Akcesoria wędkarskie
Przygotowanie
Metody połowu
Pokoik napraw
BUDOWA I OPIS KOŁOWROTKA
KONSERWACJA KOŁOWROTKA
USUWANIE PISKU KOŁOWROTKA
KONTROLA I REGULACJA LUZU ZĘBATKI
NAPRAWA HAMULCA I WOLNEGO BIEGU
WYMIANA SPRĘŻYNY KOŁOWROTKA
NIEODBIJAJĄCY KABŁĄK
WYMIANA PRZELOTKI
WYMIANA PRZELOTKI NA STOPCE
BLOKADA BIEGU WSTECZNEGO
SZUM KOŁOWROTKA
NAPRAWA ZŁAMANEJ WĘDKI LUB BATA
WYMIANA ŁOŻYSK
Zrób to sam
DOMOWA ZANĘTA
WYPYCHACZ
SPŁAWIK Z BALSY
SPŁAWIK Z PAŁKI WODNEJ
MAKARON
SPRĘŻYNKA KABŁĄKA Z AGRAFKI
KOSZ ZANĘTOWY
WĘDZOK I WĘDZENIE
KOSZYCZKI ZANĘTOWE
WOBLER
SIATKA DO PODBIERAKA
USTAWIANIE WOBLERA
HODOWLA CZERWONYCH ROBAKÓW
IGŁA DO ZBROJENIA RYBKI
PODPÓRKI WŁASNEJ ROBOTY
SPRĘŻYNA BIEGU WSTECZNEGO
MODERNIZACJA FORMY DO METHOD FEEDER
ANTENKA SPŁAWIKA
Techniki i sztuczki
Opowiadania wędkarskie
Wędkarstwo podlodowe
Witaj
Menu główne
Czat

04 sty : 19:42
Poszukuję mapy batymetrycznej jeziora sarąg

22 gru : 01:13
Witam czy mógłbym dostać/kupić mapę batymetryczna j Ruda Woda oraz Bartężkajacek 2359@o2.pl
Pozdrawiam

22 lis : 19:22
Witam, w jaki sposób mógłbym uzyskać mapę batymetryczną jeziora Brzeźno k. Brzeźna Mazurskiego? darek.buczynski@gmail.com

17 paź : 19:32
Witam.Czy mógłbym poprosić o mapę btymetryczną jeziora Świętego Szwaderki?

11 paź : 16:15
Witam potrzebuje mape batymetryczna jeziora burdag .jesli ktos posiada to prosze o przeslanie dzieki jawor75@gmail.com
Zobacz wszystkie posty (492)
Nowe posty na forum

Albert. Nie napisałeś jaką masz długość bata. Ja ł...
Autor Bogdan
01 lip : 07:43

Witam witam. Zastanawiam się czy ktoś tu jeszcze j...
Autor Albertk1990
08 cze : 23:27

Po kliknięciu w link odnośnik jest błędny.
Autor haras
29 maj : 12:33

Witamy bardzo serdecznie Andrzeju i zapraszamy do ...
Autor Bogdan
20 sty : 13:19

Dzień Dobry, Bardzo dziękuję za przyjęcie do grona...
Autor Andrzej
20 sty : 12:48
Nowe komentarze

Autor: Bogdan dnia 21 lis : 07:27
Witam Damianie.Moim zdaniem stopery między śrucina [więcej]

Autor: DamianSa dnia 21 lis : 00:00
Witam, czytałem że rozkładanie ciężarków na przykł [więcej]

Autor: Pablo dnia 25 paź : 16:50
Witam czy ma ktoś mapkę jeż czarnego w niesiolowic [więcej]

