Akcesoria wędkarskie
Przygotowanie
Metody połowu
Pokoik napraw
Zrób to sam
Techniki i sztuczki
Opowiadania wędkarskie
Wędkarstwo podlodowe
Witaj
Login:

Hasło:

Zapamiętaj mnie

[ ]
Menu główne
Czat

Anonimowy
04 sty : 19:42
Poszukuję mapy batymetrycznej jeziora sarąg

Anonimowy
22 gru : 01:13
Witam czy mógłbym dostać/kupić mapę batymetryczna j Ruda Woda oraz Bartężka
jacek 2359@o2.pl
Pozdrawiam

Anonimowy
22 lis : 19:22
Witam, w jaki sposób mógłbym uzyskać mapę batymetryczną jeziora Brzeźno k. Brzeźna Mazurskiego? darek.buczynski@gmail.com

Anonimowy
17 paź : 19:32
Witam.
Czy mógłbym poprosić o mapę btymetryczną jeziora Świętego Szwaderki?

Anonimowy
11 paź : 16:15
Witam potrzebuje mape batymetryczna jeziora burdag .jesli ktos posiada to prosze o przeslanie dzieki jawor75@gmail.com

Nowe posty na forum
Re: Powrót po latach
Albert. Nie napisałeś jaką masz długość bata. Ja ł...
Autor Bogdan
01 lip : 07:43

Powrót po latach
Witam witam. Zastanawiam się czy ktoś tu jeszcze j...
Autor Albertk1990
08 cze : 23:27

Re: Aplikacja do map batymetrycznych
Po kliknięciu w link odnośnik jest błędny.
Autor haras
29 maj : 12:33

Re: Jesteś nowy? - przywitaj się
Witamy bardzo serdecznie Andrzeju i zapraszamy do ...
Autor Bogdan
20 sty : 13:19

Re: Jesteś nowy? - przywitaj się
Dzień Dobry, Bardzo dziękuję za przyjęcie do grona...
Autor Andrzej
20 sty : 12:48

Nowe komentarze
[Treści] Jak założyć spławik - opisy, porady, zdjęcia
Autor:  Bogdan dnia 21 lis : 07:27
Witam Damianie.Moim zdaniem stopery między śrucina [więcej]

[Treści] Jak założyć spławik - opisy, porady, zdjęcia
Autor:  DamianSa dnia 21 lis : 00:00
Witam, czytałem że rozkładanie ciężarków na przykł [więcej]

[Treści] Batymetria, mapy batymetryczne do pobrania
Autor:  Pablo dnia 25 paź : 16:50
Witam czy ma ktoś mapkę jeż czarnego w niesiolowic [więcej]

Autor:  Anonymous dnia 17 paź : 19:36
reklama.domanski@wp.pl

Autor:  Anonymous dnia 17 paź : 19:36
Witam.Czy mógłbym poprosić o mapę batymetryczną je [więcej]

Facebook

Data / Czas

Sposób na ...
Mapy batymetryczne
Poradnik

Poradnik wędkarza majsterkowicza dostępny do kupienia. Serdecznie zapraszamy!

Więcej o książce można dowiedzieć sie na stronie :

LINK

Forum
<< Poprzedni temat | Kolejny temat >>   
Urwana żyłka.

Idź do strony  1 2 [3] 4
Autor Odpowiedzi
Anonim
pią sie 08 2014, 07:13
GośćPanie Bogdanie nie dopisał Pan ze jak widzę na zdjęciu trzeba zastosować spławik 8-10gr. Przy lżejszym żyłka zastopuje się na wężle. Jeśli chodzi o mój staż wędkarski to do PZW należę od 1964roku. Tak więc prawdopodobnie jesteśmy równolatkami.
Powrót do góry
Bogdan
pią sie 08 2014, 08:05

Absolutnie nie! Bo na zdjęciu jest spławik 2 gramy i na prawdę leci to bez żadnych oporów.

[ Edytowany pią sie 08 2014, 08:08 ]
Powrót do góry
Bogdan
pią sie 08 2014, 08:15

oto dowód:

[ Edytowany pią sie 08 2014, 08:17 ]
Powrót do góry
Anonim
pią sie 08 2014, 08:30
GośćPozostańmy przy swoich racjach. Mnie Pan nie przekonał. Życzę dalszych sukcesów wędkarskich
Powrót do góry
górnik
wto sie 12 2014, 07:30
Zarejestrowany #16
anonimie, nie tylko Bogdan takim węzłem łączy żyłki. Dla mnie też zdaje on wyśmienicie egzamin i nic się nie "haczy" Zobacz sobie:

Węzęł do łączenia żyłek

(
Powrót do góry
Anonim
wto sie 12 2014, 08:51
Gośćgórniku chodzi o zastosowaniu tego węzła(i nie tylko tego) do wędki typu match
przy zastosowaniu spławika 2gr i proszę spróbować dokonać zarzucenia na odległość 15-25 m jakich dokonuje się przy użyciu wędki odległosciowej.Zobaczymy jak zdaje egzamin.
Powrót do góry
13Zbig
wto sie 12 2014, 09:46
GośćAnonimie, widzę że chcesz wszystkich przekonać że match służy do zarzucania spławikiem 2 gramowym na odległość 25 metrów, otóż według mnie nie! Wędka typu match służy do łowienia odległościowego, i jako taka metoda, wykorzystuje do zarzucania spławiki typu wagler, wiem że można od biedy wędką typu spining też łowić na spławik, ale chyba nie o to chodzi polecam Ci poczytać TEN artykuł zwracając szczególną uwagę na podane tam gramatury spławików! Ja osobiście spławiki 2, czy 1,5, gramowe owszem używam, ale do bata, ewentualnie do bliskiego łowienia wędką teleskopową! Młodzież to czyta i nie róbmy młodym wody z mózgu, my tu uczymy ich połowu różnymi metodami do których służy odpowiedni sprzęt! I tego się trzymajmy, a kto do czego używa jakich wędzisk, i innego osprzętu to inny temat. Ja rozumiem że nie zawsze się chce używać trzech wędek do jednej metody, mam na myśli spławik, (celowo pomijam bata i tyczkę) lub nie mamy chęci, kasy na pozostałe, ale wtedy nie narzekajmy że na odległościówkę ciężko się 1 czy 2 gramowym spławikiem zarzuca, a łowiąc na rzece przy braku bolonki ciężko kontrolować spływający zestaw! Pozdrawiam Zbyszek.

[ Edytowany śro sie 13 2014, 04:58 ]
Powrót do góry
Anonim
śro sie 13 2014, 11:43
GośćOtóż kolego 13Zbig ja całkowicie się z tobą zgadzam tylko proszę przeczytać post kolegi Bogdana trochę wyżej w którym opisuje i popiera załączonym zdjęciem użycie spławika 2gr w zestawie odległościowym gdzie żyłka jest połączona węzłem który wywołał tyle dyskusji. To tyle z mojej strony.
Powrót do góry
scox
śro sie 13 2014, 04:12
Zarejestrowany #790
Wczoraj miałem możliwość, czy też konieczność połączenia żyłki. Zrobiłem to węzłem tym samym co Bogdan. Taki węzeł można znaleźć w wielu źródłach i nie jest to jakiś eksperyment czy coś nowego, tylko sprawdzony przez wędkarzy węzeł.
Żyłki użyłem w drgającej szczytówce, której przelotki również są bardzo maleńkie. Węzeł przechodzi przez przelotki bez problemu, jednak przy zarzucaniu można zauważyć, że odwijająca się żyłka haczy o węzeł na szpuli kołowrotka. O ile żyłka zerwie się niedaleko od końca zestawu, to chyba lepiej skrócić żyłkę. Jeżeli żyłki do stracenia byłoby zbyt dużo, to myślę, że węzeł od biedy da się przeżyć.
Powrót do góry
13Zbig
śro sie 13 2014, 04:36
GośćTak, to prawda że kolega Bogdan pisze o spławiku 2 gramowym że cytuję "leci bez problemu" ale ja przynajmniej rozumiem to że przeprowadził próbę na takiej gramaturze na poparcie swojej racji. A nie sądzę że zakładając takie "uzbrojenie" łowi na odległości 30 metrów i więcej do czego match służy! Poza tym po co łączyć urwaną żyłkę licząc 10 - 15 metrów od haczyka? Po prostu przezbrajam zestaw i łowię dalej Ale już dużo większe odległości mają sens szczególnie jeżeli ryba bierze! A cała dyskusja powstała z powodu zaklinuje się taki węzeł na ostatniej szczytowej przelotce czy nie? Będzie utrudniać zarzucanie, czy nie? I o to cały problem! I wcale nie chodzi jak widzę tu kto ma rację, o rzeczowe podejście do sprawy, o wyrażenie wątpliwości, tylko o sposób w jaki się to robi i kolego Anonimie podejrzewam że Ty to doskonale wiesz i rozumiesz! My tu na forum staramy się odejść od stereotypu innych stron wędkarskich i sposobu tam prowadzonych dyskusji, wystarczy wejść na kilka i poczytać żeby zobaczyć różnicę! Bo nawet spierać się i dowodzić swoich racji też trzeba umieć w taki sposób żeby ci co to czytają nie odnosili wrażenia że coś tu nie jest tak! Jak poczytasz posty powyżej to chyba przyznasz mi rację że wywołałeś sporo negatywnych emocji! A nie o to chyba chodzi? Więc może skończmy tę dyskusję, bo to nie ring i nie musi być zwycięzcy i pokonanego! Pozdrawiam serdecznie Zbyszek.
Powrót do góry
Idź do strony  1 2 [3] 4
Moderatorzy: admin, Dominik, Bogdan

Przejdź do:     Powrót do góry

Kanały informacyjne: RSS 0.92 Kanały informacyjne: RSS 2.0 Kanały informacyjne: RDF