Akcesoria wędkarskie
Przygotowanie
Metody połowu
Pokoik napraw
Zrób to sam
Techniki i sztuczki
Opowiadania wędkarskie
Wędkarstwo podlodowe
Witaj
Login:

Hasło:

Zapamiętaj mnie

[ ]
Menu główne
Czat

Anonimowy
04 sty : 19:42
Poszukuję mapy batymetrycznej jeziora sarąg

Anonimowy
22 gru : 01:13
Witam czy mógłbym dostać/kupić mapę batymetryczna j Ruda Woda oraz Bartężka
jacek 2359@o2.pl
Pozdrawiam

Anonimowy
22 lis : 19:22
Witam, w jaki sposób mógłbym uzyskać mapę batymetryczną jeziora Brzeźno k. Brzeźna Mazurskiego? darek.buczynski@gmail.com

Anonimowy
17 paź : 19:32
Witam.
Czy mógłbym poprosić o mapę btymetryczną jeziora Świętego Szwaderki?

Anonimowy
11 paź : 16:15
Witam potrzebuje mape batymetryczna jeziora burdag .jesli ktos posiada to prosze o przeslanie dzieki jawor75@gmail.com

Nowe posty na forum
Re: Powrót po latach
Albert. Nie napisałeś jaką masz długość bata. Ja ł...
Autor Bogdan
01 lip : 07:43

Powrót po latach
Witam witam. Zastanawiam się czy ktoś tu jeszcze j...
Autor Albertk1990
08 cze : 23:27

Re: Aplikacja do map batymetrycznych
Po kliknięciu w link odnośnik jest błędny.
Autor haras
29 maj : 12:33

Re: Jesteś nowy? - przywitaj się
Witamy bardzo serdecznie Andrzeju i zapraszamy do ...
Autor Bogdan
20 sty : 13:19

Re: Jesteś nowy? - przywitaj się
Dzień Dobry, Bardzo dziękuję za przyjęcie do grona...
Autor Andrzej
20 sty : 12:48

Nowe komentarze
[Treści] Jak założyć spławik - opisy, porady, zdjęcia
Autor:  Bogdan dnia 21 lis : 07:27
Witam Damianie.Moim zdaniem stopery między śrucina [więcej]

[Treści] Jak założyć spławik - opisy, porady, zdjęcia
Autor:  DamianSa dnia 21 lis : 00:00
Witam, czytałem że rozkładanie ciężarków na przykł [więcej]

[Treści] Batymetria, mapy batymetryczne do pobrania
Autor:  Pablo dnia 25 paź : 16:50
Witam czy ma ktoś mapkę jeż czarnego w niesiolowic [więcej]

Autor:  Anonymous dnia 17 paź : 19:36
reklama.domanski@wp.pl

Autor:  Anonymous dnia 17 paź : 19:36
Witam.Czy mógłbym poprosić o mapę batymetryczną je [więcej]

Facebook

Data / Czas

Sposób na ...
Mapy batymetryczne
Poradnik

Poradnik wędkarza majsterkowicza dostępny do kupienia. Serdecznie zapraszamy!

Więcej o książce można dowiedzieć sie na stronie :

LINK

Forum
<< Poprzedni temat | Kolejny temat >>   
Jak zabrać się od podstaw do połowu szczupaka:-)

