Akcesoria wędkarskie
Przygotowanie
Metody połowu
Pokoik napraw
Zrób to sam
Techniki i sztuczki
Opowiadania wędkarskie
Wędkarstwo podlodowe
Witaj
Login:

Hasło:

Zapamiętaj mnie

[ ]
Menu główne
Czat

Anonimowy
04 sty : 19:42
Poszukuję mapy batymetrycznej jeziora sarąg

Anonimowy
22 gru : 01:13
Witam czy mógłbym dostać/kupić mapę batymetryczna j Ruda Woda oraz Bartężka
jacek 2359@o2.pl
Pozdrawiam

Anonimowy
22 lis : 19:22
Witam, w jaki sposób mógłbym uzyskać mapę batymetryczną jeziora Brzeźno k. Brzeźna Mazurskiego? darek.buczynski@gmail.com

Anonimowy
17 paź : 19:32
Witam.
Czy mógłbym poprosić o mapę btymetryczną jeziora Świętego Szwaderki?

Anonimowy
11 paź : 16:15
Witam potrzebuje mape batymetryczna jeziora burdag .jesli ktos posiada to prosze o przeslanie dzieki jawor75@gmail.com

Nowe posty na forum
Re: Powrót po latach
Albert. Nie napisałeś jaką masz długość bata. Ja ł...
Autor Bogdan
01 lip : 07:43

Powrót po latach
Witam witam. Zastanawiam się czy ktoś tu jeszcze j...
Autor Albertk1990
08 cze : 23:27

Re: Aplikacja do map batymetrycznych
Po kliknięciu w link odnośnik jest błędny.
Autor haras
29 maj : 12:33

Re: Jesteś nowy? - przywitaj się
Witamy bardzo serdecznie Andrzeju i zapraszamy do ...
Autor Bogdan
20 sty : 13:19

Re: Jesteś nowy? - przywitaj się
Dzień Dobry, Bardzo dziękuję za przyjęcie do grona...
Autor Andrzej
20 sty : 12:48

Nowe komentarze
[Treści] Jak założyć spławik - opisy, porady, zdjęcia
Autor:  Bogdan dnia 21 lis : 07:27
Witam Damianie.Moim zdaniem stopery między śrucina [więcej]

[Treści] Jak założyć spławik - opisy, porady, zdjęcia
Autor:  DamianSa dnia 21 lis : 00:00
Witam, czytałem że rozkładanie ciężarków na przykł [więcej]

[Treści] Batymetria, mapy batymetryczne do pobrania
Autor:  Pablo dnia 25 paź : 16:50
Witam czy ma ktoś mapkę jeż czarnego w niesiolowic [więcej]

Autor:  Anonymous dnia 17 paź : 19:36
reklama.domanski@wp.pl

Autor:  Anonymous dnia 17 paź : 19:36
Witam.Czy mógłbym poprosić o mapę batymetryczną je [więcej]

Facebook

Data / Czas

Sposób na ...
Mapy batymetryczne
Poradnik

Poradnik wędkarza majsterkowicza dostępny do kupienia. Serdecznie zapraszamy!

Więcej o książce można dowiedzieć sie na stronie :

LINK

Forum
<< Poprzedni temat | Kolejny temat >>   
Jak złowić karpia ?

