Akcesoria wędkarskie
Przygotowanie
Metody połowu
Pokoik napraw
Zrób to sam
Techniki i sztuczki
Opowiadania wędkarskie
Wędkarstwo podlodowe
Witaj
Login:

Hasło:

Zapamiętaj mnie

[ ]
Menu główne
Czat

Anonimowy
04 sty : 19:42
Poszukuję mapy batymetrycznej jeziora sarąg

Anonimowy
22 gru : 01:13
Witam czy mógłbym dostać/kupić mapę batymetryczna j Ruda Woda oraz Bartężka
jacek 2359@o2.pl
Pozdrawiam

Anonimowy
22 lis : 19:22
Witam, w jaki sposób mógłbym uzyskać mapę batymetryczną jeziora Brzeźno k. Brzeźna Mazurskiego? darek.buczynski@gmail.com

Anonimowy
17 paź : 19:32
Witam.
Czy mógłbym poprosić o mapę btymetryczną jeziora Świętego Szwaderki?

Anonimowy
11 paź : 16:15
Witam potrzebuje mape batymetryczna jeziora burdag .jesli ktos posiada to prosze o przeslanie dzieki jawor75@gmail.com

Nowe posty na forum
Re: Powrót po latach
Albert. Nie napisałeś jaką masz długość bata. Ja ł...
Autor Bogdan
01 lip : 07:43

Powrót po latach
Witam witam. Zastanawiam się czy ktoś tu jeszcze j...
Autor Albertk1990
08 cze : 23:27

Re: Aplikacja do map batymetrycznych
Po kliknięciu w link odnośnik jest błędny.
Autor haras
29 maj : 12:33

Re: Jesteś nowy? - przywitaj się
Witamy bardzo serdecznie Andrzeju i zapraszamy do ...
Autor Bogdan
20 sty : 13:19

Re: Jesteś nowy? - przywitaj się
Dzień Dobry, Bardzo dziękuję za przyjęcie do grona...
Autor Andrzej
20 sty : 12:48

Nowe komentarze
[Treści] Jak założyć spławik - opisy, porady, zdjęcia
Autor:  Bogdan dnia 21 lis : 07:27
Witam Damianie.Moim zdaniem stopery między śrucina [więcej]

[Treści] Jak założyć spławik - opisy, porady, zdjęcia
Autor:  DamianSa dnia 21 lis : 00:00
Witam, czytałem że rozkładanie ciężarków na przykł [więcej]

[Treści] Batymetria, mapy batymetryczne do pobrania
Autor:  Pablo dnia 25 paź : 16:50
Witam czy ma ktoś mapkę jeż czarnego w niesiolowic [więcej]

Autor:  Anonymous dnia 17 paź : 19:36
reklama.domanski@wp.pl

Autor:  Anonymous dnia 17 paź : 19:36
Witam.Czy mógłbym poprosić o mapę batymetryczną je [więcej]

Facebook

Data / Czas

Sposób na ...
Mapy batymetryczne
Poradnik

Poradnik wędkarza majsterkowicza dostępny do kupienia. Serdecznie zapraszamy!

Więcej o książce można dowiedzieć sie na stronie :

LINK

Forum
<< Poprzedni temat | Kolejny temat >>   
Poznawanie rzeki

Idź do strony  [1] 2 3 4 5 6 7
Autor Odpowiedzi
katani30
pon sty 19 2015, 07:02
Zarejestrowany #430
Siemanko, zacząłem biegać z wędką wzdłuż rzeki i od razu zauważyłem że nie za bardzo mi idzie, nie wiem gdzie są dobre miejscówki , ani jak je rozpoznawać. Do tej pory sporadycznie tylko nawiedzałem rzekę. Mam pomysł aby zamieszczać tutaj zdjęcia z rzek(ich fragmentów) , a jeśli jest tu jakiś specjalista od czytania wody to może by się wypowiedział na ten temat gdzie warto podać przynętę.

[ Edytowany pon sty 19 2015, 07:05 ]
Powrót do góry
13Zbig
pon sty 19 2015, 08:53
GośćCzy piszesz o połowach spławikowych, gruntowych, czy spiningu? Tam na tym filmiku widać dwie bankówki we wszystkich metodach, po lewej jest mała zatoczka z wstecznym prądem, dobra na spławik, ale nie do pogardzenia dla spinningisty z gruntu na pograniczu nurtu też coś wpadnie, po prawej też mini zatoczka do obłowienia, rzekę czytać to sztuka tego się nie nauczysz w krótkim czasie, wszelkie warkocze, cofki, grzywy, zawirowania, załamania nurtu świadczą o budowie dna, zatopionych przeszkodach, dołkach i wypłyceniach, do tego barwa wody czyli głębokość widoczna szczególnie w słoneczny dzień, powierzchnia inna na gładkim blacie, inna na bystrzu itd, itp. Innymi słowy rzeka i jej tajemnicę to temat rzeka! A musisz pamiętać że tam gdzie łowiłeś wczoraj dzisiaj może być już zupełnie inaczej, rzeka żyje, zmienia się w ciągu dnia, tygodnia miesiąca z porą roku bywa że stałe fragmenty takie jak główki, betonowe resztki budowli wodnych, zatopione duże drzewa trwają (ale bywa że woda to zmieni) ale stan wody, siła przepływu, kierunek głównego nurtu, nanios itp zmienia się i dlatego łowienie w rzece jest trudniejsze niż na wodzie stojącej, ale i też ciekawsze. Trzeba bywać, obserwować, macać i uczyć się rzeki, do tego potrzeba cierpliwości i pokory! Potem jak się pozna wszelkie niuanse jest łatwiej, ale na to potrzeba lat praktyki!
Powrót do góry
katani30
pon sty 19 2015, 09:13
Zarejestrowany #430
Naturalnie o spinningu mowa, a jaki wpływ ma wysoki stan wody i jej zmętnienie? Lat mówisz? Ech to trochę potrwa... Ale o takich poradach myślałem. Pociągnę Cię jeszcze za język jak to przemyślę.