Idź do strony  [1] 2 3
Autor Odpowiedzi
witek41
pon cze 22 2015, 05:34
Zarejestrowany #1118
Witam serdecznie, jako że jestem całkowitym leszczem chciałbym zasięgnąć fachowych porad. Chciałbym od podstaw dowiedzieć się o metodach połowu szczupaka począwszy od sprzętu skończywszy na przynętach, więc chciałbym spróbować łowić szczupaka jeszcze w tym okresie letnim znalazłem taki oto sprzęt na Alledrogo http://allegro.pl/zestaw-spinningowy-wedka-jaxon-2-7m-25g-kol-konger-i5238307190.html wiem że może nie jest to sprzęt marzeń ale myślę że dla mnie jako kompletnego laika na początek wystarczy, więc moje pytanie, co Panowie myślą o tym zakupie (czy warto?) dodam że mam zamiar łowić na zdziczałych niegdyś państwowych stawach, z tego co czytałem o miejscach występowania szczupaka te zbiorniki pasują idealnie. Więc proszę o rady na start, sugestie, wskazówki, może jakieś pomocne linki. Będę wdzięczny. Pozdrawiam...
Powrót do góry
Mirex
pon cze 22 2015, 08:04
Zarejestrowany #890
Cześć
Jeśli poważnie traktujesz przygodę z wędkarstwem to odradzam - sam w zeszłym roku skusiłem się na tym podobne sprzęty a teraz się kurzą w piwnicy ,
ale jeśli tylko do zabawy na jakimś tam stawie - to pewnie będzie lepszy sprzęt niż w lidlu czy biedronce - po prawej stronie forum masz taką zakładkę "Sposób na..." i tam o szczupaku podstawowe informacje znajdziesz, zresztą mamy tutaj zapalonych spinningistów to ci na pewno pomgą
Powrót do góry
witek41
pon cze 22 2015, 08:24
Zarejestrowany #1118
Dzięki za odzew, czy poważnie raczej hobbystycznie kilka lat temu lubiłem chodzić na rybki, karp, okoń jakiś tam linek ale wszystko czysto amatorsko i bez szczególnej wiedzy ani przygotowania ot metr gruntu robal na haczyk i czekać... A ostatnio znalazłem swojego starego połamanego teleskopa złapałem karpia i napaliłem się jak szczerbaty na suchary a co do tego spiningu to myślę że na razie nie będę inwestował dużych sum raczej podejdę amatorsko ale z przygotowaniem... A jeżeli zacznę osiągać jakieś wyniki to wtedy będę inwestował w sprzęt... Akurat po wypłacie mi urlop wypada, także tego... Na rybki
Powrót do góry
daniel_lisek
pon cze 22 2015, 08:26
Zarejestrowany #854
po 1

dodajesz link to kliknij 1 okienko i wyskoczy
[link=odnośnik WWW][/link]
i tam gdzie odnośnik WWW usuwasz to i wklejasz link z allegro a tam
[link=odnośnik WWW]TUUUUUU[/link]
piszesz co ma się wyświetlać
np.
[link=http://wedkarstwopodlaskie.blogspot.com/]KLIKNIJ[/link]

będzie wyglądać tak:
KLIKNIJ

a co to tematu chcesz kupić pierwszy spin to kup 5-25 jeśli na szczupaki większe przynęty kołowrotek z przednim hamulcem i plecionkę a co do przynęt to pudełko plastikowe jeśli nie masz kupisz w sklepie z narzędziami taniej niż z napisem JAXON przynęty kup w sklepie stacjonarnym wybierz parę przynęt tego samego wyglądu min. 2 dlatego że jeśli trafisz w kolor który lubią szczupaki to będą odgryzać ci ogonki itp
Powrót do góry
witek41
pon cze 22 2015, 08:35
Zarejestrowany #1118
Dzięki za rady, napisz mi proszę jeszcze o co chodzi z tym przedziałem który podałeś 5-25?
Powrót do góry
daniel_lisek
pon cze 22 2015, 08:42
Zarejestrowany #854
ciężar wyrzutu np . masz c.w. do 7 gram i jak machniesz blachą która ma 15 gram to wędka połamana, inny przykład masz c.w. 10-30g używasz przynęt po 5-8gram to nie widać opadu przynęty wędka ciągle sztywna i niecelnie rzucasz,

