Akcesoria wędkarskie
Przygotowanie
Metody połowu
Pokoik napraw
Zrób to sam
Techniki i sztuczki
Opowiadania wędkarskie
Wędkarstwo podlodowe
Witaj
Login:

Hasło:

Zapamiętaj mnie

[ ]
Menu główne
Czat

Anonimowy
04 sty : 19:42
Poszukuję mapy batymetrycznej jeziora sarąg

Anonimowy
22 gru : 01:13
Witam czy mógłbym dostać/kupić mapę batymetryczna j Ruda Woda oraz Bartężka
jacek 2359@o2.pl
Pozdrawiam

Anonimowy
22 lis : 19:22
Witam, w jaki sposób mógłbym uzyskać mapę batymetryczną jeziora Brzeźno k. Brzeźna Mazurskiego? darek.buczynski@gmail.com

Anonimowy
17 paź : 19:32
Witam.
Czy mógłbym poprosić o mapę btymetryczną jeziora Świętego Szwaderki?

Anonimowy
11 paź : 16:15
Witam potrzebuje mape batymetryczna jeziora burdag .jesli ktos posiada to prosze o przeslanie dzieki jawor75@gmail.com

Nowe posty na forum
Re: Powrót po latach
Albert. Nie napisałeś jaką masz długość bata. Ja ł...
Autor Bogdan
01 lip : 07:43

Powrót po latach
Witam witam. Zastanawiam się czy ktoś tu jeszcze j...
Autor Albertk1990
08 cze : 23:27

Re: Aplikacja do map batymetrycznych
Po kliknięciu w link odnośnik jest błędny.
Autor haras
29 maj : 12:33

Re: Jesteś nowy? - przywitaj się
Witamy bardzo serdecznie Andrzeju i zapraszamy do ...
Autor Bogdan
20 sty : 13:19

Re: Jesteś nowy? - przywitaj się
Dzień Dobry, Bardzo dziękuję za przyjęcie do grona...
Autor Andrzej
20 sty : 12:48

Nowe komentarze
[Treści] Jak założyć spławik - opisy, porady, zdjęcia
Autor:  Bogdan dnia 21 lis : 07:27
Witam Damianie.Moim zdaniem stopery między śrucina [więcej]

[Treści] Jak założyć spławik - opisy, porady, zdjęcia
Autor:  DamianSa dnia 21 lis : 00:00
Witam, czytałem że rozkładanie ciężarków na przykł [więcej]

[Treści] Batymetria, mapy batymetryczne do pobrania
Autor:  Pablo dnia 25 paź : 16:50
Witam czy ma ktoś mapkę jeż czarnego w niesiolowic [więcej]

Autor:  Anonymous dnia 17 paź : 19:36
reklama.domanski@wp.pl

Autor:  Anonymous dnia 17 paź : 19:36
Witam.Czy mógłbym poprosić o mapę batymetryczną je [więcej]

Facebook

Data / Czas

Sposób na ...
Mapy batymetryczne
Poradnik

Poradnik wędkarza majsterkowicza dostępny do kupienia. Serdecznie zapraszamy!

Więcej o książce można dowiedzieć sie na stronie :

LINK

Forum
<< Poprzedni temat | Kolejny temat >>   
Relacje z wypraw wędkarskich

Idź do strony  1 [2] 3 ... 63 64 65
Autor Odpowiedzi
Dominik
sob cze 02 2012, 08:40

Cytat z wikipedi "Od małego suma europejskiego różni się małą płetwą tłuszczową położoną za płetwą grzbietową, oraz liczbą wąsików."

Na mazurach na szczęście nie ma tego szkodnika - jeziora póki co dobrze bronią się przed tym gatunkiem. Jednak niestety są inni szkodnicy w postaci kłusoli.

