Akcesoria wędkarskie
Przygotowanie
Metody połowu
Pokoik napraw
Zrób to sam
Techniki i sztuczki
Opowiadania wędkarskie
Wędkarstwo podlodowe
Witaj
Login:

Hasło:

Zapamiętaj mnie

[ ]
Menu główne
Czat

Anonimowy
04 sty : 19:42
Poszukuję mapy batymetrycznej jeziora sarąg

Anonimowy
22 gru : 01:13
Witam czy mógłbym dostać/kupić mapę batymetryczna j Ruda Woda oraz Bartężka
jacek 2359@o2.pl
Pozdrawiam

Anonimowy
22 lis : 19:22
Witam, w jaki sposób mógłbym uzyskać mapę batymetryczną jeziora Brzeźno k. Brzeźna Mazurskiego? darek.buczynski@gmail.com

Anonimowy
17 paź : 19:32
Witam.
Czy mógłbym poprosić o mapę btymetryczną jeziora Świętego Szwaderki?

Anonimowy
11 paź : 16:15
Witam potrzebuje mape batymetryczna jeziora burdag .jesli ktos posiada to prosze o przeslanie dzieki jawor75@gmail.com

Nowe posty na forum
Re: Powrót po latach
Albert. Nie napisałeś jaką masz długość bata. Ja ł...
Autor Bogdan
01 lip : 07:43

Powrót po latach
Witam witam. Zastanawiam się czy ktoś tu jeszcze j...
Autor Albertk1990
08 cze : 23:27

Re: Aplikacja do map batymetrycznych
Po kliknięciu w link odnośnik jest błędny.
Autor haras
29 maj : 12:33

Re: Jesteś nowy? - przywitaj się
Witamy bardzo serdecznie Andrzeju i zapraszamy do ...
Autor Bogdan
20 sty : 13:19

Re: Jesteś nowy? - przywitaj się
Dzień Dobry, Bardzo dziękuję za przyjęcie do grona...
Autor Andrzej
20 sty : 12:48

Nowe komentarze
[Treści] Jak założyć spławik - opisy, porady, zdjęcia
Autor:  Bogdan dnia 21 lis : 07:27
Witam Damianie.Moim zdaniem stopery między śrucina [więcej]

[Treści] Jak założyć spławik - opisy, porady, zdjęcia
Autor:  DamianSa dnia 21 lis : 00:00
Witam, czytałem że rozkładanie ciężarków na przykł [więcej]

[Treści] Batymetria, mapy batymetryczne do pobrania
Autor:  Pablo dnia 25 paź : 16:50
Witam czy ma ktoś mapkę jeż czarnego w niesiolowic [więcej]

Autor:  Anonymous dnia 17 paź : 19:36
reklama.domanski@wp.pl

Autor:  Anonymous dnia 17 paź : 19:36
Witam.Czy mógłbym poprosić o mapę batymetryczną je [więcej]

Facebook

Data / Czas

Sposób na ...
Mapy batymetryczne
Poradnik

Poradnik wędkarza majsterkowicza dostępny do kupienia. Serdecznie zapraszamy!

Więcej o książce można dowiedzieć sie na stronie :

LINK

Forum
<< Poprzedni temat | Kolejny temat >>   
Jak zabrać się od podstaw do połowu szczupaka:-)

Idź do strony  1 [2] 3
Autor Odpowiedzi
Paweł
pią cze 26 2015, 10:09
Zarejestrowany #31
Podaj link do strony z tą wędką, ale po parametrach patrząc pewnie będzie ok. Jeżeli nastawiasz się głównie na zębatego to możesz podwyższyć cw np. 10-30, 10-40g, ale 5-25 też może być na wody stojące bo na rzekę to już trochę mało. Mikado ma w miarę tanie i całkiem dobre jak na swoją cenę wędziska. Musisz tylko uważać żeby nie kupić wklejanki bo jest to bardzo delikatny wynalazek i na początek zdecydowanie nie polecam.
Co do hamulca to nie jest tak że polecany jest przedni a nie tylny - choć podobno przedni jest bardziej precyzyjny, ale tej różnicy w precyzji nie poczujesz w kołowrotku za kilkadziesiąt złotych. Jest to raczej podyktowane Twoimi preferencjami - czy wygodniej będzie Ci regulować przednim czy tylnym hamulcem - oczywiście podczas holu. Mi osobiście jest wszystko jedno - posiadam kręciołki i z przednim i z tylnym. Choć pewnie mając dwa identyczne kołowrotki różniące się położeniem hamulca wybrał bym jednak z przednim
Jeżeli chcesz rady co do zakupu kołowrotka to podaj cenę jaką chcesz na niego przeznaczyć.

