BUDOWA I OPIS KOŁOWROTKA
KONSERWACJA KOŁOWROTKA
USUWANIE PISKU KOŁOWROTKA
KONTROLA I REGULACJA LUZU ZĘBATKI
NAPRAWA HAMULCA I WOLNEGO BIEGU
WYMIANA SPRĘŻYNY KOŁOWROTKA
NIEODBIJAJĄCY KABŁĄK
WYMIANA PRZELOTKI
WYMIANA PRZELOTKI NA STOPCE
BLOKADA BIEGU WSTECZNEGO
SZUM KOŁOWROTKA
NAPRAWA ZŁAMANEJ WĘDKI LUB BATA
WYMIANA ŁOŻYSK
DOMOWA ZANĘTA
WYPYCHACZ
SPŁAWIK Z BALSY
SPŁAWIK Z PAŁKI WODNEJ
MAKARON
SPRĘŻYNKA KABŁĄKA Z AGRAFKI
KOSZ ZANĘTOWY
WĘDZOK I WĘDZENIE
KOSZYCZKI ZANĘTOWE
WOBLER
SIATKA DO PODBIERAKA
USTAWIANIE WOBLERA
HODOWLA CZERWONYCH ROBAKÓW
IGŁA DO ZBROJENIA RYBKI
PODPÓRKI WŁASNEJ ROBOTY
SPRĘŻYNA BIEGU WSTECZNEGO
MODERNIZACJA FORMY DO METHOD FEEDER
ANTENKA SPŁAWIKA
Anonimowy
04 sty : 19:42
Poszukuję mapy batymetrycznej jeziora sarąg
Anonimowy
22 gru : 01:13
Witam czy mógłbym dostać/kupić mapę batymetryczna j Ruda Woda oraz Bartężkajacek 2359@o2.pl
Pozdrawiam
Anonimowy
22 lis : 19:22
Witam, w jaki sposób mógłbym uzyskać mapę batymetryczną jeziora Brzeźno k. Brzeźna Mazurskiego? darek.buczynski@gmail.com
Anonimowy
17 paź : 19:32
Witam.Czy mógłbym poprosić o mapę btymetryczną jeziora Świętego Szwaderki?
Anonimowy
11 paź : 16:15
Witam potrzebuje mape batymetryczna jeziora burdag .jesli ktos posiada to prosze o przeslanie dzieki jawor75@gmail.com
Zobacz wszystkie posty (492)
Re: Powrót po latach
Albert. Nie napisałeś jaką masz długość bata. Ja ł...
Autor Bogdan
01 lip : 07:43
Powrót po latach
Witam witam. Zastanawiam się czy ktoś tu jeszcze j...
Autor Albertk1990
08 cze : 23:27
Re: Aplikacja do map batymetrycznych
Po kliknięciu w link odnośnik jest błędny.
Autor haras
29 maj : 12:33
Re: Jesteś nowy? - przywitaj się
Witamy bardzo serdecznie Andrzeju i zapraszamy do ...
Autor Bogdan
20 sty : 13:19
Dzień Dobry, Bardzo dziękuję za przyjęcie do grona...
Autor Andrzej
20 sty : 12:48
Albert. Nie napisałeś jaką masz długość bata. Ja ł...
Autor Bogdan
01 lip : 07:43
Powrót po latach
Witam witam. Zastanawiam się czy ktoś tu jeszcze j...
Autor Albertk1990
08 cze : 23:27
Re: Aplikacja do map batymetrycznych
Po kliknięciu w link odnośnik jest błędny.
Autor haras
29 maj : 12:33
Witamy bardzo serdecznie Andrzeju i zapraszamy do ...
Autor Bogdan
20 sty : 13:19
Dzień Dobry, Bardzo dziękuję za przyjęcie do grona...