Autor: Anonymous dnia 17 paź : 19:36
reklama.domanski@wp.pl

Autor: Anonymous dnia 17 paź : 19:36
Witam.Czy mógłbym poprosić o mapę batymetryczną je [więcej]
Facebook
Data / Czas
Sposób na ...
Mapy batymetryczne
Poradnik
Więcej o książce można dowiedzieć sie na stronie :
LINK
Forum
<< Poprzedni temat | Kolejny temat >> |
![]() Idź do strony 1 2 [3] 4 |
Autor | Odpowiedzi |
Dominik |
| ||
![]() ![]() ![]() Dołączył: śro gru 28 2011, 09:27 postów: 973 | Bogdan myślę, że to przesada by była. Opiekę nad tym jeziorem sprawuje MTW i oni ustalają przepisy obowiązujące nad jeziorem. Jakby chcieli to mogliby w ogóle zabronić wędkowania na tym jeziorze i przekazać je na wyłączność dla członków towarzystwa. A że sobie ustanowili stanowiska to taki dodatek i ustalenie. I myślę, że członkowie wpłacają pieniądze na rzecz towarzystwa a nie na rzecz stanowiska nad jeziorem, a towarzystwo zapewne posiada stosowne dokumenty ![]() | ||
Powrót do góry |
Bruno |
| ||
![]() Dołączył: wto sty 15 2013, 04:49 postów: 8 | Dominikvelzajac napisał(a) ... Kolego, co do tej głębokości to trochę przesada ![]() ![]() Tak włączając sie do Waszej koledzy dyskusji, to cytując powyższy post podpowiem, iz wszelkie informatory, przewodniki, publikacje na temat głebokości jezior w Polsce, były prowadzone dośc dawno temu i ówczesna technika (brak sond) pozwalała na dość mało precyzyjne dokonywanie głębokości akwenów tych poniżej pewnego pułapu zejść płetwonurków. Otóż wspomniane jez. Hańcza było wciąż uznawane za najgłębsze nasze jezioro, nawet na lekcjach geografii nas tego uczono, lecz od czasu kiedy technika pozwala na dokładne sondowanie dna jezior urządzeniami tak dobrze nam znanymi pt. "Sondy głębinowe" mierzące głębokości z dokładnością do kilku cm, okazało się, iż są inne jeziora (te tzw. sielawowe) przewyższające tę głębokość j.Hańcza. W lubuskim np. jest jez. Trześniowskie w m. Łagów, które już wiadomo, że ma w najgłębszym swoim miejscu tzw. "kominy" o głębokości najwiekszej dochodzącej do 158 m(!). Są to potężne kratery w skalnym dnie o średnicy kilkudziesieciu metrów i tak ogromnie głębokie. Te dane jeszcze nie zostały potwierdzone przez odpowiednie instytucje, aczkolwiek zostały oficjalnie zgłoszone do skorygowania i ew. poprawek w ogólnych danych dot. głębokości akwenów w Polsce. Wiadomość o tym nieoficjalnie potwierdzili płetwonurkowie z jednostek saperskich, ponieważ jezioro położone jest na terenie poligonu artyleryjskiego to kilkukrotnie nurkowano tam w poszukiwaniu niewybuchów. Potwierdzają to również rybacy poławiajacy tam sieciami głębinowymi sielawę, używajac do tego dokładnych sond głębinowych. Także info o innych znanych nam powszechnie głębokościach znanych jezior, mogą niebawem być ostro skorygowane poprzez najnowsze dane dotyczące głębokości innych, tych nie znanych nam powszechnie akwenów. To tyle w kwestii tego posta, a teraz chciałbym zapytać już w temacie, czy łowisko o którym piszecie, jest stricte łowiskiem MTW, czy PZW, a jedynie od PZW dzierżawionym? Bo jeśli PZW nie jest stroną prawną tej wody, a jedynie jakieś określone Towarzystwo, to obowiązują na nim przede wszystkim przepisy Ustawy o Rybactwie Śródlądowym, a potem wewnętrzne regulaminy ustanowione przez to właśnie Towarzystwo Wędkarskie jako jego właściciela/dzierżawcę. Tak więc jeśli regulamin przewiduje stanowiska wędkarskie, które ktoś może na określonych zasadach wykupić/opłacać, to warunki wynikające z owych opłat i regulaminów wewnętrzych łowiska pozwalają mu na wyłączność danej miejscówki. Juryzdykcja SSR tam nie sięga, a jedynie PSR, Policja i pozostałe jednostki upoważnione do kontroli w/w własności skarbu państwa. Jeżeli źle zrozumiałem meritum problemu, to proszę mnie poprawić, a postaram się merytorycznie skorygować swoją wypowiedź. | ||
Powrót do góry |
Bogdan |
| ||