[ Edytowany pon sty 19 2015, 09:21 ]
Powrót do góry
Dominik
pon sty 19 2015, 09:17

Dodam od siebie, że nie tylko należy zwracać uwagę na zatoczki, kierunek prądu wody i samą rzekę, ale również na ryby! Ataki kleni, boleni czy pstrągów są niejednokrotnie widowiskowe a jednocześnie można podpatrzeć gdzie lubią żerować

[ Edytowany pon sty 19 2015, 09:18 ]
Powrót do góry
13Zbig
pon sty 19 2015, 10:25
Gość
Dominikvelzajac napisał(a) ...

Dodam od siebie, że nie tylko należy zwracać uwagę na zatoczki, kierunek prądu wody i samą rzekę, ale również na ryby! Ataki kleni, boleni czy pstrągów są niejednokrotnie widowiskowe a jednocześnie można podpatrzeć gdzie lubią żerować

O tym właśnie pisałem, no nie wprost ale o tym że obserwacja to podstawa czytania rzeki, sam przed łowieniem w rzece lubię usiąść i obserwować, można wiele wniosków wyciągnąć, zobaczyć jak Boleń atakuje drobnicę, albo Brzana pod nawisem burty ogłusza drobne ryby wydając dźwięk podobny do trzepotu skrzydeł ptaka, wyskakujące stadko drobnicy atakowane przez drapieżniki od dołu, zdejmowane owady z powierzchni itd, Masz rację że czasami człowiek zapomni po co przyszedł nad wodę!

[ Edytowany pon sty 19 2015, 10:29 ]
Powrót do góry
13Zbig
pon sty 19 2015, 10:27
GośćPolecam poszperać w necie wpisując łowienie w rzece, lub rzeka i ryby Uwierz mi ale temat rzeka, to temat "rzeka"!

[ Edytowany pon sty 19 2015, 10:31 ]
Powrót do góry
13Zbig
sob sty 24 2015, 10:51
Gość
katani30 napisał(a) ...

Naturalnie o spinningu mowa, a jaki wpływ ma wysoki stan wody i jej zmętnienie? Lat mówisz? Ech to trochę potrwa... Ale o takich poradach myślałem. Pociągnę Cię jeszcze za język jak to przemyślę.

"Jak idziesz nad wodę to myśl jak ryba!" Tak mi mówił mój ś.p. ojciec i miał rację, nie inaczej jest z podniesionym poziomem wody, pomyśl, - mieszkasz w pewnej dzielnicy miasta (rzeki) masz swój rewir, znasz go wiesz co gdzie, tu stołówka, tam ciepełko jak świeci słońce, o tam to nie bo czyhają chłopaki z ferajny i mogą zjeść, tam cień jak za mocno grzeje itd Aż tu nagle tsunami, wpada wysoka fala burząc dotychczasowy porządek, woda staje się mętna, prąd szybki, w wodzie płyną porwane prądem z brzegu gałęzie, brudy, czasem martwe zwierzę, ale i pokarm! Ryby po pierwszym szoku i ucieczce w głębsze miejsca (dołki) gdzie prąd tak nie dokucza, w zatoczki stojąc za przeszkodami zaczynają ogarniać ten nowy świat, woda podniosła się i obmywa miejsca dotychczas będące nad wodą, a ileż tam smakołyków, bo przecież nie wszystkie stworzenia zdążyły się ewakuować. Dlatego ryb szukamy pod podmytymi brzegami na pograniczu spokojnej wody i nurtu, na rozlewiskach gdzie woda wdarła się na brzeg, w głęboczkach gdzie łatwiej jest przetrwać pędzący na górze nurt, nie wszędzie jako wędkarz dotrzesz, ale zmiana środowiska pociągnęła zmianę stanowisk ryb! A więć pamiętaj przyglądaj się wodzie, myśl jak ryba, a jako spinningista pamiętaj że to co w przejrzystej wodzie zdawało egzamin w mętnej niekoniecznie. Tu bardziej grają rolę jaskrawe, krzykliwe barwy i dźwięk jaki wydają np. kulki wewnątrz woblera, dzwonkowaty korpus obrotówki, itd. Ryby w takim środowisku bardziej odbierają drgania linią boczną, niż barwy w takiej ciemnej (brudnej) wodzie!
Powrót do góry
katani30
sob sty 24 2015, 05:39
Zarejestrowany #430
Witam, od ostatnich opadów woda faktycznie się podniosła, zmętniała i niestety nic nie można złapać, nawet malucha żadnego. Teraz jeszcze śniegi doszły, ale jak tylko pogoda się poprawi to ruszam. Jak coś, to nie omieszkam się pochwalić, może jakimś fajnym zakątkiem(zdjęciem) , lub kolacją:)
Powrót do góry
katani30
czw lut 12 2015, 05:32
Zarejestrowany #430
Znów pobiegałem wczoraj na rzeczką, było jedno uderzenie ale nic się nie dało zaciąć(brak refleksu).

[ Edytowany czw lut 12 2015, 05:34 ]
Powrót do góry
katani30
czw lut 12 2015, 05:39
Zarejestrowany #430
Woda była ładna , czysta i przyjemnie nawet było:)

Powrót do góry
Idź do strony  [1] 2 3 4 5 6 7
Moderatorzy: admin, Dominik, Bogdan

Przejdź do:     Powrót do góry

Kanały informacyjne: RSS 0.92 Kanały informacyjne: RSS 2.0 Kanały informacyjne: RDF