Byłem dziś na Bugu na feeder, ale ani pogody ani brań nie było fenomenalnych - parę podleszczaków. Ale to nie była taka typowa wyprawa. Raczej wędki wziąłem przy okazji załatwiając inne sprawy. Niestety mało czasu ostatnio na hobby...
Powrót do góry
Paweł
pon cze 11 2012, 02:47
Zarejestrowany #31
Witam.
Byłem na rybach 3-go czerwca. Wjazd jak zwykle około 2-giej w nocy. Na łowisku jesteśmy w granicach 3.30. Będziemy łowić na feedery. Kolega rozrabia zanętę ja się zbroję. Zarzucamy zestawy około 4-tej. Brań jest trochę, ale prawdopodobnie drobnica bo nie można zaciąć. Dopiero około piątej zacinam pierwszego Karasia. Za chwilę kolega też zacina ładnego gruntowego Karasia. W sumie ja osobiście złapałem 9 Karasi - wszystkie na czerwonego robaka, dwa Leszczyki - koło 20 cm. - na czerwonego, jednego Okonia 28 cm. - na czerwonego (też z gruntu), oraz wiele Krąpi które brały głównie na białego i pinkę jak nam się czerwony robak skończył - to również skończyły się biory Karasia. Oraz najważniejsze JEDNĄ UKLEJĘ - wzięła z opadu jak tylko zestaw wpadł do wody - kolega twierdzi że jak na ukleje była spora . Dwa krąpie zahaczone były od dołu za pyszczek a jeden za grzbiet .
Wynik kolegi podobny, oprócz Okonia i Uklei
Łowiliśmy w jeź. Staw za Mierkami.
Jako ciekawostkę dodam że miejscowi wędkarze gdy dowiadywali się że łapiemy Karasie byli bardzo zdziwieni - jeden który usiadł obok nas twierdzi że wędkuje tu 20 lat i Karasia nie widział. Z resztą w ubiegłym roku kolega dostał mandat za Karasie które przywiózł na żywca od strażnika który stwierdził że tu Karaś nie występuje. Myślałem że jest to ryba bardzo licznie występująca wszędzie?
Prawdopodobną przyczyną że tylko nam weszły Karasie w łowisko była zanęta którą pierwszy raz zastosowaliśmy z braku innej - Dragon Leszcz plus Dragon Feeder pół na pół (któraś z nich miała w nazwie Strong) z dodatkiem kukurydzy według przepisu Bogdana z miodem, ale bez konopi - których nie mam gdzie kupić.
W sumie nastawiliśmy się na Leszcza, ale niespodziewane piękne gruntowe Karasie też cieszą zwłaszcza że udało nam się zadziwić miejscowych.

Pozdrawiam.
Powrót do góry
Dominik
pią lip 06 2012, 12:59

Dziś po południu jadę na mazury na kilka dni wyłącznie na ryby - wreszcie. Chciałem głównie poinformować, że mój dostęp do internetu będzie mocno ograniczony, ale i obiecać napisanie szczegółowej relacji po powrocie w poniedziałek lub wtorek Pozdrawiam.
Powrót do góry
Bogdan
pią lip 06 2012, 01:37

Paweł! Brawo, brawo. A konopie kupisz w sklepie z artykułami do produkcji rolnej, nasionami, opryskiwaczami itd. Ja kupiłem w sklepie internetowym chyba 4 zł za kilo plus przesyłka. a mój kolega kupił w sklepie też po 4zł/kg i bez kosztów wysyłki.
Powrót do góry
Bogdan
pią lip 06 2012, 01:42

Dominiku! Życzę "Połamania kija"
A ja dzisiaj byłem na rybkach (od drugiej do 9 rano) i złowiłem jednego karpia 33cm, oraz siedem leszczy w tym 5sztuk po 47cm, dwa mniejsze. Łowiłem na "bata" i na gruntówkę. Brania miałem tak po 50% na obie wędki. Na bata o wiele jest przyjemniejsza i ciekawsza walka z rybą. Dodatkowo złowiłem jeszcze około 25 "byczków", które też brały na zmianę raz na bata, a raz na grunt. Łowiłem na kukurydzę z puszki, pinkę oraz ziemniaki.

[ Edytowany pią lip 06 2012, 01:56 ]
Powrót do góry
Anonim
nie lip 08 2012, 02:49
Gośćpatrz na płetwę ogonową u sumika tak gdyby 2 a u suma jedna połączona
Powrót do góry
Bogdan
nie lip 08 2012, 03:54

Anonim napisał(a) ...

patrz na płetwę ogonową u sumika tak gdyby 2 a u suma jedna połączona

Ja już wcześniej (powyżej) tłumaczyłem jak odróżnić sumika karłowatego (czyli byczka) od suma pospolitego.