![]() ![]() ![]() Dołączył: sob gru 31 2011, 07:55 postów: 1953 | Aby kogoś "wygonić' ze stanowiska trzeba udowodnić, że to stanowisko jest moje - prywatne, a do tego na pewno potrzebny jest jakiś papier-dokument. Ja będąc komendantem SSR w kole PZW miałem takie problemy. Zgłaszali je wędkarze, że ktoś postawił na pomoście namiot i nie ma go, a blokuje dostęp do wody. Oczywiście mówię o wodach PZW. Ale na wodach prywatnych może być inaczej, ale na pewno nie ma nic za darmo. Pietras444 napisz jak to jest u Ciebie. Czy masz jakieś potwierdzenie na piśmie i ile płacisz za to, że stanowisko nr 5 jest Twoje? ![]() | ||
Powrót do góry |
Bruno |
| ||
![]() Dołączył: wto sty 15 2013, 04:49 postów: 8 | Bogdan napisał(a) ... Aby kogoś "wygonić' ze stanowiska trzeba udowodnić, że to stanowisko jest moje - prywatne, a do tego na pewno potrzebny jest jakiś papier-dokument. Ja będąc komendantem SSR w kole PZW miałem takie problemy. Zgłaszali je wędkarze, że ktoś postawił na pomoście namiot i nie ma go, a blokuje dostęp do wody. Oczywiście mówię o wodach PZW. Ale na wodach prywatnych może być inaczej, ale na pewno nie ma nic za darmo. Pietras444 napisz jak to jest u Ciebie. Czy masz jakieś potwierdzenie na piśmie i ile płacisz za to, że stanowisko nr 5 jest Twoje? ![]() OCZYWIŚCIE, ŻE TAK. Nie istnieje na wodzie PZW jakakolwiek "własność prywatna", "własne stanowisko, pomost, kładka czy polanka" bezpośrednio leżąca na wodzie PZW, a już tym bardziej bezprawnym i zabronionym jest pobieranie za to opłat. Każdy tego typu fakt na wodach PZW należy niezwłocznie zgłaszać w Okręgu PZW do którego należy dane łowisko, a PZW ma obowiązek nakazać zaprzestania w/w praktyk, udostępnienia każdemu wędkarzowi danego stanowiska, kładki, pomostu, a w przypadku stwierdzenia pobierania opłat, zgłosić ten fakt odpowiednim organom. Zapewne każdy wie, iż wybudowanie na wodzie PZW kładki czy pomostu, wiąże sie z uzyskaniem zezwolenia na budowę tego z warunkiem ogólnego dostępu. Czyli budujesz kładkę/pomost, masz na to zgodę Okręgu PZW, musisz liczyć się z tym, że inni będą z tego korzystać i nie masz prawa nikogo wędkującego z tego wyprosić, roszcząc sobie prawa pierwszeństwa. Tu reguluje tę kwestię RAPR. | ||
Powrót do góry |
pietras444 |
| ||
Gość | Tak masz rację my mamy kartę wędkarską a w niej pisze jakie stanowisko mam a w zezwoleniu wędkarskim czy wykupiliśmy zezwolenie by łapać nad tym jeziorem jeśli to się potwierdzi że stanowisko jest moje to mogę go wygonić | ||
Powrót do góry |
pietras444 |
| ||
Gość | Bruno nie masz racji ktoś tylko za moją zgodą może wejść na stanowisko i łapać a jak on będzie siedział za tydzień i ja wtedy przyjdę na ryby to on musi mi ustąpić tego stanowiska bo ja za nie płacę i stanowisko jest moje na wyłączność ale jak wspomniałem wejdzie za moją zgodą to ja wtedy nie mogę iść na ryby chyba że on mi pozwoli iść na jego stanowisko | ||
Powrót do góry |
Dominik |
| ||
![]() ![]() ![]() Dołączył: śro gru 28 2011, 09:27 postów: 973 | Kolega Bruno pisze o przepisach jakie panują na wodach PZW. A tam niewątpliwie jest takie prawo iż każdy ma dostęp do wody i wszelkich stanowisk, kładek i pomostów nad jeziorem. Z Twoich informacji pietras wynika, że jezioro Marcinkowskie nie należy obecnie do PZW i panują tam przepisy jakie ustanowi sobie prywatny właściciel. | ||
Powrót do góry |
pietras444 |
| ||
Gość | A to sorry bruno myślałem że piszesz o mtw nie wiedziałem | ||
Powrót do góry |
pietras444 |
| ||
Gość | Przed wczoraj byliśmy nad jeziorem marcinkowskim wyciągać zdechłe ryby taka przyducha dopadła że 50 dużych worków ryb nazbieraliśmy ważyliśmy to ważyło około 300kg a dziś byliśmy na kociołku i na szczęście trochę mniej zdechłych ryb | ||
Powrót do góry |
Dominik |
| ||
![]() ![]() ![]() Dołączył: śro gru 28 2011, 09:27 postów: 973 | Pietras! Przykro to czytać, były to duże sztuki czy raczej mniejsze? I jak z lodem w okolicy Mrągowa? Jest jeszcze coś czy znikł całkowicie? Mam nadzieję, że te mniejsze jeziora rozmarzły, bo te większe to jeszcze potrzymają zapewne do połowy maja... | ||
Powrót do góry |
Moderatorzy: admin, Dominik, Bogdan |