Akcesoria wędkarskie
Przygotowanie
Metody połowu
Pokoik napraw
Zrób to sam
Techniki i sztuczki
Opowiadania wędkarskie
Wędkarstwo podlodowe
Witaj
Login:

Hasło:

Zapamiętaj mnie

[ ]
Menu główne
Czat

Anonimowy
04 sty : 19:42
Poszukuję mapy batymetrycznej jeziora sarąg

Anonimowy
22 gru : 01:13
Witam czy mógłbym dostać/kupić mapę batymetryczna j Ruda Woda oraz Bartężka
jacek 2359@o2.pl
Pozdrawiam

Anonimowy
22 lis : 19:22
Witam, w jaki sposób mógłbym uzyskać mapę batymetryczną jeziora Brzeźno k. Brzeźna Mazurskiego? darek.buczynski@gmail.com

Anonimowy
17 paź : 19:32
Witam.
Czy mógłbym poprosić o mapę btymetryczną jeziora Świętego Szwaderki?

Anonimowy
11 paź : 16:15
Witam potrzebuje mape batymetryczna jeziora burdag .jesli ktos posiada to prosze o przeslanie dzieki jawor75@gmail.com

Nowe posty na forum
Re: Powrót po latach
Albert. Nie napisałeś jaką masz długość bata. Ja ł...
Autor Bogdan
01 lip : 07:43

Powrót po latach
Witam witam. Zastanawiam się czy ktoś tu jeszcze j...
Autor Albertk1990
08 cze : 23:27

Re: Aplikacja do map batymetrycznych
Po kliknięciu w link odnośnik jest błędny.
Autor haras
29 maj : 12:33

Re: Jesteś nowy? - przywitaj się
Witamy bardzo serdecznie Andrzeju i zapraszamy do ...
Autor Bogdan
20 sty : 13:19

Re: Jesteś nowy? - przywitaj się
Dzień Dobry, Bardzo dziękuję za przyjęcie do grona...
Autor Andrzej
20 sty : 12:48

Nowe komentarze
[Treści] Jak założyć spławik - opisy, porady, zdjęcia
Autor:  Bogdan dnia 21 lis : 07:27
Witam Damianie.Moim zdaniem stopery między śrucina [więcej]

[Treści] Jak założyć spławik - opisy, porady, zdjęcia
Autor:  DamianSa dnia 21 lis : 00:00
Witam, czytałem że rozkładanie ciężarków na przykł [więcej]

[Treści] Batymetria, mapy batymetryczne do pobrania
Autor:  Pablo dnia 25 paź : 16:50
Witam czy ma ktoś mapkę jeż czarnego w niesiolowic [więcej]

Autor:  Anonymous dnia 17 paź : 19:36
reklama.domanski@wp.pl

Autor:  Anonymous dnia 17 paź : 19:36
Witam.Czy mógłbym poprosić o mapę batymetryczną je [więcej]

Facebook

Data / Czas

Sposób na ...
Mapy batymetryczne
Poradnik

Poradnik wędkarza majsterkowicza dostępny do kupienia. Serdecznie zapraszamy!

Więcej o książce można dowiedzieć sie na stronie :

LINK

Forum
<< Poprzedni temat | Kolejny temat >>   
Urwana żyłka.

Idź do strony  1 [2] 3 4
Autor Odpowiedzi
Dominik
śro sie 06 2014, 10:18

Mirex napisał(a) ...

Wszyscy wiemy dlaczego to forum jest wyjątkowe.
Pewnie koledze Bogdanowi troszkę ciśnienie skoczyło ale to czasami podobno dobrze dla zdrowotności
pozdrawiam
mirek

Mirku, pozwoliłem sobie wyciąć Twoje pierwsze zdanie dyskryminujące nieco naszego gościa. Na forum każdy może napisać swoją opinię i wyrazić głośno myśli pod warunkiem że nie są obraźliwe i nie łamią podstawowych zasad panujących na forach, a Bogdan z pewnością nie denerwuje się w takich sytuacjach - on raczej woli cierpliwie wytłumaczyć niedowiarkom swoje sposoby i metody radzenia sobie w problemach wędkarskich. Niektórym trzeba dokładnie tłumaczyć i wskazywać na różnicę pomiędzy wiedzą teoretyczną a praktyczną popartą wieloletnim doświadczeniem.

A do kolegi gościa napiszę że być może węzeł nie zda egzaminu przy połowie wędką z bardzo małymi przelotkami, ale to nie znaczy że jest to nieudany węzeł jak to napisałeś. Trzeba zwrócić uwagę że może mieć inne zalety np. szybkość i prostota wiązania - nie każdy jest tak zdolny manualnie by wykonywać skomplikowane węzły, zwłaszcza w spartańskich warunkach na łowisku na kolanie. Wpierw trzeba coś zastosować i spróbować a dopiero pisać opinię, bo w przeciwnym razie to tak jakby oceniać np. kołowrotek po opakowaniu

[ Edytowany śro sie 06 2014, 10:19 ]
Powrót do góry
Mirex
śro sie 06 2014, 10:29
Zarejestrowany #890
Poniosło mnie trochę
Dominik po prostu mnie tacy ludzie działają na nerwy
Chociaż tak po prawdzie to kłamstwa w mojej ocenie nie było ale dobrze zrobiłeś.
pozdrawiam
mirek
Powrót do góry
Paweł
czw sie 07 2014, 08:27
Zarejestrowany #31
Trochę Dominik nas wszystkich poniosło , ale w słusznej sprawie! Może należało by skasować wszystkie wypowiedzi nie w temacie żeby nie zaśmiecać? Temat jest konkretny i właściwie nic dodać nic ująć.