Autor Andrzej
20 sty : 12:48
[Treści] Jak założyć spławik - opisy, porady, zdjęcia
Autor: Bogdan dnia 21 lis : 07:27
Witam Damianie.Moim zdaniem stopery między śrucina [więcej]
Autor: DamianSa dnia 21 lis : 00:00
Witam, czytałem że rozkładanie ciężarków na przykł [więcej]
[Treści] Batymetria, mapy batymetryczne do pobrania
Autor: Pablo dnia 25 paź : 16:50
Witam czy ma ktoś mapkę jeż czarnego w niesiolowic [więcej]
Autor: Anonymous dnia 17 paź : 19:36
reklama.domanski@wp.pl
Witam.Czy mógłbym poprosić o mapę batymetryczną je [więcej]
Autor: Bogdan dnia 21 lis : 07:27
Witam Damianie.Moim zdaniem stopery między śrucina [więcej]
Autor: DamianSa dnia 21 lis : 00:00
Witam, czytałem że rozkładanie ciężarków na przykł [więcej]
Autor: Pablo dnia 25 paź : 16:50
Witam czy ma ktoś mapkę jeż czarnego w niesiolowic [więcej]
reklama.domanski@wp.pl
Witam.Czy mógłbym poprosić o mapę batymetryczną je [więcej]
Więcej o książce można dowiedzieć sie na stronie :
LINK
<< Poprzedni temat | Kolejny temat >> |
Montaż szczytówki Feedera do wędki gruntowej Idź do strony [1] 2 |
Autor | Odpowiedzi |
Bogdan |
| ||
Dołączył: sob gru 31 2011, 07:55 postów: 1953 | Kiedyś, chyba ze 30 lat temu już kombinowaliśmy z przeróbką feedera i szczytówki budowaliśmy w takich specjalnych sankach, (połączenie w kształcie ogona jaskółczego). Jedną część taśmą izolacyjną mocowaliśmy do wędki, a do drugiej części wklejaliśmy szczytówkę. Obie części trzeba było bardzo dokładnie spasować ze sobą, aby po wsunięciu nie wylatywało jedno z drugiego. Była to bardzo mozolna praca. Postanowiłem znowu przerobić moje wędki, ale w mniej skomplikowany sposób. Aby lżej się obrabiało i było dość lekkie wykorzystałem części ze starego stołu, (może być stare krzesło, lub inny mebel). Chodzi o to, że nogi tych mebli są wykonane z twardego drewna, a to daje gwarancję, że takie drewno utrzyma nam szczytówkę w pożądanej pozycji. Oczywiście może być wykonane z aluminium, tekstolitu, ternamitu, ale takie materiały są dość drogie, więc po co przepłać W części z nogi od stołu zaznaczamy punkt 37 - 40 mm od brzegu i wiercimy otwór. Zdjęcie nr 1 i nr 1a Szukamy teraz miejsca w którym zabudujemy uchwyt szczytówki. Aby wyszukać to miejsce musimy przyłożyć szczytówkę do wędki pod kątem około 45 stopni tak ją ustawić aby przelotka szczytowa znalazła się w środku pomiędzy przelotkami wędki najbliższymi od kołowrotka. Zdjęcie nr 2 Proszę zauważyć, żeby środek pomiędzy przelotkami zaznaczyć na ugiętej szczytówce, zdjęcie nr 2a Po zmierzeniu średnicy wędki wiercimy otwór w drewnie i ewentualnie dopasujemy go pilnikami okrągłymi najlepiej tarnikami do drewna, zdjęcie nr 3 Następnie nakładamy na wędkę (oczywiście po zdjęciu wszystkich przelotek) i wyznaczamy kąt 45 stopni. Można zabudować tulejkę ze starej wędki o średnicy takiej jak dolna część szczytówki, ale nie koniecznie, bo drzewo tak się szybko nie wyrobi, (w jednym uchwycie mam tulejkę a w drugim nie), zdjęcie nr 4 Teraz obrysowujemy kształt jaki chcemy uzyskać i obrabiamy piłką, pilnikami itd., zdjęcie nr 5 Na zdjęciu nr 6 jest już gotowy uchwyt założony na wędkę. Ten uchwyt razem ze szczytówką można ustawiać prosto, na lewą lub prawą stronę (to już sami możemy ustawić tak jak nam najlepiej będzie obserwować brania). Nie jest to tak bardzo konieczne gdy położymy wędkę na sygnalizatorze, zdjęcie nr 7 i nr 8 Tak wygląda wędka po złożeniu, zdjęcie nr 9 Inny sposób wykonania uchwytu Aby nie męczyć się ze zdejmowaniem przelotek