Akcesoria wędkarskie
Przygotowanie
Metody połowu
Pokoik napraw
Zrób to sam
Techniki i sztuczki
Opowiadania wędkarskie
Wędkarstwo podlodowe
Witaj
Login:

Hasło:

Zapamiętaj mnie

[ ]
Menu główne
Czat

Anonimowy
04 sty : 19:42
Poszukuję mapy batymetrycznej jeziora sarąg

Anonimowy
22 gru : 01:13
Witam czy mógłbym dostać/kupić mapę batymetryczna j Ruda Woda oraz Bartężka
jacek 2359@o2.pl
Pozdrawiam

Anonimowy
22 lis : 19:22
Witam, w jaki sposób mógłbym uzyskać mapę batymetryczną jeziora Brzeźno k. Brzeźna Mazurskiego? darek.buczynski@gmail.com

Anonimowy
17 paź : 19:32
Witam.
Czy mógłbym poprosić o mapę btymetryczną jeziora Świętego Szwaderki?

Anonimowy
11 paź : 16:15
Witam potrzebuje mape batymetryczna jeziora burdag .jesli ktos posiada to prosze o przeslanie dzieki jawor75@gmail.com

Nowe posty na forum
Re: Powrót po latach
Albert. Nie napisałeś jaką masz długość bata. Ja ł...
Autor Bogdan
01 lip : 07:43

Powrót po latach
Witam witam. Zastanawiam się czy ktoś tu jeszcze j...
Autor Albertk1990
08 cze : 23:27

Re: Aplikacja do map batymetrycznych
Po kliknięciu w link odnośnik jest błędny.
Autor haras
29 maj : 12:33

Re: Jesteś nowy? - przywitaj się
Witamy bardzo serdecznie Andrzeju i zapraszamy do ...
Autor Bogdan
20 sty : 13:19

Re: Jesteś nowy? - przywitaj się
Dzień Dobry, Bardzo dziękuję za przyjęcie do grona...
Autor Andrzej
20 sty : 12:48

Nowe komentarze
[Treści] Jak założyć spławik - opisy, porady, zdjęcia
Autor:  Bogdan dnia 21 lis : 07:27
Witam Damianie.Moim zdaniem stopery między śrucina [więcej]

[Treści] Jak założyć spławik - opisy, porady, zdjęcia
Autor:  DamianSa dnia 21 lis : 00:00
Witam, czytałem że rozkładanie ciężarków na przykł [więcej]

[Treści] Batymetria, mapy batymetryczne do pobrania
Autor:  Pablo dnia 25 paź : 16:50
Witam czy ma ktoś mapkę jeż czarnego w niesiolowic [więcej]

Autor:  Anonymous dnia 17 paź : 19:36
reklama.domanski@wp.pl

Autor:  Anonymous dnia 17 paź : 19:36
Witam.Czy mógłbym poprosić o mapę batymetryczną je [więcej]

Facebook

Data / Czas

Sposób na ...
Mapy batymetryczne
Poradnik

Poradnik wędkarza majsterkowicza dostępny do kupienia. Serdecznie zapraszamy!

Więcej o książce można dowiedzieć sie na stronie :

LINK

Forum
<< Poprzedni temat | Kolejny temat >>   
Podstawy wędkarstwa - kompletny laik

Idź do strony  [1] 2 3
Autor Odpowiedzi
dzidek809
pon cze 10 2013, 02:23
Zarejestrowany #355
witam jestem kompletnym laikiem jezeli chodzi o wedkowanie posiadam 3 wedki jedna jest kompletnie uzbrojona i kupiona pod polow karpia...gruba zylka 0.30 podajze...wszystkie uzbrojone sa lecz z nudzilo mi sie lapanie karasia i paru plotek...w czym rzecz poszedlem na staw zlapalem 30karasi w 1h poszedl na jezioro nie zlapalem nic...chce upolowac jakas wieksza rybe niz ploc i karas jezeli chodzi o manewrowanie stoperem czyli jak nisko ma spadac haczyk manewrowalem lecz nic oprocz malych plotek...chce przezrboic wedke jedna na grunt druga na spinning a trzecia zostawie na splawik...w tym nie ma problemu dzieki tej stronie zrobie to sam...ale dajcie mi jakies rady jak zlapac wegorza czy suma na grunt czym to zanecic? co nabic na haczyk? to jezeli chodzi o lapanie z gruntu...druga spinning co zalozyc wobler gumke czy moze tandem? czy na to tezz zakladac jakas przynete? trzecia zas splawik na jakim gruncie lapac tzn na jaka odleglosc ma sie zanurzac haczyk? co najlepiej zalozycz na haczyk? dajcie jakies sposoby na necenie czym jak do kazdego sposobu prosze blagam pomozcie bo zaczyna mnie nudzic lapanie malych rybek chce cos wiekszego juz nie mowie ze ma wazyc 10kg ale chce cos minimum z 15-20cm jakiegos okonia jakas rybe

[ Edytowany pon cze 10 2013, 02:51 ]
Powrót do góry
Dominik
pon cze 10 2013, 02:51

Co do przynęt i zanęt większość odpowiedzi na Twoje pytania odnajdziesz w artykułach o poszczególnych gatunkach ryb. Są tam opisane informacje odnośnie przynęt, zanęt oraz o sposobie żerowania i łowiskach w jakich występują poszczególne gatunki ryb.

