Akcesoria wędkarskie
Przygotowanie
Metody połowu
Pokoik napraw
BUDOWA I OPIS KOŁOWROTKA
KONSERWACJA KOŁOWROTKA
USUWANIE PISKU KOŁOWROTKA
KONTROLA I REGULACJA LUZU ZĘBATKI
NAPRAWA HAMULCA I WOLNEGO BIEGU
WYMIANA SPRĘŻYNY KOŁOWROTKA
NIEODBIJAJĄCY KABŁĄK
WYMIANA PRZELOTKI
WYMIANA PRZELOTKI NA STOPCE
BLOKADA BIEGU WSTECZNEGO
SZUM KOŁOWROTKA
NAPRAWA ZŁAMANEJ WĘDKI LUB BATA
WYMIANA ŁOŻYSK
Zrób to sam
DOMOWA ZANĘTA
WYPYCHACZ
SPŁAWIK Z BALSY
SPŁAWIK Z PAŁKI WODNEJ
MAKARON
SPRĘŻYNKA KABŁĄKA Z AGRAFKI
KOSZ ZANĘTOWY
WĘDZOK I WĘDZENIE
KOSZYCZKI ZANĘTOWE
WOBLER
SIATKA DO PODBIERAKA
USTAWIANIE WOBLERA
HODOWLA CZERWONYCH ROBAKÓW
IGŁA DO ZBROJENIA RYBKI
PODPÓRKI WŁASNEJ ROBOTY
SPRĘŻYNA BIEGU WSTECZNEGO
MODERNIZACJA FORMY DO METHOD FEEDER
ANTENKA SPŁAWIKA
Techniki i sztuczki
Opowiadania wędkarskie
Wędkarstwo podlodowe
Witaj
Menu główne
Czat

04 sty : 19:42
Poszukuję mapy batymetrycznej jeziora sarąg

22 gru : 01:13
Witam czy mógłbym dostać/kupić mapę batymetryczna j Ruda Woda oraz Bartężkajacek 2359@o2.pl
Pozdrawiam

22 lis : 19:22
Witam, w jaki sposób mógłbym uzyskać mapę batymetryczną jeziora Brzeźno k. Brzeźna Mazurskiego? darek.buczynski@gmail.com

17 paź : 19:32
Witam.Czy mógłbym poprosić o mapę btymetryczną jeziora Świętego Szwaderki?

11 paź : 16:15
Witam potrzebuje mape batymetryczna jeziora burdag .jesli ktos posiada to prosze o przeslanie dzieki jawor75@gmail.com
Zobacz wszystkie posty (492)
Nowe posty na forum

Albert. Nie napisałeś jaką masz długość bata. Ja ł...
Autor Bogdan
01 lip : 07:43

Witam witam. Zastanawiam się czy ktoś tu jeszcze j...
Autor Albertk1990
08 cze : 23:27

Po kliknięciu w link odnośnik jest błędny.
Autor haras
29 maj : 12:33

Witamy bardzo serdecznie Andrzeju i zapraszamy do ...
Autor Bogdan
20 sty : 13:19

Dzień Dobry, Bardzo dziękuję za przyjęcie do grona...
Autor Andrzej
20 sty : 12:48
Nowe komentarze

Autor: Bogdan dnia 21 lis : 07:27
Witam Damianie.Moim zdaniem stopery między śrucina [więcej]

Autor: DamianSa dnia 21 lis : 00:00
Witam, czytałem że rozkładanie ciężarków na przykł [więcej]

Autor: Pablo dnia 25 paź : 16:50
Witam czy ma ktoś mapkę jeż czarnego w niesiolowic [więcej]

