Akcesoria wędkarskie
Przygotowanie
Metody połowu
Pokoik napraw
Zrób to sam
Techniki i sztuczki
Opowiadania wędkarskie
Wędkarstwo podlodowe
Witaj
Login:

Hasło:

Zapamiętaj mnie

[ ]
Menu główne
Czat

Anonimowy
04 sty : 19:42
Poszukuję mapy batymetrycznej jeziora sarąg

Anonimowy
22 gru : 01:13
Witam czy mógłbym dostać/kupić mapę batymetryczna j Ruda Woda oraz Bartężka
jacek 2359@o2.pl
Pozdrawiam

Anonimowy
22 lis : 19:22
Witam, w jaki sposób mógłbym uzyskać mapę batymetryczną jeziora Brzeźno k. Brzeźna Mazurskiego? darek.buczynski@gmail.com

Anonimowy
17 paź : 19:32
Witam.
Czy mógłbym poprosić o mapę btymetryczną jeziora Świętego Szwaderki?

Anonimowy
11 paź : 16:15
Witam potrzebuje mape batymetryczna jeziora burdag .jesli ktos posiada to prosze o przeslanie dzieki jawor75@gmail.com

Nowe posty na forum
Re: Powrót po latach
Albert. Nie napisałeś jaką masz długość bata. Ja ł...
Autor Bogdan
01 lip : 07:43

Powrót po latach
Witam witam. Zastanawiam się czy ktoś tu jeszcze j...
Autor Albertk1990
08 cze : 23:27

Re: Aplikacja do map batymetrycznych
Po kliknięciu w link odnośnik jest błędny.
Autor haras
29 maj : 12:33

Re: Jesteś nowy? - przywitaj się
Witamy bardzo serdecznie Andrzeju i zapraszamy do ...
Autor Bogdan
20 sty : 13:19

Re: Jesteś nowy? - przywitaj się
Dzień Dobry, Bardzo dziękuję za przyjęcie do grona...
Autor Andrzej
20 sty : 12:48

Nowe komentarze
[Treści] Jak założyć spławik - opisy, porady, zdjęcia
Autor:  Bogdan dnia 21 lis : 07:27
Witam Damianie.Moim zdaniem stopery między śrucina [więcej]

[Treści] Jak założyć spławik - opisy, porady, zdjęcia
Autor:  DamianSa dnia 21 lis : 00:00
Witam, czytałem że rozkładanie ciężarków na przykł [więcej]

[Treści] Batymetria, mapy batymetryczne do pobrania
Autor:  Pablo dnia 25 paź : 16:50
Witam czy ma ktoś mapkę jeż czarnego w niesiolowic [więcej]

Autor:  Anonymous dnia 17 paź : 19:36
reklama.domanski@wp.pl

Autor:  Anonymous dnia 17 paź : 19:36
Witam.Czy mógłbym poprosić o mapę batymetryczną je [więcej]

Facebook

Data / Czas

Sposób na ...
Mapy batymetryczne
Poradnik

Poradnik wędkarza majsterkowicza dostępny do kupienia. Serdecznie zapraszamy!

Więcej o książce można dowiedzieć sie na stronie :

LINK

Forum
<< Poprzedni temat | Kolejny temat >>   
Do czego wykorzystać dany spin 1-7g.

Idź do strony  [1] 2 3
Autor Odpowiedzi
Paweł
pon mar 26 2012, 04:53
Zarejestrowany #31
Witam.

Mam pytanie. Zakupiłem okazyjnie i tylko dlatego kij 2,75 cw 1-7g. Kijek fajny bardzo lekki - 152g, ale pytanie do czego go wykorzystać? Z początku myślałem o wiosennych kleniach na małe woblerki np. 2-2,5cm bonito, ale się zaczynam wahać czy taki cienki patyk poradzi sobie na chociaż niewielkiej, ale jednak rzece?
A może boczny trok na okonia? Do wirówek chyba z słaby?
Kołowrotek jaki do niego wykorzystam to Mistrall Amudson klasy 2000 którego używam do lekkiego spiningu.