Pozdrawiam.
Paweł
Powrót do góry
Dominik
czw sie 07 2014, 09:05

Niech już zostanie . Dyskusja o węźle jest na temat i to nawet dobrze że się o czymś dyskutuje i poddaje wątpliwości pewne sprawy - po to jest forum, a parę wpisów o telewizorze Rubinie to nic takiego
Powrót do góry
Anonim
czw sie 07 2014, 07:41
Gość"Nadmieniam, że takie "ratowanie żyłki" nigdy mi się nie urwało i wcale ten supełek nie przeszkadza podczas zarzucania zestawu nawet na odległościówce, która jak wiadomo ma bardzo małe przelotki". -cytuje słowa jednego z moderatorów tego forum. Otóż ja w swoim poście stwierdziłem tylko o nieprzydatności węzła zaprezentowanego przez tego moderatora w wędce typu match (odległościówka) ze względu na średnice przelotek. Łowię już znacznie dłużej niż niejeden ma lat na tym forum i wiedzę swoją popieram długoletnim doświadczeniem.
Powrót do góry
Dominik
czw sie 07 2014, 08:41

Otóż nie popiera Pan swojej tezy doświadczeniem jak Pan pisze ponieważ śmiem twierdzić że nigdy Pan nie stosował owego węzła i nie wie jak spisuje się on w praktyce - jeśli Pan stosował to zwracam honor i pańska opinia jest uzasadniona. Dla mnie osobiście opinie teoretyczne wysnute na oko że to jest dobre a to złe bez wcześniejszego sprawdzenia są nic nie warte.
Na koniec mogę zapewnić, że wiedza zawarta na tej stronie - zwłaszcza posty i artykuły Bogdana są poparte wieloletnim doświadczeniem. A jeśli myśli Pan że łowi więcej czasu niż Bogdan ma lat to chyba pamięta Pan I wojnę światową.

[ Edytowany czw sie 07 2014, 08:43 ]
Powrót do góry
Anonim
czw sie 07 2014, 09:40
GośćOtóż Szanowny Panie adminie żaden doświadczony wędkarz używający wędki typu match nie zastosuje węzła łączącego dwa zerwane odcinki żyłki z tego powodu że żaden węzeł w typowej odległosciówce nie zda egzaminu ze względu na średnice przelotek , szczególnie szczytowej. Jedynym skutecznym sposobem na poradzenie sobie z tym problemem jest ponowny montaż zestawu po uprzednim nawinięciu podkładu na szpuli kołowrotka w takiej ilości jaka została zerwana aby ponownie zapełnić szpulę . Nie znam wieku Pana Bogdana, zresztą nie pisałem o konkretnej osobie piszącej na tym forum. Co do węzła zderzakowego stosuje go czasami ale tylko w wędce typowo spławikowej (znacznie większa średnica przelotek) i tylko w sytuacjach wyjątkowych.
Powrót do góry
Paweł
czw sie 07 2014, 09:45
Zarejestrowany #31
Anonim napisał(a) ...

Otóż ja w swoim poście stwierdziłem tylko o nieprzydatności węzła zaprezentowanego przez tego moderatora w wędce typu match (odległościówka) ze względu na średnice przelotek. Łowię już znacznie dłużej niż niejeden ma lat na tym forum i wiedzę swoją popieram długoletnim doświadczeniem.

Ja myślę że stwierdzając nieprzydatność czegoś należało by to poprzeć swoim opisem czegoś przydatnego . Skoro masz lepszy pomysł to go przedstaw wszyscy się z poszanowaniem nad tym pochylą, przeczytają i zgodnie poprą .
Natomiast czytając drugą część cytowanego fragmentu Twojego posta to mam wrażenie że strasznie kolego zako... - nie ważne. Tak nie można. Myślę że każdemu przypadniesz do gustu

Pozdrawiam.
Paweł
Powrót do góry
13Zbig
czw sie 07 2014, 10:03
GośćNo i widzicie do czego prowadzą takie dyskusje! Normalnie to się wyraża wątpliwość w formie pytania! np. - Czytając Pana wypowiedź mam pewne wątpliwości, jeżeli chodzi o wędkę typu match, tam są stosowane bardzo małe średnice przelotek i wydaje mi się że taki węzeł utrudni a nawet uniemożliwi zarzucanie zestawu! I wtedy Anonimie było by to proste, grzeczne i zasadne! A tak jak widać emocje biorą górę i mamy co mamy! A wrzucając kamyczek do ogródka, łowię wędką matchową i używam silikonowych stoperów typu "s" i nie miałem żadnych trudności w zarzucaniu, i dla sprawdzenia połączę żyłkę swojej wędki takim węzłem i sprawdzę co i jak! Naturalnie opiszę to na forum, pozdrawiam Zbyszek
A i jeszcze żeby nie było wątpliwości, ryby łowię od około 50 lat
Powrót do góry
Bogdan
pią sie 08 2014, 06:37

Kolego anonimie, czytasz tylko to co Tobie pasuje, a ja przecież pisałem, że łowie od 1968 r czyli już 46 lat. Chwalisz się swoim stażem (ale nie wiadomo ile lat łowisz?).
I chyba nie wiesz jak wygląda odległościówka? (zobacz na zdjęciach poniżej). Dodam, że najmniejsza przelotka ma średnicę fi 2.3 mm i taki węzełek leciutko przechodzi przez nią. Oczywiście na żyłce do 20 mm. Bo im grubsza żyłka to tym samym grubszy węzeł.

Powrót do góry
Idź do strony  1 [2] 3 4
Moderatorzy: admin, Dominik, Bogdan

Przejdź do:     Powrót do góry

Kanały informacyjne: RSS 0.92 Kanały informacyjne: RSS 2.0 Kanały informacyjne: RDF