Akcesoria wędkarskie
Przygotowanie
Metody połowu
Pokoik napraw
BUDOWA I OPIS KOŁOWROTKA
KONSERWACJA KOŁOWROTKA
USUWANIE PISKU KOŁOWROTKA
KONTROLA I REGULACJA LUZU ZĘBATKI
NAPRAWA HAMULCA I WOLNEGO BIEGU
WYMIANA SPRĘŻYNY KOŁOWROTKA
NIEODBIJAJĄCY KABŁĄK
WYMIANA PRZELOTKI
WYMIANA PRZELOTKI NA STOPCE
BLOKADA BIEGU WSTECZNEGO
SZUM KOŁOWROTKA
NAPRAWA ZŁAMANEJ WĘDKI LUB BATA
WYMIANA ŁOŻYSK
Zrób to sam
DOMOWA ZANĘTA
WYPYCHACZ
SPŁAWIK Z BALSY
SPŁAWIK Z PAŁKI WODNEJ
MAKARON
SPRĘŻYNKA KABŁĄKA Z AGRAFKI
KOSZ ZANĘTOWY
WĘDZOK I WĘDZENIE
KOSZYCZKI ZANĘTOWE
WOBLER
SIATKA DO PODBIERAKA
USTAWIANIE WOBLERA
HODOWLA CZERWONYCH ROBAKÓW
IGŁA DO ZBROJENIA RYBKI
PODPÓRKI WŁASNEJ ROBOTY
SPRĘŻYNA BIEGU WSTECZNEGO
MODERNIZACJA FORMY DO METHOD FEEDER
ANTENKA SPŁAWIKA
Techniki i sztuczki
Opowiadania wędkarskie
Wędkarstwo podlodowe
Witaj
Menu główne
Czat

04 sty : 19:42
Poszukuję mapy batymetrycznej jeziora sarąg

22 gru : 01:13
Witam czy mógłbym dostać/kupić mapę batymetryczna j Ruda Woda oraz Bartężkajacek 2359@o2.pl
Pozdrawiam

22 lis : 19:22
Witam, w jaki sposób mógłbym uzyskać mapę batymetryczną jeziora Brzeźno k. Brzeźna Mazurskiego? darek.buczynski@gmail.com

17 paź : 19:32
Witam.Czy mógłbym poprosić o mapę btymetryczną jeziora Świętego Szwaderki?

11 paź : 16:15
Witam potrzebuje mape batymetryczna jeziora burdag .jesli ktos posiada to prosze o przeslanie dzieki jawor75@gmail.com
Zobacz wszystkie posty (492)
Nowe posty na forum

Albert. Nie napisałeś jaką masz długość bata. Ja ł...
Autor Bogdan
01 lip : 07:43

Witam witam. Zastanawiam się czy ktoś tu jeszcze j...
Autor Albertk1990
08 cze : 23:27

Po kliknięciu w link odnośnik jest błędny.
Autor haras
29 maj : 12:33

Witamy bardzo serdecznie Andrzeju i zapraszamy do ...
Autor Bogdan
20 sty : 13:19

Dzień Dobry, Bardzo dziękuję za przyjęcie do grona...
Autor Andrzej
20 sty : 12:48
Nowe komentarze

Autor: Bogdan dnia 21 lis : 07:27
Witam Damianie.Moim zdaniem stopery między śrucina [więcej]

Autor: DamianSa dnia 21 lis : 00:00
Witam, czytałem że rozkładanie ciężarków na przykł [więcej]

Autor: Pablo dnia 25 paź : 16:50
Witam czy ma ktoś mapkę jeż czarnego w niesiolowic [więcej]

