Akcesoria wędkarskie
Przygotowanie
Metody połowu
Pokoik napraw
Zrób to sam
Techniki i sztuczki
Opowiadania wędkarskie
Wędkarstwo podlodowe
Witaj
Login:

Hasło:

Zapamiętaj mnie

[ ]
Menu główne
Czat

Anonimowy
04 sty : 19:42
Poszukuję mapy batymetrycznej jeziora sarąg

Anonimowy
22 gru : 01:13
Witam czy mógłbym dostać/kupić mapę batymetryczna j Ruda Woda oraz Bartężka
jacek 2359@o2.pl
Pozdrawiam

Anonimowy
22 lis : 19:22
Witam, w jaki sposób mógłbym uzyskać mapę batymetryczną jeziora Brzeźno k. Brzeźna Mazurskiego? darek.buczynski@gmail.com

Anonimowy
17 paź : 19:32
Witam.
Czy mógłbym poprosić o mapę btymetryczną jeziora Świętego Szwaderki?

Anonimowy
11 paź : 16:15
Witam potrzebuje mape batymetryczna jeziora burdag .jesli ktos posiada to prosze o przeslanie dzieki jawor75@gmail.com

Nowe posty na forum
Re: Powrót po latach
Albert. Nie napisałeś jaką masz długość bata. Ja ł...
Autor Bogdan
01 lip : 07:43

Powrót po latach
Witam witam. Zastanawiam się czy ktoś tu jeszcze j...
Autor Albertk1990
08 cze : 23:27

Re: Aplikacja do map batymetrycznych
Po kliknięciu w link odnośnik jest błędny.
Autor haras
29 maj : 12:33

Re: Jesteś nowy? - przywitaj się
Witamy bardzo serdecznie Andrzeju i zapraszamy do ...
Autor Bogdan
20 sty : 13:19

Re: Jesteś nowy? - przywitaj się
Dzień Dobry, Bardzo dziękuję za przyjęcie do grona...
Autor Andrzej
20 sty : 12:48

Nowe komentarze
[Treści] Jak założyć spławik - opisy, porady, zdjęcia
Autor:  Bogdan dnia 21 lis : 07:27
Witam Damianie.Moim zdaniem stopery między śrucina [więcej]

[Treści] Jak założyć spławik - opisy, porady, zdjęcia
Autor:  DamianSa dnia 21 lis : 00:00
Witam, czytałem że rozkładanie ciężarków na przykł [więcej]

[Treści] Batymetria, mapy batymetryczne do pobrania
Autor:  Pablo dnia 25 paź : 16:50
Witam czy ma ktoś mapkę jeż czarnego w niesiolowic [więcej]

Autor:  Anonymous dnia 17 paź : 19:36
reklama.domanski@wp.pl

Autor:  Anonymous dnia 17 paź : 19:36
Witam.Czy mógłbym poprosić o mapę batymetryczną je [więcej]

Facebook

Data / Czas

Sposób na ...
Mapy batymetryczne
Poradnik

Poradnik wędkarza majsterkowicza dostępny do kupienia. Serdecznie zapraszamy!

Więcej o książce można dowiedzieć sie na stronie :

LINK

Forum
<< Poprzedni temat | Kolejny temat >>   
Pogoda na PSTRĄGA

Idź do strony  [1] 2 3
Autor Odpowiedzi
daniel1886
sob lut 23 2013, 02:43
Zarejestrowany #154
Witam
Chce postawic pytanie dotyczące interesującej mnie ostatnio ryby. Jaka jest waszym zdaniem najlepsza pogoda/pora roku do połowu Salmo trutta / naszego pieknego potokowca.