Pozdrawiam.
Paweł
Powrót do góry
witek41
pon cze 29 2015, 02:56
Zarejestrowany #1118
Siema dopadłem kij ZEBCO 2.7 5-25 z kołowrotkiem D.A.M nauczyłem się wiązać przypon teraz tylko kwestia przynęty (co polecacie jako fachowcy?) Bo wiedza książkowa znacznie różni się od praktycznej, tzn na co najlepiej próbować łapać szczupaka o tej porze roku, paproch, wobler, może blacha jakaś? dodam iż chce próbować na potężnym zdziczałym stawie... Jako ciekawostkę dodam iż osiedliły się tam bobry, i mnóstwo dzikiego ptactwa
Powrót do góry
Paweł
wto cze 30 2015, 01:54
Zarejestrowany #31
Żeby jeszcze raz nie pisać tego samego to zacytuję sam siebie - moja odpowiedź w TYM temacie.

Mogę tylko napisać co ja bym zabrał - czyli moje preferencje oraz odpowiadające sprzętowi który posiadam.
Przede wszystkim wahadłówki nr 2 - 3 srebrne, srebrne z akcentami czerwieni oraz jak występuje tam okoń to są świetne wahadłóweczki właśnie imitujące okonia (bardzo skuteczne w moim łowisku) oraz obrotówki nr 3 -4 w kolorach jak wyżej, ale dołożył bym jeszcze seledynową(często mój kolor ostatniej szansy) i ewentualnie taki standarcik żółto czarna.
Gumy - w moich rankingach łowności to perła, jeszcze raz perła (perła nie biały!) potem zielony - tylko raczej taka przezroczysta zielona guma z brokatem. Sprawdza mi się też taka kombinacja kolorów biała z niebieskim i czerwonym. No i moja tajna broń - czyli znów seledyn! Naprawdę wielokrotnie się o tym przekonałem - myślę że ten kolor wzbudza coś w zębatych bo udało mi się wydłubać rybę z miejsc gdzie czesałem innymi kolorami i nic a tu w żucie rozpaczy seledynkiem woda ożyła
Jeżeli chodzi o okonia to jak wyżej tylko wielkość trochę mniejsza. Oprócz wahadłówek - choć nie wykluczam i posiadam takowe - dodam nieskromnie że na dużą szczupakową wahadłówkę zapiąłem mojego największego okonia. No i oczywiście twisterki które raczej w przypadku szczupaka bym sobie darował, ale tu znów mam wyjątek bo "moje" zębate takie w okolicach wymiaru bardzo lubią perłowe twistery .
Jeszcze raz zaznaczam że są to moje najbardziej sprawdzające się przynęty na moich w miarę czystych (przezroczystych) wodach. Na mętną wodę trzeba by podkręcić kolory i dołożyć przynęty robiące więcej "hałasu" - czyli obrotówki i podwójne wahadłówki.
Ciężar główek pomijam bo to musisz dobrać na łowisku, ale zaopatrzył bym się w wielkości 5, 7, 10 i 12g - no może awaryjnie 15 gram - z przewagą tych środkowych ciężarów.

Pozdrawiam.
Paweł

ps.
w temacie Bobrów to teraz ciekawostką jest gdy jeszcze ich nie ma . Przynajmniej u mnie.
Powrót do góry
witek41
pią lip 03 2015, 07:02
Zarejestrowany #1118
Dzięki wielkie, w niedzielę idę na rybki
Powrót do góry
okonhel
śro lip 15 2015, 07:47
Zarejestrowany #1149
witek41 napisał(a) ...

Siema dopadłem kij ZEBCO 2.7 5-25 z kołowrotkiem D.A.M nauczyłem się wiązać przypon teraz tylko kwestia przynęty (co polecacie jako fachowcy?) Bo wiedza książkowa znacznie różni się od praktycznej, tzn na co najlepiej próbować łapać szczupaka o tej porze roku, paproch, wobler, może blacha jakaś? dodam iż chce próbować na potężnym zdziczałym stawie... Jako ciekawostkę dodam iż osiedliły się tam bobry, i mnóstwo dzikiego ptactwa