Pozdrawiam.
Powrót do góry
Dominik
pon mar 26 2012, 07:33

Witaj , odpowiem Ci że sam posiadam kijek Dragona cw 2-10g i uwielbiam nim łowić okonie. Zarówno zestaw jak i łowienie takim "patyczkiem" jest bardzo finezyjne i jak dla mnie o wiele przyjemniejsze od czasu do czasu niż rzucanie potężnym spinningiem z grubą żyłką czy plecionką.
Wędka o którą pytasz jest stworzona do łowienia na paprochy. Zarówno mogą to być małe woblerki, jak i twisterki do bocznego troka. Wirówki też mogą być - z tych mniejszych. Osobiście łowie swoim lekkim spinem okonie w wodzie stojącej. Moim łowiskiem są przeważnie polskie mazury. Jednak to nie znaczy, że nie próbowałem na niego łowić w rzece. Z takim lekkim spinningiem zmierzyłem się z niejednym kleniem czy jaziem i nie miałem żadnych problemów ze zbyt miękkim kijem czy coś takiego. Także z powodzeniem możesz próbować zarówno na rzece jak i za okoniem w wodzie stojącej
O tym czy polubisz łowienie delikatnym spinningiem czy to na rzece czy jeziorze, musisz przekonać się sam nad wodą. Wystarczy parę rzutów aby przekonać się czy wędka dobrze leży . Każdy ma indywidualne preferencje. Pozdrawiam. Dominik.
Powrót do góry
Paweł
wto mar 27 2012, 09:47
Zarejestrowany #31
Witam.

Mój kijek to też Dragon. Jest to Millenium HD Senso Jig.
Na czym polegają moje obawy względem rzeki?
Do tej pory jedyną wklejanką jaką używałem była tania wklejka Kongera 2,70 cw 5-20g. i tylko na wodzie stojącej. Moje odczucia względem łapania tą wędką na obrotówki nr 1, 2 i woblery 5-7cm. są raczej negatywne w przeciwieństwie do łapania na gumy z główką w granicach 5-7g. Wędka po prostu się męczyła. Ja zresztą też.
Dlatego obawiam się że jak załżę woblerek nawet mały to prowadząc go pod prąd wędka może mieć ciężkie zadanie.
Moją rzeką na której mam zamiar uganiać się za kleniami jest Wkra. Jest niewielka miejscami płytka i z zarośniętym dnem. Uciąg też raczej niewielki, ale jednak jest. O Narwi z tym patyczkiem nawet nie myślę.

Pozdrawiam.
Powrót do góry
Dominik
wto mar 27 2012, 10:18

cw 5-20 gram to już spokojnie powinno wystarczyć na rzekę - przynajmniej dla mnie . Dlaczego Twoja była za miekka, może dlatego, że to był tani konger. Spinning dragona millenium hd senso jig o którym rozmawiamy nie jest nawet lekki tylko ultralekki. Miałem przyjemność dużo kijów trzymać w ręką nad wodą ale tego niestety nie. Powiem Ci co jest jego zaletą. Nie rzucisz tak dobrze 1-2 gramowym paprochem inną wędką jak tą. Na małe woblerki bonito jestem przekonany, że da radę. Natomiast 7 centymetrowe o których wspomniałeś są już za duże - zwlaszcza na rzekę. Ja przeważnie łowię okonie na małe gumeczki i woblerki do 4-5 cm max i nigdy nie miałem problemów, nawet w rzece i nawet w Narwi . Skoro już go kupiłeś i tak i tak to próbuj na wszystko. Na bocznego też . Mam nadzieję, że przypadnie Ci do gustu ten kijaszek, żeby nie leżał potem w kącie . Jakbyś planował jakiś wypad nad wodę z tą wędęczką daj znać po powrocie jak było i jak leży ci ten ultralekki spin.
Powrót do góry
Paweł
wto mar 27 2012, 12:30
Zarejestrowany #31
Nie napisałem że była za miękka tylko że się - nie wiem czy dobrze to określę - czuć było że się męczy. Jakość tej wędki przemilczę (dwie złamane szczytówki w pierwszym sezonie). Łapałem nią tylko na wodach stojących. Na rzekę Wkrę mam też Kongera spin. 2,70 cw. 10-30g. z kołow. Dragon Pro Spin .kl. 2500 oraz Mistrall Amundson Spin 2,74 cw. 7-25g. (waży tylko 158g. uwielbiam na nią łapać)z kołowrotkiem tej samej firmy kl. 2000.
Nigdy nie próbowałem na wklejkę wędkować w rzece. Chyba jeszcze nie dojrzałem do np. sandacza. Trochę mało doświadczenia i brak odpowiedniego sprzętu.
Małe pytanko. Gdzie wędkujesz na Narwi. Ja mam w okolice Pułtuska jakieś 40 kilometrów. Jak na razie łapałem raz w okolicach Gnojna. Na takim zbiorniku i na rzece.