Jeśli chcesz łowić większe ryby to musisz uzbroić się w cierpliwość i dobrze zanęcić jakieś łowisko przez kilka dni - w przypadku gruntu i spławika. Sum to trudny przeciwnik, nie występuje tak licznie jak np. okoń. Niestety nie da się opowiedzieć wszystkich ważnych czynników wpływających na wynik połowu w jednym poście. Podstawowe informacje zawierają artykuły. Musisz się z nimi dokładnie zapoznać a wtedy chętnie odpowiem na bardziej sprecyzowane pytania.

Jeżeli chodzi o spinning to nie ma reguły czy założyć wobler, tandem czy gumę. Musisz spróbować wszystkiego i sprawdzić na co najlepiej biorą. Na okonia polecam mniejsze przynęty. Na szczupaka trochę większe.

Jeżeli chodzi o spławik i głębokość łowienia to zależy na jaki gatunek chcesz się nastawiać. Jakie ryby występują w łowisku i jaki jest jego charakter - głębokość, dno, roślinność w sąsiedztwie? Jeżeli chcesz wyeliminować brania drobnicy spróbuj ustawiać taki grunt by łowić z dna lub ciutkę ponad dnem. Podstawia w obecnych czasach to dobrze zanęcone łowisko, prawidłowo zrobiona zanęta, a w przypadku spinningu cierpliwość.

Sposoby na wykonanie i przygotowanie zanęt również zostały opisane w wielu artykułach na stronie w dziale Zrób to sam, takich jakich "Domowa zanęta" "Makaron" "Gotowanie kukurydzy"
Powrót do góry
dzidek809
pon cze 10 2013, 03:06
Zarejestrowany #355
dziekuje za odpowiedz i dobra wskazowke, ja juz przeczytalem w nocy wszystko co bylo po lewej stronie a dopiero po zalozeniu tematu zobaczylem sposoby na poszczegolne ryby juz takze je wszystkie przeczytalem...ja nie mam mozliwosci jezdzenia i codziennie zanecania ryb bo lowie na jeziorze ale u prywaciarza i mam kawalek drogi takze to bardzo droga byla by inwestycja bo to az 70kilometrow od miejsca zamieszkania...ale mam nadzieje ze zanecenie odpowiednio ryb jak poradzili fachowcy da mi jakies wyniki... kolejne pytanie jaki sposob z tych 3 przynosi najlepsze i najszybsze wyniki? i jakie ryby latwiej i szybciej zlapac?? po paru godzinach zanecenia? lepiej stosowac 3 rozne metody czy moze jedna lub max 2? no i nie wiem czy na spinning zaklada sie jakas przynete czy tylko te sztuczne zabawki

[ Edytowany pon cze 10 2013, 03:14 ]
Powrót do góry
Dominik
pon cze 10 2013, 03:23

Na pytanie która z 3 metod przynosi najszybsze i najlepsze wyniki nie ma odpowiedzi . Najlepsze efekty przynosi ta metoda która jest najlepsza do danego typu łowiska, gatunku ryby i kaprysu ryb. Często przy wyborze metody wędkarze kierują się własnymi preferencjami - każdy ma tam swoje jakieś ulubione. Przyznam że ja również wybieram metodą taką na jaką akurat mam ochotę i warunki łowiska pozwalają.
Łowiąc na spinning raczej będziesz miał rzadsze brania ale gdy już coś weźmie to będzie to raczej drapieżnik nie zaliczający się wymiarami do drobnicy. Na grunt też mam zwykle rzadsze brania ale nieco większe ryby niż na spławik. Drobnica nie za bardzo lubi pobierać pokarm z dna. Woli z powierzchni albo toni.
Ale to takie luźne i super ogólne spostrzeżenia.

Napisz coś o swoim łowisku. Już wiem że to jezioro. A jaka tam jest głębokość jakie dno ? twarde, zarośnięte? Łowisz przy trzcinach? przy pasie roślinności podwodnej? Jest tam jakiś spad na dnie albo górka?

