Akcesoria wędkarskie
Przygotowanie
Metody połowu
Pokoik napraw
Zrób to sam
Techniki i sztuczki
Opowiadania wędkarskie
Wędkarstwo podlodowe
Witaj
Login:

Hasło:

Zapamiętaj mnie

[ ]
Menu główne
Czat

Anonimowy
04 sty : 19:42
Poszukuję mapy batymetrycznej jeziora sarąg

Anonimowy
22 gru : 01:13
Witam czy mógłbym dostać/kupić mapę batymetryczna j Ruda Woda oraz Bartężka
jacek 2359@o2.pl
Pozdrawiam

Anonimowy
22 lis : 19:22
Witam, w jaki sposób mógłbym uzyskać mapę batymetryczną jeziora Brzeźno k. Brzeźna Mazurskiego? darek.buczynski@gmail.com

Anonimowy
17 paź : 19:32
Witam.
Czy mógłbym poprosić o mapę btymetryczną jeziora Świętego Szwaderki?

Anonimowy
11 paź : 16:15
Witam potrzebuje mape batymetryczna jeziora burdag .jesli ktos posiada to prosze o przeslanie dzieki jawor75@gmail.com

Nowe posty na forum
Re: Powrót po latach
Albert. Nie napisałeś jaką masz długość bata. Ja ł...
Autor Bogdan
01 lip : 07:43

Powrót po latach
Witam witam. Zastanawiam się czy ktoś tu jeszcze j...
Autor Albertk1990
08 cze : 23:27

Re: Aplikacja do map batymetrycznych
Po kliknięciu w link odnośnik jest błędny.
Autor haras
29 maj : 12:33

Re: Jesteś nowy? - przywitaj się
Witamy bardzo serdecznie Andrzeju i zapraszamy do ...
Autor Bogdan
20 sty : 13:19

Re: Jesteś nowy? - przywitaj się
Dzień Dobry, Bardzo dziękuję za przyjęcie do grona...
Autor Andrzej
20 sty : 12:48

Nowe komentarze
[Treści] Jak założyć spławik - opisy, porady, zdjęcia
Autor:  Bogdan dnia 21 lis : 07:27
Witam Damianie.Moim zdaniem stopery między śrucina [więcej]

[Treści] Jak założyć spławik - opisy, porady, zdjęcia
Autor:  DamianSa dnia 21 lis : 00:00
Witam, czytałem że rozkładanie ciężarków na przykł [więcej]

[Treści] Batymetria, mapy batymetryczne do pobrania
Autor:  Pablo dnia 25 paź : 16:50
Witam czy ma ktoś mapkę jeż czarnego w niesiolowic [więcej]

Autor:  Anonymous dnia 17 paź : 19:36
reklama.domanski@wp.pl

Autor:  Anonymous dnia 17 paź : 19:36
Witam.Czy mógłbym poprosić o mapę batymetryczną je [więcej]

Facebook

Data / Czas

Sposób na ...
Mapy batymetryczne
Poradnik

Poradnik wędkarza majsterkowicza dostępny do kupienia. Serdecznie zapraszamy!

Więcej o książce można dowiedzieć sie na stronie :

LINK

Forum
<< Poprzedni temat | Kolejny temat >>   
Luz na korbce kolowrotka

Idź do strony  [1] 2 3
Autor Odpowiedzi
Fishmaniak12
czw sty 22 2015, 09:43
Zarejestrowany #573
Witam

zauwazylem wlasnie ze mój kolowrotek ma luz na korbce. Chcial bym temu zapobiec bo to bardzo denerwujace. Okdrylem ze porusza sie ta czesc ktora zaznaczylem na zdjeciu w obie strony.

Pytanie jest jak zrobic zeby te czesci sie nie ruszaly i zeby ten luz zniknol.

Dziekuje z góry za odpowiedz i pozdrawiam

Oskar
Powrót do góry
13Zbig
czw sty 22 2015, 11:09
GośćOskar, czy ta ośka porusza się w korbce? Chodzi mi o to czy ma luz po wyjęciu z kołowrotka, czy jak jest złożony? A i jak możesz to pokaż miejsce mocowania w korpusie (jaki jest wielowpust) jest późno więc idę lulu ale sprawdzę w swoim! A i podaj proszę markę kołowrotka!
Powrót do góry
Fishmaniak12
czw sty 22 2015, 11:40
Zarejestrowany #573
Ja również idę w kime kołowrotek spro passion A ta oś porusza się w korbce jutro wstawiam zdjęcia dobranoc
Powrót do góry
Bogdan
pią sty 23 2015, 05:39

Oskar, aby usunąć ten luz można w miejscu strzałek nr 1 i nr 2 wcisnąć przynajmniej dwie cienkie blaszki (ja mam takie blaszki miedziane), lub roznitować w miejscu pokazanej strzałki, wyjąć ośkę i owinąć ją cieniutką blaszką lub folią aluminiową (np z opakowania po czekoladzie) i wcisnąć na miejsce. Można też osadzić ją na dwuskładnikowym kleju i z powrotem zanitować.

