Akcesoria wędkarskie
Przygotowanie
Metody połowu
Pokoik napraw
Zrób to sam
Techniki i sztuczki
Opowiadania wędkarskie
Wędkarstwo podlodowe
Witaj
Login:

Hasło:

Zapamiętaj mnie

[ ]
Menu główne
Czat

Anonimowy
04 sty : 19:42
Poszukuję mapy batymetrycznej jeziora sarąg

Anonimowy
22 gru : 01:13
Witam czy mógłbym dostać/kupić mapę batymetryczna j Ruda Woda oraz Bartężka
jacek 2359@o2.pl
Pozdrawiam

Anonimowy
22 lis : 19:22
Witam, w jaki sposób mógłbym uzyskać mapę batymetryczną jeziora Brzeźno k. Brzeźna Mazurskiego? darek.buczynski@gmail.com

Anonimowy
17 paź : 19:32
Witam.
Czy mógłbym poprosić o mapę btymetryczną jeziora Świętego Szwaderki?

Anonimowy
11 paź : 16:15
Witam potrzebuje mape batymetryczna jeziora burdag .jesli ktos posiada to prosze o przeslanie dzieki jawor75@gmail.com

Nowe posty na forum
Re: Powrót po latach
Albert. Nie napisałeś jaką masz długość bata. Ja ł...
Autor Bogdan
01 lip : 07:43

Powrót po latach
Witam witam. Zastanawiam się czy ktoś tu jeszcze j...
Autor Albertk1990
08 cze : 23:27

Re: Aplikacja do map batymetrycznych
Po kliknięciu w link odnośnik jest błędny.
Autor haras
29 maj : 12:33

Re: Jesteś nowy? - przywitaj się
Witamy bardzo serdecznie Andrzeju i zapraszamy do ...
Autor Bogdan
20 sty : 13:19

Re: Jesteś nowy? - przywitaj się
Dzień Dobry, Bardzo dziękuję za przyjęcie do grona...
Autor Andrzej
20 sty : 12:48

Nowe komentarze
[Treści] Jak założyć spławik - opisy, porady, zdjęcia
Autor:  Bogdan dnia 21 lis : 07:27
Witam Damianie.Moim zdaniem stopery między śrucina [więcej]

[Treści] Jak założyć spławik - opisy, porady, zdjęcia
Autor:  DamianSa dnia 21 lis : 00:00
Witam, czytałem że rozkładanie ciężarków na przykł [więcej]

[Treści] Batymetria, mapy batymetryczne do pobrania
Autor:  Pablo dnia 25 paź : 16:50
Witam czy ma ktoś mapkę jeż czarnego w niesiolowic [więcej]

Autor:  Anonymous dnia 17 paź : 19:36
reklama.domanski@wp.pl

Autor:  Anonymous dnia 17 paź : 19:36
Witam.Czy mógłbym poprosić o mapę batymetryczną je [więcej]

Facebook

Data / Czas

Sposób na ...
Mapy batymetryczne
Poradnik

Poradnik wędkarza majsterkowicza dostępny do kupienia. Serdecznie zapraszamy!

Więcej o książce można dowiedzieć sie na stronie :

LINK

Forum
<< Poprzedni temat | Kolejny temat >>   
Sposoby na okonia

Autor Odpowiedzi
AsRocketman3
czw wrz 06 2012, 03:46
Zarejestrowany #60
Jakie są wasze ulubione sposoby na złapanie tej rybki? Czy da się może ją jakoś zanęcić?
Pozdrawiam
Powrót do góry
Bogdan
czw wrz 06 2012, 04:08

O nęceniu okonia nie słyszałem, ale moim zdaniem najlepsza jest mała obrotówka z jakimś czerwonym "akcentem". Ale więcej do powiedzenia na ten temat jako doświadczony spiningista będzie miał Dominik.
Powrót do góry
Dominik
czw wrz 06 2012, 06:08

Jest wiele sposobów na połów okonia. Tak naprawdę to można go łowić na wszystkie metody, ale najlepsze są dwie. Spinning i spławik - najczęściej na żywca, czyli stosując jako przynętę malutką rybkę.

Przy połowie na spinning okonia się nie nęci bo na ogół zmienia się często miejsce połowu. Ze spinningiem okonia się szuka a nie ściąga w łowisko. O najlepszej przynęcie nie da się napisać bo to zależy od łowiska, pogody i upodobań oraz przyzwyczajeń tych ryb w danym dniu i miejscu. Można napisać że będą to przynęty raczej mniejsze. Bardzo dobre są małe gumeczki.