p.s. mam spina 10-30 łowię w płytkim zalewie i na tym ubolewam bo nie mogę ciężkich przynęt bo zaczepiają, a na lekkich nie widać opadu( sandacze łowi się z opadu ale każda ryba może z opadu szczupak itp)
Powrót do góry
witek41
pon cze 22 2015, 08:52
Zarejestrowany #1118
Dzięki rozumiem już o co chodzi już teraz wiem jak mniej więcej dobierać przynętę do sprzętu... Może i co z tego będzie
Powrót do góry
anntek
wto cze 23 2015, 01:06
Zarejestrowany #1009
Witam kolegę. Ja ci proponuję ten kijek MIKADO DA VINCI PIKE 240 5-25 g. Nie jest za drogi a się sprawdza dla początkującego. Kwota to około 140zł ale ma dobre przelotki i porcelanki w nich. praca kija jest dobra. To był mój pierwszy kij i mam go do dzisiaj, a rwałem nim nie jeden zaczep, więc jest sprawdzony przez laika. Na start będzie idealny twierdzę. Pamiętaj żeby kupić w miarę dobra plecionkę. Ja już kilka testowałem i mogę ci powiedzieć że na początek starczy ci w rozmiarze 14. Nie ma co kupować taniej bo będzie ci się plątała i tylko będziesz się denerwował. Ja na początek polecam 8 splotową mikado nihonto. koszt około 80m za 135m. jeżeli chcesz lepszą to ja używam ale cięższej MatchPro ale jest to jedna z nielicznych plecionek która jest płaska i idealnie tnie wodę oraz nie uszkadza porcelanek. Jeżeli przyoszczędzisz to prędzej czy później będziesz tego żałował, ale to jest moje osobiste zdanie. Na początek twojej przygody zacznij od gum a nie od np obrotówek które maja kotwicę i będą ci się haczyć. jak już wyczujesz temat łowienia spiningiem to myślę że śmiało możesz już blachami łowić. Powodzenia nad wodą
Powrót do góry
Paweł
pią cze 26 2015, 01:05
Zarejestrowany #31
Jak na początek zestaw który przedstawiłeś może być - taki standard z brzegu czyli patyk 2,4 do 2.7m ciężar wyrzutu w okolicach 30-tu gram. Natomiast kołowrotek ma przełożenie 5,5:1 co może, ale nie musi! wpływać na jego trwałość. Myślę że można zaryzykować z tym zestawem. Pospiningujesz trochę i sam zobaczysz czy pasuje Ci ta metoda czy nie. Jak pasuje to można inwestować w lepszy sprzęt.
Muszę jednak nie zgodzić się z kolegami odnośnie plecionki. Do puki nie opanujesz metody i nie wyholujesz kilku ryb to plecionkę omijaj szerokim łukiem - szkoda Twoich pieniędzy i nerwów przy spinających się rybach o powstających brodach nie wspominając . Jak pomachasz trochę spiningiem i poczujesz temat to zwłaszcza przy odpowiednim kiju wtedy jest miodzio , ale na początek tylko żyłka. Ja używam żyłek w granicach 0,23 - do 0,26. Jeżeli masz zarośniętą wodę to możesz dać trochę więcej - tu fakt plecionka by się sprawdziła najlepiej.
Odnośnie przynęt to jak koledzy napisali na początek gumy wszelkiej maści, ale jeżeli chodzi o czepianie się to z obrotówką nie jest tak źle jak napisał Bartek - całkiem sprawnie przechodzi przez zielsko, ale raczej te większe obrotówki - przypuszczam że przez wirujące skrzydełko które tworzy jak by parasol wokół kotwicy. Pamiętaj też o blachach wahadłowych które są moim zdaniem jedną z lepszych przynęt szczupakowych.
Odnośnie prowadzenia przynęt to ja stosuję zasadę że im cieplej (lato) tym bardziej agresywnie staram się prowadzić wabik - latem stosuję cięższe główki co już samo w sobie wymusza szybszą pracę - np. szybszy opad a prowadząc w płytszym miejscu (rośliny) muszę szybciej zwijać. Natomiast jesienią schodzę zdecydowanie z ciężarem główek co przekłada się na wolniejszą/łagodniejszą pracę przynęty. Są też sytuacje że jest całkiem odwrotnie, ale to jest cały urok naszego hobby

Pozdrawiam.
Paweł
Powrót do góry
witek41
pią cze 26 2015, 08:23
Zarejestrowany #1118
Dziękuję bardzo za cenne rady i sugestie, po wypłacie zaczynam kompletować sprzęt znalazłem spining Mikado 240 5-25 za całkiem przyzwoitą kwotę, kołowrotek kupię osobno, z tego co się dowiedziałem dobrze gdy w metodzie spiningowej kołowrotek ma przedni hamulec, ale co jeszcze powinien posiadać takowy żeby sprawdzał się w tejże dziedzinie wędkarstwa, nie chodzi mi tu o profesjonalny sprzęt z wysokiej półki lecz o podstawowy kołowrotek który się sprawdzi. Może któryś z Was podeśle jakiegoś linka, żebym wiedział na jakich podstawach i wymaganiach co do kołowrotka mam się bazować przy zakupie swojego.
Powrót do góry
Idź do strony  [1] 2 3
Moderatorzy: admin, Dominik, Bogdan

Przejdź do:     Powrót do góry

Kanały informacyjne: RSS 0.92 Kanały informacyjne: RSS 2.0 Kanały informacyjne: RDF