Podstawa sukcesu to odpowiednio dobrane łowisko. Musisz też skupić się na danym gatunku ryby, bo gdy będziesz chciał łowić wszystko to nie złowisz nic. Musisz przynajmniej wybrać czy polujesz na drapieżnika czy rybę spokojnego żeru. Dowiedz się jakie gatunki występują powszechnie i jakie wyniki miewają inni wędkarze. Jakie gatunki ryb żyją w jeziorze.
Powrót do góry
dzidek809
pon cze 10 2013, 03:29
Zarejestrowany #355
nie wiem czy mozna wstawic link... ale ja to zrobie najwyzej skasuja posta...
http://www.carp-stojkowo.pl/
Powrót do góry
13Zbig
pon cze 10 2013, 03:45
GośćZerknąłem na te łowisko, mimo że antyvir mi zablokował ich stronę, i ja osobiście poleciłbym koledze feedera bo przy braku czasu na wybór miejsca i czasu na nęcenie ta metoda daje niezłe wyniki z donęcaniem oczywiście. A po ściągnięciu koszyczka widać czy jest zarośnięte, czy grząskie dno, i wtedy szukamy dalej! Ja stosuje taką metodę na nieznanym terenie, chyba że pogadam ze stałymi bywalcami i oni coś doradzą i pomogą. Czasami trafiają się dobre dusze, a nie zawistnicy i kpiarze! Ale po tym łowisku Carp-Stojkowo już sama nazwa wskazuje że to typowo komercyjne łowisko karpi, a znając życie będzie tam i szczupak i sum i jesiotr, o białorybie nie zapominając!
Powrót do góry
Bogdan
pon cze 10 2013, 03:49

Po, paru-godzinnym nęceniu najszybciej można złowić płotkę, (dużą płoć też), leszcza, karasia. Wcale to nie wyklucza też innych ryb, ale to jest bardzo zależne od wielu czynników - ciśnienie atmosferyczne, faza księżyca, wiatr, itd.
(Wędkarze mówią: "Wiatr z zachodu, ryba chodu", albo "Wiatr z zachodu, wędkarz umiera z głodu" itp.
Jeżeli jak piszesz łowisz u prywaciarza to najlepiej nęcić twardą kukurydzą gotowaną i z puszki.
http://www.tajniki-wedkarstwa.pl/page.php?85
Takiej zanęty nie może pobrać mała rybka, więc musi "przyjść" większa
Ale najważniejsza jest Cierpliwość!

Powrót do góry
dzidek809
pon cze 10 2013, 04:23
Zarejestrowany #355
na szybko pytanie bo wlasnie wyruszam uzbroilem 4 wedke w gumke jest ona mala i wydaje mi sie za mala na daleki wyrzut tzn za lekka? dodac jakis odwaznik srucine? czy moze lepiej zalozyc wieksza gumke i ciezsza?
Powrót do góry
Dominik
pon cze 10 2013, 05:21

Jeżeli masz wędzisko przeznaczone do spinningu i nie za grubą żyłkę to nie powinno być problemów z zarzucaniem.

Twoje jezioro to prywatne łowisko więc powinno być dobrze zarybione. Gospodarz pisze o dużych stadach leszczy i niezłej populacji karpia. Propnowałbym Ci nastawić się na te gatunki. Na spinning niestety ich nie złowisz. Spinning przeznaczony jest do połowu drapieżników jak okoń cz szczupak. Gospodarz łowiska wspomina o szczupaku i okoniu aczkolwiek myślę że nie nastawia się na rozwijanie populacji drapieżników w jego łowisku jeśli ma również karpie. Ale o to musisz zapytać go osobiście. Jeśli się okaże że na spinning też można z powodzeniem łowić w tym jeziorze to zapytaj na co najlepiej biorą .

Jednak machanie spinningiem przez cały dzień z brzegu może stać się męczące, zwłaszcza gdy nie przyniesie efektów.
Podobnie jak kolega Zbyszek (13Zbig) poradzę Ci uzbrojenie się w zestaw gruntowy z koszykiem. Uważam że na tego typu łowisku i przy takim rybostanie, najprędzej tą metodą złowisz karpika czy większego leszcza. Jako przynętę zastosuj kukurydzę. Kukurydzę mniej pobiera drobnica. Masz grubą żyłkę. Pisałeś o 0.30mm. Zastosuj cieńszy przypon do zestawu, szczegóły zobaczysz sobie na grafikach w artykułach. Jeśli nie masz koszyczka zanętowego możesz założyć ciężarek, ale wtedy musisz pomyśleć o ręcznym donęceniu łowiska.
Powrót do góry
Bogdan
pon cze 10 2013, 05:46

możesz założyć boczny trok lub (na bardzo szybko) cięższą "przynętę".
O bocznym troku już pisaliśmy:
http://www.tajniki-wedkarstwa.pl/e107_plugins/forum/forum_post.php?edit.961

Ale!! Ty mieszkasz na Bałtykiem.
Proponuje Ci iść na falochron i łowić śledzie. To nie jest wcale żaden żart!!!
Za jednym razem można wyciągnąć ich do 5-ciu sztuk. Wędkę zbroi się w 5 dużych haków na bocznych trokach i okleja się je folią. (więcej info) dowiesz się nad samym morzem, od "miejscowych" Nadmieniam, że śledzie najlepiej biorą w kwiecień- maj i nie rzadko w czerwcu. Więc jeszcze masz w tej chwili szanse.
Podejrzewam, że do morza masz niecałe 8km.

[ Edytowany pon cze 10 2013, 05:47 ]
Powrót do góry
Idź do strony  [1] 2 3
Moderatorzy: admin, Dominik, Bogdan

Przejdź do:     Powrót do góry

Kanały informacyjne: RSS 0.92 Kanały informacyjne: RSS 2.0 Kanały informacyjne: RDF