Z góry dziękuję za wypowiedzi

Powrót do góry
Dominik
sob lut 23 2013, 06:45

Choć niewiele miałem okazji do połowu pstrąga to wiem, że najlepszy okres do jego połowu to początek sezonu czyli styczeń luty. Niewiele okazji miałem do jego połowu dlatego że występuje w dobrze natlenionych górskich i podgórskich rzeczkach, a ja jestem z Mazowsza . Niby jest możliwość złowienia pstrąga w nizinnej rzeczce ale by tego dokonać to trzeba mieć niezłego farta.
Powrót do góry
Bogdan
nie lut 24 2013, 07:02

Ja pstrągi łowiłem tylko po zarybieniu naszego zbiornika. (Nie musiałem wnosić składki na wody górskie). Łowiłem go na malutki twisterek w kolorze zgniłej zieleni założony na pojedynczy haczyk nr 3-4 na zestawie z bocznym trokiem.
Jeżeli chodzi o pogodę to po rozmowach z moimi kolegami-muszkarzami dowiedziałem się, że każda jest dobra, ale najlepsza jest wtedy, gdy ciśnienie utrzymuje się na poziomie stałym przez kilka dni. Pstrąg najlepiej bierze, gdy jest pełne zachmurzenie i drobny przelotny deszczyk. A najlepiej jest wykorzystać ostatnie godziny frontu atmosferycznego.
Dodam jeszcze, że pstrąg nie może zobaczyć wędkarza, ani nawet jego cienia odbitego na wodzie.
Należy zachować absolutną ciszę, a ubiór dostosować do koloru otoczenia.
I tak jak wyżej napisał Dominik należy wykorzystać styczeń i luty.

[ Edytowany nie lut 24 2013, 07:25 ]
Powrót do góry
daniel1886
pon lut 25 2013, 03:52
Zarejestrowany #154
hmmm no właśnie też wiele słyszałem o tym styczniu i lutym.
Jednak według moich źródel to pstrąg bezpośrednio po tarle słabo się odrzywia. Prawdopodobnie najlepiej jest wybrać się na kropka dopiero jak nadejdzie odwilż. A potem to cała wiosna aż do jesieni. Jestem w trakcie czytanie ciekawej lektury na temat pstraga i lipienia. I jak narazie to tyle powiem, że sporo czynników trzeba brać pod uwagę przy wyborze zarówno miejsca jak i przynęty. (nie wiem czy mogę podać tutaj tytul i autorow?)
kilka konkretów:
-najwyższa intensywność żerowania w temp 10 do 15 stopni
-gdy temperatura spadnie poniżej 2 stopni zerowanie ustaje (tylko przypadkowe sztuki)
-gdy woda ogrzeje sie do okolo 20 stopni zerowanie ustaje
-im zimniej tym kropek wybiera spokojniejszy nurt
-podobno lubi stawać za przeszkodami: patyki wieksze kamienie
-trzeba wiedzieć co w danym okresie stanowi jego główne źródło pokarmu, dzięki temu bedzie wiedzieć czy szukac go przy brzegu czy w nurcie czy na plyciźnie

i tak można bez końca chyba

(obrazek przedstawia kiedy są najlepsze brania, ciemniejszy kolor lepsze brania)

ps, Moim zdaniem każdy kto lubi lowić zawsze z niecierpliwością czeka aż skończy się zakaz spinningowania i leci nad wode dlatego ten styczeń i luty. Sam byłem kilka razy w styczniu i raz w lutym woda była dosyć przejżysta a ja uczyłem się odpowiednio prowadzić przynętę. Przypadkowo udało mi się złowić kilka prawie wymiarowych sztuk 25 do 28 centymetrów. Ponizej zdjecia przynet na które brały mi kropki w polowie stycznia i na poczatku lutego

widocznie lubią ten kolor. podobno matowe srebro z czerwonym jest tez mega skuteczne
Powrót do góry
katani30
pon gru 22 2014, 10:46
Zarejestrowany #430
Stary temat, a chyba warto odświeżyć. W przyszłym sezonie również zamierzam pobiegać nad rzeką górską za pstrągiem. W tym roku byłem dwa razy w celu rekonesansu i za pierwszym razem złowiłem 2 około 20-25 cm pstrągi, a za drugim razem po pierwszym rzucie do wody stoczyłem minutową walkę , ale rybka poszła z prądem, i się wyczepiła pod zatopiona gałęzią. Jako przynęty stosowałem 3,5 cm twisterki okoniowe nie wiem jak się nazywają, ale mają podwójne ogonki . Sprzęt przygotowany na okonia była więc żyłka 0,14. Niestety na pstrąga to chyba za cienka. Co o tym sądzicie?