Autor: Anonymous dnia 17 paź : 19:36
reklama.domanski@wp.pl

Autor: Anonymous dnia 17 paź : 19:36
Witam.Czy mógłbym poprosić o mapę batymetryczną je [więcej]
Facebook
Data / Czas
Sposób na ...
Mapy batymetryczne
Poradnik
Więcej o książce można dowiedzieć sie na stronie :
LINK
Forum
<< Poprzedni temat | Kolejny temat >> |
![]() Idź do strony [1] 2 |
Autor | Odpowiedzi |
Szeryf |
| ||
![]() ![]() Dołączył: czw lip 14 2016, 07:17 postów: 7 | Witam , mam 15 lat ,łowię już rok , najczęściej (prawie zawsze) na spławik .Moje łowisko to jest zalew ok. 300 m długości 70 szerokości . W miejscu gdzie łowie są po bokach kapelony sięgające od brzegu kilka metrów , pomiędzy nimi jest pas 2/3 metry gdzie ich nie ma,głębokość ok.2m . Zwykle chodzę rano łowić od 4:30 , zarzucam na bata 4-metrowego blisko kapelonów po prawej , używam na jedno wędkowanie jeden woreczek pęczaku z dodatkiem odrobiny sklepowej na karpia i uniwersalnej , wcześniej robiłem dużo małych kuleczek i rzucałem często , byłem trochę głośno ,na przynętę dawałem ziarenko pęczaku lub kawałek rosówki ,łowiłem same małe (krąpie ,płotki 15cm itp. Na kawałek rosówki okonie koł 20cm) ,ostatnio przeczytałem ten artykuł http://www.wedkarstwomojapasja.pl/lowimy-liny-namierzyc-prosiaczka/ dzisiaj zacząłem robić 4 kulki wielkości mandarynki , rzucałem jedn na początku wędkowania i kolejną po każdej rybie powyżej 20 cm , na haczyk rosówka , rostawiłem się 30 metrów przed stanowiskiem i po cichutku podszedłem do stanowiska .Efekty 2 karasie 27 i 32 cm , 2 okonie niecałe 25 cm i nawet usłyszałem cmokanie kilka metrów dalej przy brzegu . No właśnie bo chodzę prawie codziennie i łowie na bata i wędką na karpia z kulką , zarzucam na lewo tuż zaraz jak się kończą kapelony , tak od kilku dni i nawet piknięcia , a dzisiaj byłem cichutko i usłyszałem tuż przy brzegu kilka metrów dalej w kapelonach cmokanie , pogoda to lekki deszcz . 2 dni wcześniej na powierzchni wyskoczył karp 2 razy . No i teraz najważniejsze jak te karpie złowić ?Bo kapelony są takiegęste że tam nie zarzuce zestawu a chciałbym jakiegoś złowić . Z góry dzięki za wszelką pomoc i porady | ||
Powrót do góry |
Dominik |
| ||
![]() ![]() ![]() Dołączył: śro gru 28 2011, 09:27 postów: 973 | Cześć. Opisz jeszcze swój zestaw karpiowy jak on wygląda. Domyślam się że jeśli łowisz na kulkę to jest to zestaw gruntowy? Jakich używasz kulek proteinowych? Podaj firmę, rozmiar i smak. Próbowałeś przynęt naturalnych na karpia czy usilnie zakładasz zawsze kulkę? [ Edytowany czw lip 14 2016, 11:58 ] | ||
Powrót do góry |
Szeryf |
| ||
![]() ![]() Dołączył: czw lip 14 2016, 07:17 postów: 7 | No więc tak : żyłka główna 0.30 ,potem jest stoper blokujący rurkę antysplątaninową z nałożonym ciężarkiem 30 g. za rórką jest krętlik i do niego przywiązany przypon 20 centymetrowy z plecionki . Kulka16 mm truskawkowa , tonąca,firmy nie jestem pewien bo kolega mi dał garść na przynęty ale chyba scopex , poza tym mam jeszcze swoje kulki 16 i 18 mm ale to są kulki pływające firma scopex smak nie jest napisany , pachną tak dziwnie że zapachu okrešlić nie mogę ,mają kolor jakiś beżowy/jasny brązowy\wyblakły pomarańczowy-coś takiego . No i na te kulki nie łowiłem Kiedyś chciałem na ziemniaka łowić i zacząłem nimi nęcić ale kolega który ma 30lat i jest wędkarzem łowiącym od dziecka doradził mi abym zaprzestał nęcić ziemniakami bo te karpie są przyzwyczajone do pelletu i kulek i tych ziemniaków nie wyjedzą ,tylko woda skwaśnieje. To przestałem nęcić ziemniakami i kilka razy z nim poszedłem na karpie to mi dał kulki na przynęty i nie złowiłem nic on łowił amury , potem zacząłem chodzić Na bata na inne stanowisko i dodatkowo zarzucać jedną wędkę na karpia , ale o ile na bacie coś się dzieje to na tej na karpia nic , a widziałem wyskakujące karpie na powierzchni , innego dnia usłyszałem cmokanie więc karpie na pewno tam są . | ||