[ Edytowany pon lip 09 2012, 06:12 ]
Powrót do góry
Bogdan
pon lip 09 2012, 06:17

Po wyciągnięciu obu ryb z wody to płetwy ogonowe są takie same. Na pierwszym zdjęciu jest byczek, czyli sumik karłowaty przywleczony z Ameryki i zjadacz wszelkiej ikry. Podczas pływania płetwa u byczka lekko się rozdziela.

[ Edytowany pon lip 09 2012, 06:22 ]
Powrót do góry
Dominik
wto lip 10 2012, 11:11

Zgodnie z zapowiedzią wczoraj w nocy powróciliśmy z mazur. przez te 3 dni odwiedziliśmy dwa jeziora. Pierwszego dnia w piątek od razu po przyjeździe na ryby na pomost - nie licząc ryb poniżej 30 cm, to trafił się: 34 cm lin, ponad 30 cm leszcz i jeszcze na uwagę zasługuje płoć 27 cm. Leszcz i płoć z grunty, lin na spławik.

Następnego dnia spinningowaliśmy rano - żadnych efektów wygoniły nas burze i kazały przesiedzieć w domku do końca dnia.

W niedzielę cały dzień siedzieliśmy na pomoście zrażeni mizernymi wynikami na spinning. Niestety siedzenie bez przerwy od 11 do 21 nie przyniosło większych efektów. Trafiło się parę krasnopiórek do 23 cm i 2 okonie na małego żywczyka przy spławikówce, drobnicy nie liczę.

W poniedziałek wyruszyliśmy rano nad inne jezioro. Szybkie opłaty, wypożyczenie łódki i przed 10 byliśmy na wodzie. Siedzieliśmy maksymalnie ile się dało. Spłynęliśmy o 20. Ból w plecach i tylnej części ciała trochę doskwierał po 10h siedzenia non stop na łódce, ale mimo wszystko byliśmy zadowoleni. Trafił mi się szczupak 69 cm koledze 59 cm. Oprócz tego jeszcze po jednym mniejszym i jedna spinka. Na łódkę wyholowałem też okonia 30 cm. Co ciekawe byliśmy jednymi z bardzo nielicznych którzy spływali z łowiska ze złowionymi rybami na koncie. Wszystkie ryby padały na Algę 2, lub głęboko schodzące woblery na trolling. Inni się dziwili i na brzegu dopytywali na co łowiliśmy, gdzie itp.
Sukces tkwił w dobraniu się do szczupaków w głebinach. To fakt że słabo żerował ze względu na bardzo wysoką temperaturę i gorąco - wszystkie szczupaki z wyjątkiem okonia siedziały na głębokości minimum 5 metrów. Rzuty pod trzciny nie przynosiły żadnych efektów. Najlepsze okazało się czesanie stoków schodzących na 7 metrów.

Pozdrawiam.

Powrót do góry
Bogdan
wto lip 10 2012, 04:41

Te ryby na dołączonych zdjęciach ratują Waszą reputację, ale tylko w kilkunastu procentach. Kto to widział i słyszał! cytuję Twoje zdanie z tekstu powyżej:::
Niestety siedzenie bez przerwy od 11 do 21 nie przyniosło większych efektów.
Przecież ryby najlepiej biorą z samego rana już od 4.30! Najpóźniej do 9 rano, (ja zawsze siedzę do 8 rano), a potem dopiero od 17 do 23 itd.
Wiem, że na Mazurach jest zakaz połowu w nocy, ale jak ja byłem w Rynie dwa tygodnie to wstawałem godzinę i 15 minut przed wschodem słońca. 15 minut było na wypicie kawy, a godzinę przed wschodem słońca już było wolno łowić.
Ale i tak gratuluję, bo jak piszesz niektórzy nie złowili nic. Pozdrawiam Bogdan

[ Edytowany wto lip 10 2012, 04:46 ]
Powrót do góry
Idź do strony  1 [2] 3 ... 63 64 65
Moderatorzy: admin, Dominik, Bogdan

Przejdź do:     Powrót do góry

Kanały informacyjne: RSS 0.92 Kanały informacyjne: RSS 2.0 Kanały informacyjne: RDF