Akcesoria wędkarskie
Przygotowanie
Metody połowu
Pokoik napraw
Zrób to sam
Techniki i sztuczki
Opowiadania wędkarskie
Wędkarstwo podlodowe
Witaj
Login:

Hasło:

Zapamiętaj mnie

[ ]
Menu główne
Czat

Anonimowy
04 sty : 19:42
Poszukuję mapy batymetrycznej jeziora sarąg

Anonimowy
22 gru : 01:13
Witam czy mógłbym dostać/kupić mapę batymetryczna j Ruda Woda oraz Bartężka
jacek 2359@o2.pl
Pozdrawiam

Anonimowy
22 lis : 19:22
Witam, w jaki sposób mógłbym uzyskać mapę batymetryczną jeziora Brzeźno k. Brzeźna Mazurskiego? darek.buczynski@gmail.com

Anonimowy
17 paź : 19:32
Witam.
Czy mógłbym poprosić o mapę btymetryczną jeziora Świętego Szwaderki?

Anonimowy
11 paź : 16:15
Witam potrzebuje mape batymetryczna jeziora burdag .jesli ktos posiada to prosze o przeslanie dzieki jawor75@gmail.com

Nowe posty na forum
Re: Powrót po latach
Albert. Nie napisałeś jaką masz długość bata. Ja ł...
Autor Bogdan
01 lip : 07:43

Powrót po latach
Witam witam. Zastanawiam się czy ktoś tu jeszcze j...
Autor Albertk1990
08 cze : 23:27

Re: Aplikacja do map batymetrycznych
Po kliknięciu w link odnośnik jest błędny.
Autor haras
29 maj : 12:33

Re: Jesteś nowy? - przywitaj się
Witamy bardzo serdecznie Andrzeju i zapraszamy do ...
Autor Bogdan
20 sty : 13:19

Re: Jesteś nowy? - przywitaj się
Dzień Dobry, Bardzo dziękuję za przyjęcie do grona...
Autor Andrzej
20 sty : 12:48

Nowe komentarze
[Treści] Jak założyć spławik - opisy, porady, zdjęcia
Autor:  Bogdan dnia 21 lis : 07:27
Witam Damianie.Moim zdaniem stopery między śrucina [więcej]

[Treści] Jak założyć spławik - opisy, porady, zdjęcia
Autor:  DamianSa dnia 21 lis : 00:00
Witam, czytałem że rozkładanie ciężarków na przykł [więcej]

[Treści] Batymetria, mapy batymetryczne do pobrania
Autor:  Pablo dnia 25 paź : 16:50
Witam czy ma ktoś mapkę jeż czarnego w niesiolowic [więcej]

Autor:  Anonymous dnia 17 paź : 19:36
reklama.domanski@wp.pl

Autor:  Anonymous dnia 17 paź : 19:36
Witam.Czy mógłbym poprosić o mapę batymetryczną je [więcej]

Facebook

Data / Czas

Sposób na ...
Mapy batymetryczne
Poradnik

Poradnik wędkarza majsterkowicza dostępny do kupienia. Serdecznie zapraszamy!

Więcej o książce można dowiedzieć sie na stronie :

LINK

Forum
<< Poprzedni temat | Kolejny temat >>   
Kołowrotek karpiowy - cd. wędziska karpiowego.

