Akcesoria wędkarskie
Przygotowanie
Metody połowu
Pokoik napraw
Zrób to sam
Techniki i sztuczki
Opowiadania wędkarskie
Wędkarstwo podlodowe
Witaj
Login:

Hasło:

Zapamiętaj mnie

[ ]
Menu główne
Czat

Anonimowy
04 sty : 19:42
Poszukuję mapy batymetrycznej jeziora sarąg

Anonimowy
22 gru : 01:13
Witam czy mógłbym dostać/kupić mapę batymetryczna j Ruda Woda oraz Bartężka
jacek 2359@o2.pl
Pozdrawiam

Anonimowy
22 lis : 19:22
Witam, w jaki sposób mógłbym uzyskać mapę batymetryczną jeziora Brzeźno k. Brzeźna Mazurskiego? darek.buczynski@gmail.com

Anonimowy
17 paź : 19:32
Witam.
Czy mógłbym poprosić o mapę btymetryczną jeziora Świętego Szwaderki?

Anonimowy
11 paź : 16:15
Witam potrzebuje mape batymetryczna jeziora burdag .jesli ktos posiada to prosze o przeslanie dzieki jawor75@gmail.com

Nowe posty na forum
Powrót po latach
Witam witam. Zastanawiam się czy ktoś tu jeszcze j...
Autor Albertk1990
08 cze : 23:27

Re: Aplikacja do map batymetrycznych
Po kliknięciu w link odnośnik jest błędny.
Autor haras
29 maj : 12:33

Re: Jesteś nowy? - przywitaj się
Witamy bardzo serdecznie Andrzeju i zapraszamy do ...
Autor Bogdan
20 sty : 13:19

Re: Jesteś nowy? - przywitaj się
Dzień Dobry, Bardzo dziękuję za przyjęcie do grona...
Autor Andrzej
20 sty : 12:48

Re: Jak złowić karpia ?
Ja już około 6 lat łowię na federka, ale trochę in...
Autor Bogdan
17 sty : 14:39

Nowe komentarze
[Treści] Jak założyć spławik - opisy, porady, zdjęcia
Autor:  Bogdan dnia 21 lis : 07:27
Witam Damianie.Moim zdaniem stopery między śrucina [więcej]

[Treści] Jak założyć spławik - opisy, porady, zdjęcia
Autor:  DamianSa dnia 21 lis : 00:00
Witam, czytałem że rozkładanie ciężarków na przykł [więcej]

[Treści] Batymetria, mapy batymetryczne do pobrania
Autor:  Pablo dnia 25 paź : 16:50
Witam czy ma ktoś mapkę jeż czarnego w niesiolowic [więcej]

Autor:  Anonymous dnia 17 paź : 19:36
reklama.domanski@wp.pl

Autor:  Anonymous dnia 17 paź : 19:36
Witam.Czy mógłbym poprosić o mapę batymetryczną je [więcej]

Facebook

Data / Czas

Sposób na ...
Mapy batymetryczne
Poradnik

Poradnik wędkarza majsterkowicza dostępny do kupienia. Serdecznie zapraszamy!

Więcej o książce można dowiedzieć sie na stronie :

LINK

Forum
<< Poprzedni temat | Kolejny temat >>   
Bat

Idź do strony  1 [2] 3 4 5 6 7
Autor Odpowiedzi
nalowisko.pl
pon paź 08 2012, 12:44
Gość8m to skrajność - 6m to optymalna długość bata na większość łowisk.

Dla początkujących 6m wystarczy i tym zaawansowanym również Wystarczy tylko z czasem dopasować pod siebie odpowiedni zestaw z odpowiednim modelem spławiak bo to ma również duże znaczenie.

Tak samo na wstępie przy bacie nie przesadzałbym z cienkością żyłki - bo skończy się to masą splątań i może zniechęcić.

Ja dla mojego syna na początku wiązałem zestawy na miękkich żyłkach 0,12 jednak bardzo młody plątał zestawy przy wietrze i zarzucaniu, zmiana na sztywniejsza 0,14 rozwiązała praktycznie problem z plątaniem

--
Łowisko specjalne

[ Edytowany pon paź 08 2012, 12:46 ]
Powrót do góry
Bogdan
pon paź 08 2012, 09:36

Na moich łowiskach pożwirowych głębokość wody była (była, bo tam już nie jeżdżę) 5-6m, prawie przy samym brzegu, więc "ósemka" była w sam raz. A żona łowiąc na "siódemkę" spławik miała metr od szczytówki. Nie było to wygodne łowienie, bo nie raz spławik potrafił się zawinąć wokół kija. A na "szósce" brakło by żyłki na spławik, aby można było opuścić przynętę na dno.
Pozdrawiam Bogdan.