Powrót do góry |
Dominik |
| ||
![]() ![]() ![]() Dołączył: śro gru 28 2011, 09:27 postów: 973 | Ja na Twoi miejscu spróbowałbym łowić na przynętę naturalną jeśli kulki nie dają efektu. Zwłaszcza że są to kulki niewiadomego pochodzenia, nie wiadomo ile czasu leżą po wyjęciu z opakowania. Jakiego używasz haczyka? Bardzo ważne jest aby używać haczyka dobrej firmy a nie z "bazaru". Kulkę zakładasz na włos? Jakiej długości robisz włos? Jeśli piszesz, że inni wędkarze łowią na tym stawiku karpie i amury na kulki to znaczy że ryby są przyzwyczajone i problem tkwi w Twoim zestawie lub umiejscowieniu przynęty. Spróbuj przez parę dni łowić na kukurydze lub ziemniaka lekko niedogotowanego i pokrojonego w kostkę. Nęć minimalnie - maksymalnie 1 garstka kostek ziemniaka lub kukurydzy konserwowej w miejsce gdzie zarzucasz. Stawik nie jest za duży i rzeczywiście nie trudno o zakwaszenie wody. | ||
Powrót do góry |
Szeryf |
| ||
![]() ![]() Dołączył: czw lip 14 2016, 07:17 postów: 7 | Z założoną kulką odległość do haczyka wynosi 1,5 cm haczyk wygląda na solidny chyba rozmiar 4 , kulki leżały cały czas szczelnie zabezpieczone , nie są wyschnięte łatwo je przebić .Spróbuję w takim razie na kukurydze , na włos nabić ziarno ? I gdzie zarzucić jak najbliżej brzegu tuż przy zaczęciu kapelonów ? Ps. Mogę zrobić zdjęcie tego miejsca | ||
Powrót do góry |
Szeryf |
| ||
![]() ![]() Dołączył: czw lip 14 2016, 07:17 postów: 7 | Dobra byłem dzisiaj wieczorem i rzuciłem garstkę kukurydzy przy kapelonach z 2 metry od brzegu i też trochę dalej gdzie na bata łowie.Jutro idę na 4:30 na ryby to przy rozpoczęciu łowienia rzucę znowu po garstce kukurydzy i na włos nabiję 1 ziarno . | ||
Powrót do góry |
Bogdan |
| ||
![]() ![]() ![]() Dołączył: sob gru 31 2011, 07:55 postów: 1953 | O kulkach, to więcej napiszę Ci Dominik (chyba wyjechał na Mazury i dlatego on nie odpisuje). Ja na wiosnę łowiłem karpie na "Feederka tzw. Methoda" na jedno ziarnko kukurydzy z puszki, którą zakładam na haczyk nr 10. Obecnie łowię na spławiki. W sumie razem w tym roku złowiłem ponad 50 karpi i dużo leszczy. płoci, krąpi, Dużo ryb wróciło do wody, w tym ponad 40 karpi) A na bata 8 m też złowiłem kilka karpi (największy 46 cm) i nawet na bata na kukurydzę w jednym dniu rano złowiłem dwa sandacze jeden 64 a drugi 52 cm. Nęcę zanętą truskawkową Gutkiewicza "Weekend" do której dodaje ziemię Bełchatowską. Ze względu, że jeżdżę sporadycznie na ryby to nęcę tylko podczas łowienia i do wody "sypie" około 4 litry zanęty jednorazowo. ![]() | ||
Powrót do góry |
Szeryf |
| ||
![]() ![]() Dołączył: czw lip 14 2016, 07:17 postów: 7 | Wczoraj łowiłem i na kukurydze zestawem karpiowym i zero brań a na bata na rosówke brania były ale nie udawało mi się zaciąć aż zaciąłem i to było coś większego , w kapelony chciała mi uciec ale jej nie dałem i się zerwał przypon. Potem mi się skończyły rosówki i założyłem 2 białe ,wzieły od razu 2 krąpie wielkości zapałki to zmieniłem na kukurydze i do końca nic | ||
Powrót do góry |
Dominik |
| ||
![]() ![]() ![]() Dołączył: śro gru 28 2011, 09:27 postów: 973 | Rzeczywiście wyjechałem na Mazury - Bogdan zgadł. A do autora tematu w tym momencie najlepsza rada to wyciągnij wnioski z nad wody. Doświadczenie i informacje z nad wody są cenniejsze niż wszystkie informacje z internetu ![]() ![]() | ||
Powrót do góry |
Szeryf |
| ||
![]() ![]() Dołączył: czw lip 14 2016, 07:17 postów: 7 | Ok , zrobie tak : zdejme z gruntówki przypon z włosem założe bez i zarzuce na rosówke w te samo miejsce co bata i będę nęcił oba zestawy jutro idę łowić to o efektach napiszę ![]() | ||
Powrót do góry |
Idź do strony
[1]
2
Moderatorzy: admin, Dominik, Bogdan |