Idź do strony  [1] 2
Autor Odpowiedzi
Szeryf
czw lip 14 2016, 08:07
Zarejestrowany #1541
Witam , mam 15 lat ,łowię już rok , najczęściej (prawie zawsze) na spławik .Moje łowisko to jest zalew ok. 300 m długości 70 szerokości . W miejscu gdzie łowie są po bokach kapelony sięgające od brzegu kilka metrów , pomiędzy nimi jest pas 2/3 metry gdzie ich nie ma,głębokość ok.2m . Zwykle chodzę rano łowić od 4:30 , zarzucam na bata 4-metrowego blisko kapelonów po prawej , używam na jedno wędkowanie jeden woreczek pęczaku z dodatkiem odrobiny sklepowej na karpia i uniwersalnej , wcześniej robiłem dużo małych kuleczek i rzucałem często , byłem trochę głośno ,na przynętę dawałem ziarenko pęczaku lub kawałek rosówki ,łowiłem same małe (krąpie ,płotki 15cm itp. Na kawałek rosówki okonie koł 20cm) ,ostatnio przeczytałem ten artykuł http://www.wedkarstwomojapasja.pl/lowimy-liny-namierzyc-prosiaczka/ dzisiaj zacząłem robić 4 kulki wielkości mandarynki , rzucałem jedn na początku wędkowania i kolejną po każdej rybie powyżej 20 cm , na haczyk rosówka , rostawiłem się 30 metrów przed stanowiskiem i po cichutku podszedłem do stanowiska .Efekty 2 karasie 27 i 32 cm , 2 okonie niecałe 25 cm i nawet usłyszałem cmokanie kilka metrów dalej przy brzegu .
No właśnie bo chodzę prawie codziennie i łowie na bata i wędką na karpia z kulką , zarzucam na lewo tuż zaraz jak się kończą kapelony , tak od kilku dni i nawet piknięcia , a dzisiaj byłem cichutko i usłyszałem tuż przy brzegu kilka metrów dalej w kapelonach cmokanie , pogoda to lekki deszcz . 2 dni wcześniej na powierzchni wyskoczył karp 2 razy .

No i teraz najważniejsze jak te karpie złowić ?Bo kapelony są takiegęste że tam nie zarzuce zestawu a chciałbym jakiegoś złowić .

Z góry dzięki za wszelką pomoc i porady
Powrót do góry
Dominik
czw lip 14 2016, 11:52

Cześć. Opisz jeszcze swój zestaw karpiowy jak on wygląda. Domyślam się że jeśli łowisz na kulkę to jest to zestaw gruntowy? Jakich używasz kulek proteinowych? Podaj firmę, rozmiar i smak. Próbowałeś przynęt naturalnych na karpia czy usilnie zakładasz zawsze kulkę?

[ Edytowany czw lip 14 2016, 11:58 ]
Powrót do góry
Szeryf
pią lip 15 2016, 12:31
Zarejestrowany #1541
No więc tak : żyłka główna 0.30 ,potem jest stoper blokujący rurkę antysplątaninową z nałożonym ciężarkiem 30 g. za rórką jest krętlik i do niego przywiązany przypon 20 centymetrowy z plecionki . Kulka16 mm truskawkowa , tonąca,firmy nie jestem pewien bo kolega mi dał garść na przynęty ale chyba scopex , poza tym mam jeszcze swoje kulki 16 i 18 mm ale to są kulki pływające firma scopex smak nie jest napisany , pachną tak dziwnie że zapachu okrešlić nie mogę ,mają kolor jakiś beżowy/jasny brązowy\wyblakły pomarańczowy-coś takiego . No i na te kulki nie łowiłem
Kiedyś chciałem na ziemniaka łowić i zacząłem nimi nęcić ale kolega który ma 30lat i jest wędkarzem łowiącym od dziecka doradził mi abym zaprzestał nęcić ziemniakami bo te karpie są przyzwyczajone do pelletu i kulek i tych ziemniaków nie wyjedzą ,tylko woda skwaśnieje. To przestałem nęcić ziemniakami i kilka razy z nim poszedłem na karpie to mi dał kulki na przynęty i nie złowiłem nic on łowił amury , potem zacząłem chodzić Na bata na inne stanowisko i dodatkowo zarzucać jedną wędkę na karpia , ale o ile na bacie coś się dzieje to na tej na karpia nic , a widziałem wyskakujące karpie na powierzchni , innego dnia usłyszałem cmokanie więc karpie na pewno tam są .
Powrót do góry
Dominik
pią lip 15 2016, 03:40