Pozdrawiam.
Powrót do góry
Dominik
wto mar 27 2012, 07:43

Ja bliżej Zegrza. Serock, Pogorzelec, Wierzbica itp. Do Pułtuska się nie zapuszczałem . Jakbym miał jechać za Pułtusk to już bym tak wdepnął w pedał gazu żeby na mazury dojechać
Powrót do góry
Paweł
wto mar 27 2012, 08:54
Zarejestrowany #31
Witam.
Znam te tereny. Oczywiście za szyby samochodu. Kierowcą jestem . Znam okolice Wierzbicy przejeżdżałem tamtędy od strony Zator. Piękne tereny po prawej i po lewej przed wjazdem na trasę do W-wy.
Do Zegrza/Serocka jak bym przez Nasielsk/Wieliszew się puścił to pewnie by nie wiele dalej jak do 1/2tuska by było.
Na Mazurach też pięknie. Trochę w ubiegłym sezonie kręciliśmy się po jez. należących do gosp. ryb. w Szwaderkach. I jak stare przysłowie mówi: "wszędzie dobrze gdzie nas nie ma". Raz było raz było a raz było ( ,ale to są uroki tego sportu.

Pozdrawiam.
Powrót do góry
Dominik
wto mar 27 2012, 09:24

Hehe, no ja mazury uwielbiam i jak tam jestem to szkoda mi czasu na . Każdą wolną chwilę jak tylko mogę zamieniam na wyjazd na mazury, niestety z czasem różnie bywa a i mazury już nie te same co kiedyś. Z roku na rok coraz gorzej, a mnie bardzo to smuci
Co do szwaderek bardzo ciekawe jeziora mają. Zwłaszcza jezioro Omulew - duże garbusy oraz dwa czyściochy Pluszne i Łańskie. Na tych jeziorach miałem w swoim życiu przyjemność wędkować, a również i nurkować celem obserwacji ryb w ich środowisku naturalnym. Świetne wspomnienia
Powrót do góry
Paweł
śro mar 28 2012, 08:51
Zarejestrowany #31
A powiedz mi w takim razie jakieś dobre miejsca na Leszcze i Płocie z gruntu na jeź. Plusznym. byłem w tamtym roku że się tak wyrażę po drugiej stronie drogi czyli na jeź. Staw. W planach było na następny wypad właśnie Pluszne, ale zabrakło czasu i środków.
Omulew i Łańskie też z chęcią bym zwiedził, ale priorytetem jest Pluszne.
Według info mieszkańców to białoryb na wiosne wchodzi z Plusznego do jeź. Staw. Na jesieni odwrotnie. To by się sprawdziło bo ostatnia jesienna wyprawa przyniosła marne skutki a wisenna potwierdziła rybność małego jeziora.
To to taki trochę żart. Jak człowiek wraca o kiju to nieraz ma ochotę się troche kolegom pożalić. Mamy taką zasadę że nad wodą bez alkoholu. Jakieś piwko na nocnej zasiadce tak, ale nad rzeką ZERO.
Ale zaczeliśmy od od tematu spiningu a wyszło z tego pytanie o miejscówki. A to chyba nie w tym miejscu.

Pozdrawiam.
Powrót do góry
Dominik
śro mar 28 2012, 07:45

Zgadzam się, że Pluszne to ciekawy zbiornik, ale niestety nie podpowiem Ci wędkarsko o tym jeziorku. Byłem nad nim zaledwie jeden dzień i głównie nurkowaliśmy - z wędkowania to było tylko parę rzutów spinningiem. GR Szwaderki to niezbyt mój rejon. Głównie hobby uprawiam na jeziorach GR Mrągowo. Ale o tym jeśli chciałbyś pogadać to musimy założyć nowy temat bo odbiegliśmy od obecnego diametralnie
Powrót do góry
Idź do strony  [1] 2 3
Moderatorzy: admin, Dominik, Bogdan

Przejdź do:     Powrót do góry

Kanały informacyjne: RSS 0.92 Kanały informacyjne: RSS 2.0 Kanały informacyjne: RDF