Idź do strony  [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Autor Odpowiedzi
Paweł
sob mar 08 2014, 06:40
Zarejestrowany #31
Witam.
Myślałem że wybrałem kołowrotek do karpiówki którą zakupię pewnie niebawem - Daiwa Black Widow - już się na nią zdecydowałem. Kołowrotek to - Quantum Radical rcf 660. Biorę też pod uwagę Dragona i Okumę - oba 5 lat gwarancji, ale jeżeli chodzi o kij to decyzja zapadła. Natomiast kołowrotek jest dalej poszukiwany. Może nie poszukiwany tylko oglądany na różnych portalach "aukcyjnych" typu alledrogo itp. Może bardziej z ciekawości, ale jak to mówią "ciekawość jest matką wynalazków", albo problemów Więc tak sobie szukam i patrzę - a tu widzę kręcioła który posiada 1 łożysko (słownie jedno!!!) i kosztuje 268 pln.!!! - w BASS-sie. Mam kołowrotek który posiada jedno łożysko - kupiony w Decathlonie kołowrotek "karpiowy" Caperlan - kręci lekko tylko wtedy gdy kręcę na pusto. Jeżeli cokolwiek zawiesi się na końcu zestawu to tak łatwo nie jest - czuć potężny opór! Czy ten kołowrotek - a jest to Shimano Baitrunner ST 10000 RA posiadający jedno łożysko jest wart 268 pln. !!!? Czy jest to na zasadzie że to kręcioł Shimano i więcej pytań nie zadajemy czy ja czegoś nie wiem?
Powrót do góry
13Zbig
sob mar 08 2014, 09:08
GośćPaweł ja już zakupiłem Daiwa Black Widow 3.60m 2.75lb dlatego zdecydowałem się na ugięcie 2,75lb bo tam gdzie łowię są karpie tak do około 15 kg. a dwuczęściowa bo na forach zalecają mimo kłopotów z transportem, a kołowrotek myślę o Spro Super Long Cast Pro 460, ewentualnie o takim mimo już kilku latach produkcji wciąż uważanym za kultowy - DAIWA EMBLEM-S 5000T albo by pozostać wiernym Dragon, zakupiłem też krzesełko a właściwie fotel karpiowy taki jaki kupił Bogdan, czekam teraz na kuriera z wędką i fotelem! To co piszesz o tym łożysku, to ciekawe jest...

Powrót do góry
Bogdan
sob mar 08 2014, 09:16

Podejrzewam, że ""jedno łożysko"" nie jest miarą adekwatną do pracy i wykorzystanie całej MOCY kołowrotka, oraz technologii wykorzystania odpowiednich materiałów.
Ja mam kołowrotki bez łożysk (KULKOWYCH), które używam już od ponad 30 lat i bez żadnej awarii.
W każdym kołowrotku muszą być łożyska
Proszę nie mylić ... łożysko toczne od ---łożysko kulkowe

[ Edytowany sob mar 08 2014, 09:25 ]
Powrót do góry
Dominik
sob mar 08 2014, 09:21

Moim zdaniem ten kołowrotek shimano jest wart tej ceny ale mówię to tylko ze względu na moje przekonanie do marki shimano. A ilość łożysk nigdy nie przekłada się na jakość kołowrotka. Więcej łożysk nie oznacza lepszego kołowrotka.
Powrót do góry
13Zbig
nie mar 09 2014, 08:35
GośćDominik co sądzisz o moim wyborze? Jaki kołowrotek byś preferował?
Bogdan kupiłem fotel taki jak Ty masz z półeczką i uchwytem na wędkę po niedzieli mi kurier przywiezie, gdzie go wzmacniałeś?
Powrót do góry
Bogdan
nie mar 09 2014, 10:08

On jest tak mocny, że nie potrzeba go wzmacniać tylko troszkę przerobić.
Jego wadą jest tylko to, że uchwyt na wędkę utrzyma bacika 4-metrowego
Porobię zdjęcia i pokażę.

Powrót do góry
13Zbig
nie mar 09 2014, 10:23
GośćJa kombinuję bat 7m bo taki 4m mam, i powiem Ci że "dupy nie urywa" nawet na kanale miałem niedosyt długości ;-(
Powrót do góry
Dominik
nie mar 09 2014, 11:56

