Akcesoria wędkarskie
Przygotowanie
Metody połowu
Pokoik napraw
Zrób to sam
Techniki i sztuczki
Opowiadania wędkarskie
Wędkarstwo podlodowe
Witaj
Login:

Hasło:

Zapamiętaj mnie

[ ]
Menu główne
Czat

Anonimowy
04 sty : 19:42
Poszukuję mapy batymetrycznej jeziora sarąg

Anonimowy
22 gru : 01:13
Witam czy mógłbym dostać/kupić mapę batymetryczna j Ruda Woda oraz Bartężka
jacek 2359@o2.pl
Pozdrawiam

Anonimowy
22 lis : 19:22
Witam, w jaki sposób mógłbym uzyskać mapę batymetryczną jeziora Brzeźno k. Brzeźna Mazurskiego? darek.buczynski@gmail.com

Anonimowy
17 paź : 19:32
Witam.
Czy mógłbym poprosić o mapę btymetryczną jeziora Świętego Szwaderki?

Anonimowy
11 paź : 16:15
Witam potrzebuje mape batymetryczna jeziora burdag .jesli ktos posiada to prosze o przeslanie dzieki jawor75@gmail.com

Nowe posty na forum
Re: Powrót po latach
Albert. Nie napisałeś jaką masz długość bata. Ja ł...
Autor Bogdan
01 lip : 07:43

Powrót po latach
Witam witam. Zastanawiam się czy ktoś tu jeszcze j...
Autor Albertk1990
08 cze : 23:27

Re: Aplikacja do map batymetrycznych
Po kliknięciu w link odnośnik jest błędny.
Autor haras
29 maj : 12:33

Re: Jesteś nowy? - przywitaj się
Witamy bardzo serdecznie Andrzeju i zapraszamy do ...
Autor Bogdan
20 sty : 13:19

Re: Jesteś nowy? - przywitaj się
Dzień Dobry, Bardzo dziękuję za przyjęcie do grona...
Autor Andrzej
20 sty : 12:48

Nowe komentarze
[Treści] Jak założyć spławik - opisy, porady, zdjęcia
Autor:  Bogdan dnia 21 lis : 07:27
Witam Damianie.Moim zdaniem stopery między śrucina [więcej]

[Treści] Jak założyć spławik - opisy, porady, zdjęcia
Autor:  DamianSa dnia 21 lis : 00:00
Witam, czytałem że rozkładanie ciężarków na przykł [więcej]

[Treści] Batymetria, mapy batymetryczne do pobrania
Autor:  Pablo dnia 25 paź : 16:50
Witam czy ma ktoś mapkę jeż czarnego w niesiolowic [więcej]

Autor:  Anonymous dnia 17 paź : 19:36
reklama.domanski@wp.pl

Autor:  Anonymous dnia 17 paź : 19:36
Witam.Czy mógłbym poprosić o mapę batymetryczną je [więcej]

Facebook

Data / Czas

Sposób na ...
Mapy batymetryczne
Poradnik

Poradnik wędkarza majsterkowicza dostępny do kupienia. Serdecznie zapraszamy!

Więcej o książce można dowiedzieć sie na stronie :

LINK

Forum
<< Poprzedni temat | Kolejny temat >>   
Dziwna "błystka"

Idź do strony  [1] 2 3
Autor Odpowiedzi
Paweł
pią lis 30 2012, 08:45
Zarejestrowany #31
Witam.

Znalazłem w gifach które przedstawił Bogdan przynętę którą posiadam a nie bardzo wiem jak i gdzie ją użyć oraz w jaki sposób ją prowadzić.
Zakładałem ją wielokrotnie i w różnych sytuacjach i bez efektu. Być może to tylko przypadek bo na moje "bankowe" wabiki też często nic się nie złowi, ale ta dziwna hybryda jest mam wrażenie całkiem niełowna.
Moja różni się od tej na tym gifie kolorami tych frędzli - u mnie są biało czerwone i wykonane z gumek.
To gif Bogdana z tym wabikiem.

Powrót do góry
Dominik
pią lis 30 2012, 02:41

Znam tą przynętę chociaż nie mam takiej w swoim arsenale obecnie ale miałem przyjemność łowić. Nazywa się spinnerbait. Wiem też że jest popularna w USA i Kanadzie i prawdopodobnie stamtąd pochodzi. Chętnie połykają ją występujące tam bassy wielkogębowe. W Polsce nie jest zbyt popularna. Można łowić na nią głównie szczupaki, a na mniejsze także okonie. Jej wady to że nie poleci za daleko - niezbyt dynamiczny kształt, potrafi się często plątać i chętnie chwyta glony. Z zalet to to że nie skręca raczej żyłki jak obrotówka i zawsze pracuje, czy to w opadzie czy w szybkim czy wolnym prowadzeniu.