Jeśli chodzi o połów na spławik to również dobrze znaleźć fajne miejsce gdzie występują okonie typu spad czy górka podwodna lub ciekawa okoniowa zatoka. Jednak przy połowie na spławik nie zmieniamy miejsca łowienia wobec tego fajnie by było zanęcić i utrzymać okonia w łowisku. Jest na to prosty sposób. Bardzo często nęcę tak okonia i wyniki są nawet lepsze niż na spinning. Chodzi o to że trzeba zanęcić jakąś drobnicę, jak najmniejszą: uklejki, płotki, stynki itp. Najczęściej poluję na spławikowego okonia przy okazji połowu białej ryby gdy po zanęceniu nie ma brań. Wtedy wyciągam zestaw spławikowy i zmieniam tylko haczyk na nieco większy np. nr 4. Reszta zestawu zostaje, a na przynętę idzie malutki żywiec - najczęściej uklejka, choć płotki są o wiele lepsze bo dłużej żyją na haku, a okoń najchętniej atakuje chorą rybkę, trupka już niebardzo.

Do zanęty ciągną stada drobnicy, do drobnicy okonie. Prosty rachunek ale prawdziwy. Drobnica trzyma się przy powierzchni. Wystarczy wypatrzeć gdzie "gotuje się woda" i zarzucić w to miejsce małego żywczyka z zestawem spławikowym. Tylko trzeba pamiętać żeby ustawić większy grunt tak by żywczyk był pod stadem drobnicy. Najlepiej tak przy dnie, bądź w toni - trzeba spróbować tych 2 ustawień i zobaczyć kiedy są lepsze brania.

Jeszcze parę słów na temat żywca i pozyskania go. Tutaj mały haczyk i delikatna spławikówka się nie nada. Żywce jakie stosuje na okonia mają od 3 do 5 cm, są to więc naprawdę drobne rybki i złowienie ich na haczyk jest niemal niemożliwe. Dlatego używam podrywki, najlepiej z drobnym oczkiem żeby rybki nie wypadały. Najlepsze są małe płotki, krąpiki ale są trudne do pozyskania w takich rozmiarach. Dużo łatwiej złowić uklejkę - też jest dobra ale szybko zdycha i trzeba często zmieniać. Uwaga na wzdręgę bo ma wymiar ochronny 15 cm.

No to chyba tyle , w razie pytań chętnie odpowiem.
Powrót do góry
Dominik
czw wrz 06 2012, 07:06

Najczęściej stosuje takie metody na okonia jak opisałem w artykule: SPOSÓB NA OKONIA
Powrót do góry
daniel1886
pon lip 15 2013, 07:58
Zarejestrowany #154
Mam małe pytanko apropo garbusów,
Często przyławiają mi się małe okonki podczas łowienia gruntowego. Wciągają hak z przynetą strasznie głeboko i ciężko jest je wychaczyć tak aby przeżyły. Jak uwalniać je bezpiecznie? Nie wiem jak u was ale u mnie jest wymiar ochronny 18cm na okonia. No i co z takim 15 centymetrowym szczeniakiem zrobić?
Powrót do góry
Dominik
pon lip 15 2013, 09:04

To trudna sprawa niestety jak okoń głęboko połknie. Spróbuj wykonać sobie taki wypychacz LINK. Jest jednym z lepszych sposobów jak nie najlepszym żeby próbować wyjąc haczyk z gardła ryby i zrobić jej przy tym jak najmniej krzywdy.

A jeśli chodzi o niewymiarowe okonie to zgodnie z przepisami należy wypuścić rybę nawet jeśli mamy pewność że zdechnie.

[ Edytowany pon lip 15 2013, 09:05 ]
Powrót do góry
daniel1886
wto lip 16 2013, 08:50
Zarejestrowany #154
Dzieki za radę. No posiadam wypychacz w podobnym kształcie i problemem nie jest wypchniecie haka nr4 czy 6. Wiekszy klopot sprawiają mi haki od nr12 do nr16 (mniejszych nie uzywam). A może to poprostu kwestia wprawy. Kurka bo szkoda mi tych małych rybek.
Powrót do góry
okonhel
pią lip 17 2015, 06:58
Zarejestrowany #1149
Miałem ten sam problem i nie ma złotego środka,. Można stosować czulszy spławik czy delikatniejszą gruntówkę ale głebokiego zażerania przynęty przez małe okonki wyeliminować się nie da. Dlatego wolę łowić je na spinnnig, bardziej selektywnie.
Powrót do góry
13Zbig
pią lip 17 2015, 07:03
GośćZałatwiam całe życie w ten sam sposób, jak widzę tylko żyłkę a nie widać reszty obcinam żyłkę i lu delikwenta do wody, bo 8 na 10 prób wyjmowania kończy się tak samo, stylem grzbietowym
Powrót do góry
Moderatorzy: admin, Dominik, Bogdan

Przejdź do:     Powrót do góry

Kanały informacyjne: RSS 0.92 Kanały informacyjne: RSS 2.0 Kanały informacyjne: RDF