Powrót do góry
13Zbig
pią sty 23 2015, 09:26
GośćBogdan zgadza się ale tam gdzie są Twoje strzałki wchodzi sześciokąt przekładni z korpusu kołowrotka i niewielki luz musi być! Podejrzewam że ma kłopot z nakrętką kontrującą z drugiej strony która nie daje się dokręcić na maxa i po kilku pokręceniach luzuje się, pewnie większy luz jest na nicie który zaznaczyłeś "można rozebrać"! Powinien przy składaniu wkręcić tę śrubę z drugiej strony na loctite, lub lekko zmacerować gwint żeby się ciaśniej wkręcało!
U mnie jak widać w Spro zmniejszenie luzu wzdłużnego i zabezpieczenie przed odkręceniem jest ząbek plastikowy współpracujący z lekko zwężonym końcem ośki a z drugiej strony podkładki "gwiaździste"!

Tu widać o czym mówię, dlatego wejście do przekładni w korpusie jest płaskie!

Powrót do góry
Fishmaniak12
pią sty 23 2015, 01:37
Zarejestrowany #573
Spróbował bym sposób Bogdana z tą folią aluminiową ale nie mam pojęcia jak mam roznitowac ta pozycję zaznaczona strzałka jakieś sugestie bo jestem w miarę zielony :/

Zbigniew - ta część zaznaczona strzałka przez Bogdana ma praktycznie 00,01% najwięcej luzu ma ta oś która zaznaczyłem i porusza się w te 2 strony i myślę że jak włoże tam folie od środka to luzu nie będzie bo wlozylem od zewnątrz kawałek papieru i luzu nie było ale takie tarcie podczas zwijania myślę że ten sposób z folią będzie najskuteczniejszym i spróbuję roznitowac to miejsce tylko nie wiem jak to zrobić proszę o pomoc.

[ Edytowany pią sty 23 2015, 01:52 ]
Powrót do góry
13Zbig
pią sty 23 2015, 02:03
GośćDo wciśnięcia folii musisz przygotować nowy nit, a tamten rozwiercić, czyli usunąć górną rozklepaną część nita! Wybić z otworu, nawinąć folię, sprawdzić czy jest ok' i złożyć, a potem wcisnąć nowy nit (może być z gwoździa) i rozklepać np. punktakiem! Ale mnie się wydaje że jak się składa korbkę w pozycję do pracy i zaciskasz z drugiej strony nakrętką którą pokazałem na fotografii, to po mocnym skręceniu ten luz ośki nie powinien występować! Ośka siedzi wewnątrz przekładni, obie części są dociśnięte do siebie, i jeżeli występuje jakikolwiek luz to albo na tym nicie, albo jest niedokręcona korbka z drugiej strony nakrętką, lub po kilku obrotach się nakrętka luzuje co się zdarza i wtedy łapie luz! Blokowanie folią lub blaszką to według mnie są półśrodki! Jak śruba się będzie luzować to w skrajnych przypadkach kończy się jej wypadnięciem i korbka się nie ma czego trzymać zostaje Ci w ręku, jeszcze dobrze jak rzeczona blokada nie wpadnie do wody tylko na pomost, trawę lub do łódki! Teraz jak widać na fotografii śrubkę do mocowania dają długą i nie powinno być takiej wpadki Nim się wykręci całkowicie to korbka Ci się złoży uniemożliwiając nawijanie żyłki!
Powrót do góry
Fishmaniak12
pią sty 23 2015, 02:14
Zarejestrowany #573
Luz jest na korbce po wyjęciu jej z kołowrotka A czy zastąpienie tego Starego nitu jest konieczne bo aktualnie nie mam owego pod ręką.
Powrót do góry
13Zbig
pią sty 23 2015, 02:51
GośćSłuchaj to po co chcesz likwidować luz, skoro jak masz kołowrotek gotowy do pracy to jak rozumiem luzu nie ma? A nit po rozwierceniu a konkretniej po likwidacji główki bo inaczej go nie usuniesz, nie nadaje się do ponownego montażu - będzie za krótki!
Powrót do góry
Bogdan
pią sty 23 2015, 04:11

No Zbyszku, wszystko wytłumaczyłeś, ja mogę tylko dodać że nowy nit można zrobić z małego gwoździa o odpowiedniej średnicy.
Powrót do góry
Idź do strony  [1] 2 3
Moderatorzy: admin, Dominik, Bogdan

Przejdź do:     Powrót do góry

Kanały informacyjne: RSS 0.92 Kanały informacyjne: RSS 2.0 Kanały informacyjne: RDF