[ Edytowany pon paź 08 2012, 12:07 ]
Powrót do góry
nalowisko.pl
pon paź 08 2012, 05:52
GośćNo tak na starych żwirowniach tak często jest, że brzeg pionowo praktycznie schodzi dół łowiska. Sam ostatnio wędkowałem na takim zbiorniku i wyglądało to jakbym łowił tyczką - spławik pod samą szczytówką bata 6m Ale to już ekstremalne przypadki

--
Łowisko specjalne

[ Edytowany pon paź 08 2012, 05:53 ]
Powrót do góry
asztom
nie sty 20 2013, 08:02
Zarejestrowany #183
Ja również wędkuję metodą na" bata". Jest to wspaniała metoda, pod warunkiem że jest on lekki (7m-250-350g).Gdy zastosuje się jeszcze odpowiednią gumę, można wyciągać naprawdę duże okazy.

Powrót do góry
Przemek
pon mar 25 2013, 05:15
GośćNie mogę zgodzić się z Bogdanem w temacie konieczności stosowania amortyzatora w wędce typu bat. Zastosowanie amortyzatora jest pomocne gdy mamy na kiju większy okaz, jednak można go zastąpić bardzo czułą szczytówką. Zdecydowanie odradzam zakup wędek tego typu w przedziale bardzo ekonomicznym. Nie zgadzam się również ze stwierdzeniem, że dla osoby rozpoczynającej wędkowanie batem "ósemka" jest dobrym rozwiązaniem. Wędkować batem trzeba się nauczyć, moim zdaniem optymalna długość to 7 metrów przy założeniu, że kupimy wędkę węglową oraz 6 metrów przy "szkalku" do szklaka koniecznie szczytówka węglowa. Odradzam również stosowanie metalowych kółeczek przy ekonomicznych wędkach, stosujemy plastikowe złączki.
Pozdrawiam Przemek
Powrót do góry
Bogdan
pon mar 25 2013, 07:11

Każdy ma prawo mieć własne zdanie. Ja na swoją ósemkę z amortyzatorem łowię już około 30 lat. Kiedyś służyła mi do łowienia na zawodach, na których bardzo często starowałem, ale teraz już nie staruje. Tak się do niej przyzwyczaiłem, że nadal na nią łowię na każdym wędkowaniu. Bardzo często udaje mi się na nią złowić karasia wielkiego lub wymiarowego (nawet do 40cm) karpia. Pięknie też "guma " pracuje przy połowie leszczy ponad półmetrowych. W moim przypadku sama szczytówka by mi nie pomogła w takich połowach.

[ Edytowany pon mar 25 2013, 07:18 ]
Powrót do góry
13Zbig
pon mar 25 2013, 08:54
GośćNie ma o co kopi kruszyć, wędkarze od kiedy pamiętam dyskutują zawzięcie na temat amortyzator do bata, czy tylko do tyczki? I powiem że nie ma tu ani zwycięzcy ani przegranego ;-P Ja jeżeli to robię to głównie bez gumy, bat góra 5 metrów, traktuję to jako sympatyczne i bardzo miłe łowienie relaksacyjne. Owszem bywało że nawet włażąc do wody i mimo czułej szczytówki, ryba pokazała mi ogon, ale i ona musi mieć tu szansę na wygraną!
Powrót do góry
scox
nie kwi 27 2014, 11:53
Zarejestrowany #790
dzisiaj dla odmiany, zastosowałem do bata spławik przelotowy. dałem bardzo mały stoperek ( rozm 18), krętlik z małą agrafką i za nim jeszcze jeden stoperek. spławik 0,6 gr, 3 śruciny co 10 cm i na końcu mały krętlik z agrafką. Fajnie się rzuca no i żyłka zamocowana jest niżej niż przypadku spławika stałego, który często ma oczko blisko antenki, dzięki czemu łatwiej jest zatopić żyłkę. w takim rozwiązaniu również ewentualna zmiana spławika jest łatwiejsza.

Powrót do góry
Bogdan
pon kwi 28 2014, 06:37

Nigdy nie widziałem i sam też nie stosowałem do bata spławika przelotowego - zawsze stały. Jest on bardziej czuły podczas brań, przynęta opada swobodniej - bardziej naturalnie i jest mniej splątań.
Ale na rybach wszystkie sposoby można testować i wybrać dla siebie sposób i metodę połowu najlepszą.
Powrót do góry
scox
pon kwi 28 2014, 10:22
Zarejestrowany #790
Tak wiem, że wszyscy tak stosują, ale chciałem sprawdzić. Spławik i tak był nieruchomy bo zatrzymany ciasno dwoma stoperami, nic się nie płątało i dobrze się rzucało. Polecam do spróbowania w ramach zabawy z batem.
Powrót do góry
Idź do strony  1 [2] 3 4 5 6 7
Moderatorzy: admin, Dominik, Bogdan

Przejdź do:     Powrót do góry

Kanały informacyjne: RSS 0.92 Kanały informacyjne: RSS 2.0 Kanały informacyjne: RDF