Powrót do góry
Dominik
pon gru 22 2014, 03:31

Myślę, że żyłka jest ok, choć jeśli uciąg jest silny a w rzece występują zaczepy to możesz nieco zwiększyć grubość
Powrót do góry
katani30
śro gru 24 2014, 09:29
Zarejestrowany #430
To taką zostawię, przyda się na okonia również:))
Powrót do góry
Dark
pią lut 06 2015, 11:19
Zarejestrowany #993
Witam, na pstrąga powinno stosować się żyłkę o grubości 0,18-0,20 żyłka 0,14 moim zdaniem ciut za cienka szczególnie że pstrąg to waleczna rybka, a szkoda go zostawić z przynętą w pysku, szkoda rybki. Co do przynęt teraz stosuje micro wachadłówki MOGĄ BYĆ TAKIE, obrotówki 00 i 01 oraz Jigi TAKI, na wiosnę nadal stosuję Jigi, ale zaczynam stosować woblery i tu już wybór jest ogromny, ja na swoich ciurkach wodnych o nie dużym uciągu stosuję małe woblerki od 3 do 5 cm i wadze do 7 gram, co do kolorów można już wtedy stosować czyste mosiężne niedziane i srebrne z delikatnymi akcentami czerwonymi, w momencie kiedy woda jest "trącona" mało przejrzysta stosuję ciemne woblery (np. czarne ze srebrnymi kropkami) i blachy, kiedy woda jest przejrzysta jaśniejsze. Bardzo ważną rzeczą w łowieniu pstrągów jest bardzo ciche podchodzenie do łowiska, nie podchodzimy na sam brzeg, jeżeli już jesteśmy blisko brzegu dobrą opcją jest kucnąć i poczekać 5 min "fajeczka" i cichutko w pozycji "skulonej" podejść na upatrzoną miejscówkę. Mógłbym jeszcze dużo pisać na temat łowienia pstrągów ale myślę że tyle na razie starczy, jak przyjdę do domu postaram się jeszcze kliknąć jakieś zdjęcia wobków czy obrotówek jakich używam na pstrągi.

Pozdrawiam
Rafał

[ Edytowany pią lut 06 2015, 06:46 ]
Powrót do góry
Paweł
pią lut 06 2015, 01:46
Zarejestrowany #31
Dark napisał(a) ...

Mógłbym jeszcze dużo pisać na temat łapania pstrągów

Łowienia Rafał, łowienia!
Na poważnie. Jeżeli masz wiedzę w danej dziedzinie to pisz. Ja co prawda za pstrągiem nie ganiam, ale przekładam to sobie na klenia za którym nad Wkrą chodzę - głównie przynęty, ale i rady żeby po cichutku w moim przypadku też ważne bo już wiem że jak ja klenia widzę to mogę iść dalej
Jeżeli jest to jednak jakaś obszerniejsza wiedza - a masz ochotę się nią podzielić, to ślij na meila do Dominika - zostanie to opublikowane jako artykuł.

Pozdrawiam.
Paweł
Powrót do góry
Bogdan
pią lut 06 2015, 04:47

Z tym "łapaniem" to ja też uważam, że ryby się łowi, a łapać można, np. pchły.
A druga sprawa, czym się różni wędkarz od rybaka?

[ Edytowany pią lut 06 2015, 04:48 ]
Powrót do góry
Idź do strony  [1] 2 3
Moderatorzy: admin, Dominik, Bogdan

Przejdź do:     Powrót do góry

Kanały informacyjne: RSS 0.92 Kanały informacyjne: RSS 2.0 Kanały informacyjne: RDF