Tyle zaobserwowałem łowiąc tym tandemem, co do skuteczności to już się nie wypowiem ale dodam że złowiłem na spinnerbaita niewymiarowego szczupaka. Łowiłem w jeziorze i podejrzewam że w rzece nie byłaby to za wygodna przynęta.
Powrót do góry
Paweł
pią lis 30 2012, 03:46
Zarejestrowany #31
Zgadza się, nie lata to daleko. Niestety ja jeszcze na nią nic nie zapiąłem, ale próbuję - w mojej okolicy nie widziałem nikogo kto na to łapie i liczyłem że zębaty da się nabrać. Nie dał się nabrać ( . Na okonia nie liczę bo jest trochę z duża. Wieczorkiem w domu zrobię fotkę na tle miarki i pokarzę na forum.

Pozdrawiam.
Powrót do góry
Paweł
pią lis 30 2012, 06:09
Zarejestrowany #31
Obiecane fotki.

Powrót do góry
Dominik
pią lis 30 2012, 07:52

No faktycznie spora przynęta, nadaje się na większego drapieżnika niż okoń. Jak dla mnie mimo wszystko za bardzo skomplikowana pod względem budowy, takie tandemy i wynalazki mnie nie przekonują. Nie ma to jak poczciwa alga mająca potwierdzoną skuteczność
Powrót do góry
Bogdan
pią lis 30 2012, 08:19

To nie jest "spora", tylko strasznie wielka. Ja mam troszeczkę inne, ale dużo mniejsze:

[ Edytowany pią lis 30 2012, 08:20 ]
Powrót do góry
Paweł
pią lis 30 2012, 09:20
Zarejestrowany #31
Tą obrotówkę połączoną z ripperem - pierwsza po prawej od miarki - posiada mój kolega. To znaczy trochę inna kolorystycznie, ale budową prawie taka sama. Jest to jedna z najskuteczniejszych jego przynęt.
Ten mój wynalazek rzeczywiście robi wrażenie. Na pewno pod wpływem oporu wody trochę się zmniejsza - tzn. drut się trochę przygina, ale sądząc po jego sztywności raczej niewiele.
Jak już wspomniałem wcześniej będąc nad wodą zawsze wykonuję tą przynętą serię rzutów, niestety jak na razie skuteczność zerowa.

Pozdrawiam.
Powrót do góry
Dominik
pią lis 30 2012, 10:32

Bogdan napisał(a) ...

To nie jest "spora", tylko strasznie wielka. Ja mam troszeczkę inne, ale dużo mniejsze:

Co to jest dla szczupaka taka przynęta . Szczupak ważący 1 kg potrafi spokojnie zaatakować kilkunastocentymetrowego woblera. Jak wiesz Bogdan drapieżniki te atakują nawet kaczki, więc tej wielkości przynęta to żadne wyzwanie.

Co do skuteczności obrotówki połączonej z ripperem to potwierdzę skuteczność takiej przynęty. Jak już pisałem nie przepadam za takimi wynalazkami, ale kiedyś były takie dni że na żadną przynętę nic nie można było złowić a na taki tandemik coś skubnęło od czasu do czasu i zaletą jest że to uniwersalna przynęta. Można złowić spokojnie zarówno szczupaka jak i okonia. W tamte dni tak ostro łowiłem tą przynętą że ją zerwałem i po tym w domu zaraz zrobiłem sobie 3 takie z części od starych zardzewiałych obrotówek, poprzecinanych i zniszczonych ripperów i twisterów oraz z haczyków z przedłużonym trzonkiem. Wyszły naprawdę ciekawie a co ważne były łowne. Teraz jakoś z powrotem trafiły na dno pudełka, ale dobrze że przypomnieliście mi o nich

Niestety zdjęć jak wykonać i zdjęć jak to wygląda nie pokażę bo te tandemy i takie stare zużyte przynęty trzymam na mazurach i nie mam ich pod ręką.

[ Edytowany pią lis 30 2012, 10:41 ]
Powrót do góry
potet
czw lut 21 2013, 11:18
Zarejestrowany #171
Jako dowód możliwości szczupaczka http://www.youtube.com/watch?v=nBZQuDXp-OI

[ Edytowany pią lut 22 2013, 05:45 ]
Powrót do góry
Paweł
pią lut 22 2013, 12:42
Zarejestrowany #31
Niesamowite, ale widać po opanowaniu jakie prezentował zębaty że to nie pierwsza jego kaczka. A wcale nie był za wielki - jakieś 60 cm.
Powrót do góry
Idź do strony  [1] 2 3
Moderatorzy: admin, Dominik, Bogdan

Przejdź do:     Powrót do góry

Kanały informacyjne: RSS 0.92 Kanały informacyjne: RSS 2.0 Kanały informacyjne: RDF