Ja na Twoi miejscu spróbowałbym łowić na przynętę naturalną jeśli kulki nie dają efektu. Zwłaszcza że są to kulki niewiadomego pochodzenia, nie wiadomo ile czasu leżą po wyjęciu z opakowania. Jakiego używasz haczyka? Bardzo ważne jest aby używać haczyka dobrej firmy a nie z "bazaru". Kulkę zakładasz na włos? Jakiej długości robisz włos?
Jeśli piszesz, że inni wędkarze łowią na tym stawiku karpie i amury na kulki to znaczy że ryby są przyzwyczajone i problem tkwi w Twoim zestawie lub umiejscowieniu przynęty. Spróbuj przez parę dni łowić na kukurydze lub ziemniaka lekko niedogotowanego i pokrojonego w kostkę. Nęć minimalnie - maksymalnie 1 garstka kostek ziemniaka lub kukurydzy konserwowej w miejsce gdzie zarzucasz. Stawik nie jest za duży i rzeczywiście nie trudno o zakwaszenie wody.
Powrót do góry
Szeryf
pią lip 15 2016, 03:56
Zarejestrowany #1541
Z założoną kulką odległość do haczyka wynosi 1,5 cm haczyk wygląda na solidny chyba rozmiar 4 , kulki leżały cały czas szczelnie zabezpieczone , nie są wyschnięte łatwo je przebić .Spróbuję w takim razie na kukurydze , na włos nabić ziarno ? I gdzie zarzucić jak najbliżej brzegu tuż przy zaczęciu kapelonów ?

Ps. Mogę zrobić zdjęcie tego miejsca
Powrót do góry
Szeryf
pią lip 15 2016, 11:22
Zarejestrowany #1541
Dobra byłem dzisiaj wieczorem i rzuciłem garstkę kukurydzy przy kapelonach z 2 metry od brzegu i też trochę dalej gdzie na bata łowie.Jutro idę na 4:30 na ryby to przy rozpoczęciu łowienia rzucę znowu po garstce kukurydzy i na włos nabiję 1 ziarno .
Powrót do góry
Bogdan
nie lip 17 2016, 03:48

O kulkach, to więcej napiszę Ci Dominik (chyba wyjechał na Mazury i dlatego on nie odpisuje).
Ja na wiosnę łowiłem karpie na "Feederka tzw. Methoda" na jedno ziarnko kukurydzy z puszki, którą zakładam na haczyk nr 10. Obecnie łowię na spławiki. W sumie razem w tym roku złowiłem ponad 50 karpi i dużo leszczy. płoci, krąpi, Dużo ryb wróciło do wody, w tym ponad 40 karpi)
A na bata 8 m też złowiłem kilka karpi (największy 46 cm) i nawet na bata na kukurydzę w jednym dniu rano złowiłem dwa sandacze jeden 64 a drugi 52 cm.
Nęcę zanętą truskawkową Gutkiewicza "Weekend" do której dodaje ziemię Bełchatowską.
Ze względu, że jeżdżę sporadycznie na ryby to nęcę tylko podczas łowienia i do wody "sypie" około 4 litry zanęty jednorazowo.
Powrót do góry
Szeryf
nie lip 17 2016, 04:42
Zarejestrowany #1541
Wczoraj łowiłem i na kukurydze zestawem karpiowym i zero brań a na bata na rosówke brania były ale nie udawało mi się zaciąć aż zaciąłem i to było coś większego , w kapelony chciała mi uciec ale jej nie dałem i się zerwał przypon. Potem mi się skończyły rosówki i założyłem 2 białe ,wzieły od razu 2 krąpie wielkości zapałki to zmieniłem na kukurydze i do końca nic
Powrót do góry
Dominik
nie lip 17 2016, 05:07

Rzeczywiście wyjechałem na Mazury - Bogdan zgadł. A do autora tematu w tym momencie najlepsza rada to wyciągnij wnioski z nad wody. Doświadczenie i informacje z nad wody są cenniejsze niż wszystkie informacje z internetu . Skoro na kukurydze i kulki nie ma brań a na robaki są to próbuj dalej na robaki a złowienie karpia to będzie tylko kwestia czasu
Powrót do góry
Szeryf
nie lip 17 2016, 06:18
Zarejestrowany #1541
Ok , zrobie tak : zdejme z gruntówki przypon z włosem założe bez i zarzuce na rosówke w te samo miejsce co bata i będę nęcił oba zestawy jutro idę łowić to o efektach napiszę
Powrót do góry
Idź do strony  [1] 2
Moderatorzy: admin, Dominik, Bogdan

Przejdź do:     Powrót do góry

Kanały informacyjne: RSS 0.92 Kanały informacyjne: RSS 2.0 Kanały informacyjne: RDF