Zbyszku, nie mogę się popisać za bardzo wiedzą na temat kołowrotków karpiowych, bo jak już wspominałem w karpiowaniu takim poważnym siedzę dopiero drugi sezon. Co do kołowrotką Spro, który posiadam to po jednym sezonie, nie mam się do czego przyczepić może poza jednym że jeśli zamierzasz łowić na ekstremalnych odległościach jak 300 metrów i więcej to może być za mała szpula, bo mi weszło jakies 200 metrów żyłki 0,33. Druga sprawa to brak wolnego biegu, dla większości pewnie to wada, ale dla mnie to np zaleta bo wolę kołowrotki bez wolnego biegu. Hamulec jest bardzo precyzyjny w moim odczuciu. Ładnie nawija żyłkę. Ładnie pracuje, nic nie szura. Dodam jeszcze że ja swoje od razu po rozpakowaniu z pudełka dodatkowo nasmarowałem smarem w sprayu we wszystkie możliwe miejsca i dziurki (bez rozkręcania). Nie wiem czy to było konieczne ale wole dmuchać na zimne. Hmm nie wiem co jeszcze. Nie jestem w stanie napisać jak się będą sprawować na dłuższą metę bo mam je rok i to siędopieroo okaże ale ale jak na razie wszystko jest ok i jestem zadowolony jak za kołowrotki za tą cenę . Co do Daiwy niestety nic nie napiszę, nie widziałem tego kołowrotka na oczy na żywo.
Powrót do góry
13Zbig
nie mar 09 2014, 01:07
GośćDzięki za opinię, ja mam to samo, nowy czy używany jak dostanę go w łapki jest przecieranie, dmuchanie, smarowanie, ponowne przecieranie po pokręceniu, potem buzi w dekielek i jest gotowy! Po sezonie wszystkie moje kołowrotki zostały tak "dopieszczone" nawet ten nowy co dostałem na gwiazdkę, wędki przemyte płynem do naczyń poprzez wilgotną ściereczkę, wysuszone, z wyjętymi zaślepkami, przedmuchane i posmarowane tymczasowo delikatnie ściereczką zwilżoną bez kwasową oliwką używaną do urządzeń precyzyjnych, ostatki przywiezione z Niemiec ;-( Słyszałem że jest silikon do wędek? No i w tym tygodniu jak lodu nie będzie może uda mi się posiedzieć na Kanale Żerańskim? Tą Daiwe uważają za kultowy bezawaryjny nie do zajeżdżenia bo bez poprawek produkują ten model od kilku lat! A Dragon, no cóż jest model karpiowy drogi co nieco, ja w zasadzie chcę łowić Dragonami, ale czy warto być wiernym jednej marce? Może po prostu wybierać najlepsze, czytaj sprawdzone do danej metody? Jak myślisz Dominik, Bogdan, i inni czytający???
Powrót do góry
Dominik
nie mar 09 2014, 01:25

Ja osobiście miałem z Dragonem więcej negatywnych wrażeń niż pozytywnych. Ja nie trzymam się jednej marki. Słucham i czytam różnych opinii i nie upieram się przy jednej firmie. Używałem produktów chyba wszystkich albo prawie wszystkich firm wędkarskich, oczywiście tych popularniejszych. Warto wybierać różne produkty dlatego że niektóre modele są bardziej udane inne mniej, jedna firma lepiej robi jedno a gorzej drugie itp. Trzeba tylko uważać żeby nie kupić bubla właśnie poprzez czytanie i słuchanie opinii innych. W internecie dużo dużo można znaleźć. Daiwa robi dobry sprzęt karpiowy mówiąc tak w uogólnieniu. Natomiast Dragon niezbyt słynie w sprzęcie karpiowym. Raczej się nie spotyka za często karpiarza, który ma kołowrotki lub wędki firmy Dragon, a przhnajmniej ja sobie nie przypominam żebym takiego spotkał. Ale to nadal nie znaczy że te kołowrotki to słaby sprzęt
Powrót do góry
Idź do strony  [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Moderatorzy: admin, Dominik, Bogdan

Przejdź do:     Powrót do góry

Kanały informacyjne: RSS 0.92 Kanały informacyjne: RSS 2.0 Kanały informacyjne: RDF