Autor: Anonymous dnia 17 paź : 19:36
reklama.domanski@wp.pl

Autor: Anonymous dnia 17 paź : 19:36
Witam.Czy mógłbym poprosić o mapę batymetryczną je [więcej]
Facebook
Data / Czas
Sposób na ...
Mapy batymetryczne
Poradnik
Więcej o książce można dowiedzieć sie na stronie :
LINK
Forum
<< Poprzedni temat | Kolejny temat >> |
![]() |
Autor | Odpowiedzi |
Bogdan |
| ||
![]() ![]() ![]() Dołączył: sob gru 31 2011, 07:55 postów: 1953 | Nieraz po zakończeniu wędkowania zdarzy się wypadek, że nie umiemy złożyć wędki lub bata. Jak to "Rozkleić" ? Czytałem i słyszałem o wielu sposobach. Podgrzewanie - chłodzenie itd. Ale nad wodą! Jak się pakujemy do domu? to jest bardzo trudne do wykonania. Przede wszystkim aby złożyć dwie części >NI E WOLNO ICH SKRĘCAĆ i WCISKAĆ NA SIŁĘ< Bo możemy tylko wszystko pogorszyć i "zmiażdżyć" jedną część albo drugą, (albo obie). Proponuje: jakoś te dwie części (niezłożone) dowieźć do domu i w domu (na spokojnie) to "rozebrać". Mój sposób jest bardzo agresywny, wręcz brutalny, ale za to bardzo prosty i bardzo skuteczny! Nadmieniam, że ten sposób opisany poniżej stosuję już ponad 35 lat i nigdy nikomu, ani też sobie nie złamałem żadnej rozłączanej części, a wszystko bardzo ładnie i szybko się rozłączało. W skrócie wygląda to tak: Bierzemy duży młotek i wbijamy jedną część do drugiej i gotowe!!!! Ale wszystko opisze po kolei, krok po kroku. Na początek należy zabezpieczyć końcówki zakleszczonych części (blanków). Ja zabezpieczam w ten sposób; Zakleszczone części ustawiam blisko ławki na desce, można dodatkowo, (ale nie koniecznie) podłożyć korek od wędki, zdjęcie nr 1. ![]() Następnie z dużym młotkiem i drugim kawałkiem deski wchodzę na ławkę. Strzałka nr 1 na zdjęciu drugim ![]() pokazuje, że aby podczas uderzenia wszystko było sztywne, w tym miejscu druga osoba powinna przytrzymać, szczególnie przy cieńszych blankach. Uderzenie powinno być mocne i precyzyjne. UWAGA! Jeżeli ktoś boi się silnie uderzyć lub obawia się, że nie trafi to lepiej niech poprosi kogoś bardziej doświadczonego, bo jeszcze raz powtarzam: młotek musi uderzyć mocno i centrycznie przez deskę w sam środek blanku. Inny sposób uderzenia młotkiem pokazuje na dalszych zdjęciach: ![]() Zdjęcie nr 3 - opieramy zakleszczone części o ścianę, ale podkładamy odkręcony korek -pokazuje go strzałka. I też jak w poprzednim sposobie, dobrze by było jak by druga osoba przytrzymała w miejscu strzałki ze znakiem zapytania, (szczególnie przy "rozkleszczanych" cieńszych częściach). Tutaj miałem zakleszczone grube części, więc zrobiłem to sam, bez przytrzymania przez druga osobę. Następnie przykładamy kawałek deski (taki, aby można go było przytrzymać jedną ręką razem z częściami wędki, zdjęcie nr 4 i uderzamy mocno i centrycznie. ![]() Na zdjęciu nr 5 pokazuję, że zamiast deski można zastosować odpowiednią metalową lub z ternamidu tulejkę z kołnierzem. (Wygodniej i pewniej jest uderzać, ale trudniej taką tulejkę skombinować). ![]() Na zdjęciu nr 6 jest już włożona tulejka i wystarczy mocno i równo uderzyć młotkiem. ![]() Po "rozklejeniu" części należy wszystkie części umyć w wannie, (ja je płukałem wężem ogrodowym). Następnie wysuszyć i nasmarować wazeliną techniczną lub kosmetyczną. Na zdjęciu nr 7 strzałki pokazują najważniejsze punkty smarowania, ale ja smaruję całe części, a następnie dokładnie wycieram i poleruje, albo grubym filcem, albo szmatką flanelową. ![]() Więcej pracy będziemy mieli, gdy zakleszczy się nam wędka teleskopowa z przelotkami. Bo w takim przypadku należy zdjąć tyle przelotek, aby części zakleszczone były osobno i postępować w/g opisu powyżej. Na zdjęciu nr 8 pokazuję jak zdjąć przelotki. Wykorzystałem zdjęcie Dominika z artykułu: http://www.tajniki-wedkarstwa.pl/page.php?47 ![]() ![]() Pozdrawiam Bogdan [ Edytowany nie cze 02 2013, 07:24 ] | ||
Powrót do góry |
djbaloon |
| ||
![]() ![]() Dołączył: nie kwi 05 2015, 08:43 postów: 59 | A co zrobić gdy zakleszczy się wędka typu match lub feeder?? | ||
Powrót do góry |
Bogdan |
| ||
![]() ![]() ![]() Dołączył: sob gru 31 2011, 07:55 postów: 1953 | Jeżeli wędka jest teleskopowa to można zdjąć przelotki, i zrobić to tak jak jest opisane powyżej. Ale to jest dość pracochłonna praca i nie raz niemożliwa. Ale jeżeli wędka jest nasadowa to proponuje aby części zakleszczone polewać gorącą wodą, lub podgrzewać suszarką do włosów, w ostateczności można delikatnie (z wyczuciem i z daleka) podgrzać zapalniczką. Jeżeli ktoś ma mało wprawy to lepiej iść z tym do warsztatu lub do fachowca. | ||
Powrót do góry |
PawełC |
| ||
![]() Dołączył: sob paź 12 2013, 09:17 postów: 104 | Miałem kiedyś taki kijek do spinningu, który jak go rozkładałem przed łowieniem to wszystko było ok. Potem gdy kończyłem łowienie to czasami nie mogłem rozłączyć elementów. Poradziłem sobie w ten sposób, że cieńszy element smarowałem zwykłym kremem (np. Nivea), potem ścierałem (niezbyt dokładnie) ten krem. Zawsze cieniutka warstwa musiała tam zostać. Taki zabieg powtarzałem co kilka wypadów ii działało. Myślałem, że część szczytowa będzie spadać, ale nigdy się tak nie stało. | ||
Powrót do góry |
namor |
| ||
![]() ![]() Dołączył: sob gru 13 2014, 07:56 postów: 12 | Owiń część wędki od strony zakleszczenia, w którą wchodzi cieńsza część jakimś materiałem na długości ok 15-tu cm, polej gorącą wodą tak ok-60-ciu st, poczekaj 1-dną min, i próbuj kręcić i lekko ciągnąc w stronę wyjmowania, na pewno się uda czego Ci życzę. | ||
Powrót do góry |
Moderatorzy: admin, Dominik, Bogdan |