Widzę ze koledzy dość delikatnie zaczynają ma to swoje plusy i minusy, Delikatna szczupakówka wybaczy więcej w czasie holu ale w przypadku brania większej ryby nie zawsze jest czym zaciąć i wyholować.
Co do przynęt na początek:
"Na początku była Alga.." i nadal na Algi szczupaki biorą. Zanim nauczysz się odpowiednio prowadzić gumy czy woblery, zanim zaopatrzysz się w mniej lub bardziej wymyślne czy mniej lub bardziej drogie przynęty, kup Algę 2 Polspingu srebrną i Algę 2 Wirka złotą. Do TWojej wędki będą odpowiednie, do nauki łowienia też. Ponadto woda jest teraz ciepła, szczupak żeruje słabiej, więc silną falą akustyczną od wahadłówki łatwiej pobudzić jego agresję. Kup też jakąś obrotówkę rozmiaru 3 lub 4. Z czasem uzupełnisz swoje pudełko.
Powrót do góry
13Zbig
czw lip 16 2015, 03:00
GośćJa do dziś mam Algi i Gnomy na które łowiłem na Biebrzy, a także niedawno odnowiłem swój pierwszy (prawdziwy) spinning Germina, tylko kołowrotek Rex 64 się rozpadł! Ile ta wędka wyjęła szczupaków... ech czasy!
Powrót do góry
okonhel
czw lip 16 2015, 07:10
Zarejestrowany #1149
O skuteczności Alg niech świadczy to że każdy szanujacy się rękodzielnik ma ją w swojej ofercie.
POniżej szczupak 113 cm na Algę Pawła Kasperowicza, złowiony 22.07 przy flaucie w upalny, słoneczny dzień, gdy inni z gumami przyzerowali.

Powrót do góry
Paweł
czw lip 16 2015, 09:13
Zarejestrowany #31
O matko! Piękne rybsko ! Ja zawsze twierdzę że stara poczciwa blacha jest ponadczasowa. Gumy i woblery są dobre, ale wahadłówka i tak zahaczy największego zębatego.
Gratulacje!!!
Napisz jak doszło do tego. Pogoda już wiemy, ale interesuje mnie na jakiej głębokości siedział i co było na dnie oraz sposób prowadzenia.

Pozdrawiam.
Paweł
Powrót do góry
okonhel
czw lip 16 2015, 11:18
Zarejestrowany #1149
Zabrałem na jezioro kolegę, który przyjechał nad morze na wczasy. I jak to w takich sytuacjach bywa, on ma zaliczone 2 skróty i 1 wymiarka a ja tylko 1 skróta. Oczywisćie zaczęło się grzebanie w pudełkach, wyjałem świeżo zamówione wahadłówki P. Kasperowicza - ręcznie klepane Algi 3 w dwóch grubościach. Cięższa miała 32 gr i pracowała tak jak lubię. Lżejsza 24gr jak dla mnie za często robiła obrót. Zdjąłem kotwicę, założyłem na nią czerwoną koszulkę (jak na kotwicach pilkerów), przeciągnąłem wzdłuż łodzi i to było to - praca lekko zgasła i obroty były jak w tej cięższej. Nie pamiętam czy to był pierwszy czy drugi rzut ale jest branie, zacinam, holuję i mówię do kolegi - tym razem wymiarek. Im bliżej łodzi tym opór większy a że nie była zaktowiczona (była flauta) to szczupak zaczął nas holować wraz z łodzią. Po 10-15 minutach holowania, pracy wędką i hamulcem doholował nas do innej łodzi. Wędkarz spytał czy biorą - odparłem że właśnie jeden nas do pana doholował. Zaproponował nam swój wielki podbierak (my nie braliśmy bo co nas w takie słońce mogło spotkać) Podebraliśmy rybę, nie można było szczypcami wyjąć ze szczęki kotwicy ale właściciel podbieraka miał duże szczypce Rapali i dało się wyjąć. W podziękowaniu dałem mu jedną z tych wahadłówek. Szybko zmierzyliśmy "w powietrzu" rybę (może i na ławce leżąc doszłoby ze 2 cm ale nieważne). Chcieliśmy szczupaka jak najszybciej wypuścić bo woda ciepła, tlenu mało itp
Co do miejsca - głębokośc 2,5 m na dnie dywan zielska. Dla mnie dziwne że w takiej ciepłej wodzie i tak płytko przebywał taki klocek w lipcu.
Króka "reanimacja" , płyń i rośnij dalej:

[ Edytowany czw lip 16 2015, 11:21 ]
Powrót do góry
Mirex
pią lip 17 2015, 07:53
Zarejestrowany #890
Cudowna ryba!
Super zdjęcia i postawa godna naśladowania
Powrót do góry
Idź do strony  1 [2] 3
Moderatorzy: admin, Dominik, Bogdan

Przejdź do:     Powrót do góry

Kanały informacyjne: RSS 0.92 Kanały informacyjne: RSS 2.0 Kanały informacyjne: RDF