pokaże jeszcze inny sposób wykonania uchwytu. Do tego celu należy wykorzystać stary kołowrotek, odcinając od niego stopkę pokazaną strzałką czerwoną, zdjęcie nr 10 i nr 11 Teraz wystarczy tylko wywiercić otwór dopasowany do dolnej części szczytówki i gotowe. Uchwyt taki mocujemy taśmą izolacyjną do wędki w/g opisu powyżej, zdjęcie nr 12 Każdy może sam coś zmienić w wykonywaniu takiego uchwytu, lub wykonać go jeszcze inaczej (po swojemu). Ja wykorzystałem oryginalne szczytówki od feedera, ale mogą być całkiem inne i tylko z jedną przelotką na szczycie. Dla zainteresowanych życzę przyjemnej pracy. Z wędkarskim pozdrowieniem Bogdan. [ Edytowany czw mar 24 2016, 09:23 ] | ||
Powrót do góry |
Zbyszek |
| ||
Gość | Brawo Bogdan! Niezły patent a i wykonanie też niczego sobie! Nawet jak gruntówka stoi na nurcie nie trzeba zadzierać głowy albo korzystać z leżaka | ||
Powrót do góry |
Bogdan |
| ||
Dołączył: sob gru 31 2011, 07:55 postów: 1953 | Już mam jednego karpia na tą wędkę.Opiszę dokładnie jak wrócę z wedkownia | ||
Powrót do góry |
Paweł |
| ||
Zarejestrowany #31 Dołączył: pon mar 19 2012, 01:54 postów: 1485 | Bogdan, rozumiem że żyłka przeciągnięta jest "na stałe" i tylko przez pierwszą przelotkę? Jak to się zachowuje podczas holu większej ryby? Nie ma obawy o uszkodzenie przelotki o blank, lub co gorsze uszkodzenie przelotką samego blanku? | ||
Powrót do góry |
Bogdan |
| ||
Dołączył: sob gru 31 2011, 07:55 postów: 1953 | Paweł, twoje obawy są niepotrzebne, ale ja pisałem że należy szczytówkę lekko przechylić na jedną stronę i wtedy nie będzie uderzała o blank, a dopasowywała się między przelotki wędki i wcale nie przeszkadza w holowaniu (i zarzucaniu zestawu) nawet wielkiego karpia (wielkiej ryby) A że jest to bardzo skuteczna metoda to udowadniam tym, że dzisiaj złowiłem na tą wędkę karpia 46 cm. Zdjęcie poniżej, a szczegóły dzisiejszej wyprawy w temacie: Relacje z wypraw Jak widać na zdjęciach karp jest poraniony - prawdobodobnie przez suma [ Edytowany pią mar 25 2016, 02:52 ] | ||
Powrót do góry |
Zbyszek |
| ||
Gość | Chyba ktoś go jadł przed złowieniem? | ||
Powrót do góry |
Bogdan |
| ||
Dołączył: sob gru 31 2011, 07:55 postów: 1953 | Tak, tak podejrzany jest pan sum, dlatego, że rany są identyczne po obu stronach ryby . [ Edytowany pią mar 25 2016, 03:10 ] | ||
Powrót do góry |
Bogdan |
| ||
Dołączył: sob gru 31 2011, 07:55 postów: 1953 | Paweł napisał(a) ... Bogdan, rozumiem że żyłka przeciągnięta jest "na stałe" i tylko przez pierwszą przelotkę? Jak to się zachowuje podczas holu większej ryby? Nie ma obawy o uszkodzenie przelotki o blank, lub co gorsze uszkodzenie przelotką samego blanku? Tak Pawełku żyłka jest tylko w jednej - przelotce szczytowej. Dodam jeszcze, że wcale nie trzeba kupować szczytówek do feedera. Wystarczy jakaś szczytówka stara, najlepiej z włókna szklanego z założoną jedną przelotką na "szczycie". | ||
Powrót do góry |
Zbyszek |
| ||
Gość | Powinna być cieniuśka bo tu nie chodzi o wytrzymałość, czyż nie? A najlepiej zrobić sobie dwie, na stojące i płynące, gorzej że nie wymienisz więc potrzebne są dwie wędki ;-( | ||
Powrót do góry |
Zbyszek24 |
| ||
Gość | Pierwszy raz czytam o zastosowaniu nogi od starego stołu w wędkarstwie.Co do wskażnika brań zamontowanego na wędce to był o tym artykuł w Wędkarzu Polskim kilka lat temu . Tu można przeczytać http://www.wedkarz.pl/wp-webapp/article/1596 | ||
Powrót do góry |
Idź do strony
[1]
2
Moderatorzy: admin, Dominik, Bogdan |