to plecionkę omijaj szerokim łukiem - szkoda Twoich pieniędzy i nerwów przy spinających się rybach o powstających brodach nie wspominając ![]() ![]() Odnośnie przynęt to jak koledzy napisali na początek gumy wszelkiej maści, ale jeżeli chodzi o czepianie się to z obrotówką nie jest tak źle jak napisał Bartek - całkiem sprawnie przechodzi przez zielsko, ale raczej te większe obrotówki - przypuszczam że przez wirujące skrzydełko które tworzy jak by parasol wokół kotwicy. Pamiętaj też o blachach wahadłowych które są moim zdaniem jedną z lepszych przynęt szczupakowych. Odnośnie prowadzenia przynęt to ja stosuję zasadę że im cieplej (lato) tym bardziej agresywnie staram się prowadzić wabik - latem stosuję cięższe główki co już samo w sobie wymusza szybszą pracę - np. szybszy opad a prowadząc w płytszym miejscu (rośliny) muszę szybciej zwijać. Natomiast jesienią schodzę zdecydowanie z ciężarem główek co przekłada się na wolniejszą/łagodniejszą pracę przynęty. Są też sytuacje że jest całkiem odwrotnie, ale to jest cały urok naszego hobby ![]() Pozdrawiam. Paweł | ||
Powrót do góry |
witek41 |
| ||
![]() ![]() Dołączył: pon cze 22 2015, 05:10 postów: 7 | Dziękuję bardzo za cenne rady i sugestie, po wypłacie zaczynam kompletować sprzęt ![]() | ||
Powrót do góry |
Moderatorzy: admin, Dominik, Bogdan |