Akcesoria wędkarskie
Przygotowanie
Metody połowu
Pokoik napraw
Zrób to sam
Techniki i sztuczki
Opowiadania wędkarskie
Wędkarstwo podlodowe
Witaj
Login:

Hasło:

Zapamiętaj mnie

[ ]
Menu główne
Czat

Anonimowy
04 sty : 19:42
Poszukuję mapy batymetrycznej jeziora sarąg

Anonimowy
22 gru : 01:13
Witam czy mógłbym dostać/kupić mapę batymetryczna j Ruda Woda oraz Bartężka
jacek 2359@o2.pl
Pozdrawiam

Anonimowy
22 lis : 19:22
Witam, w jaki sposób mógłbym uzyskać mapę batymetryczną jeziora Brzeźno k. Brzeźna Mazurskiego? darek.buczynski@gmail.com

Anonimowy
17 paź : 19:32
Witam.
Czy mógłbym poprosić o mapę btymetryczną jeziora Świętego Szwaderki?

Anonimowy
11 paź : 16:15
Witam potrzebuje mape batymetryczna jeziora burdag .jesli ktos posiada to prosze o przeslanie dzieki jawor75@gmail.com

Nowe posty na forum
Re: Powrót po latach
Albert. Nie napisałeś jaką masz długość bata. Ja ł...
Autor Bogdan
01 lip : 07:43

Powrót po latach
Witam witam. Zastanawiam się czy ktoś tu jeszcze j...
Autor Albertk1990
08 cze : 23:27

Re: Aplikacja do map batymetrycznych
Po kliknięciu w link odnośnik jest błędny.
Autor haras
29 maj : 12:33

Re: Jesteś nowy? - przywitaj się
Witamy bardzo serdecznie Andrzeju i zapraszamy do ...
Autor Bogdan
20 sty : 13:19

Re: Jesteś nowy? - przywitaj się
Dzień Dobry, Bardzo dziękuję za przyjęcie do grona...
Autor Andrzej
20 sty : 12:48

Nowe komentarze
[Treści] Jak założyć spławik - opisy, porady, zdjęcia
Autor:  Bogdan dnia 21 lis : 07:27
Witam Damianie.Moim zdaniem stopery między śrucina [więcej]

[Treści] Jak założyć spławik - opisy, porady, zdjęcia
Autor:  DamianSa dnia 21 lis : 00:00
Witam, czytałem że rozkładanie ciężarków na przykł [więcej]

[Treści] Batymetria, mapy batymetryczne do pobrania
Autor:  Pablo dnia 25 paź : 16:50
Witam czy ma ktoś mapkę jeż czarnego w niesiolowic [więcej]

Autor:  Anonymous dnia 17 paź : 19:36
reklama.domanski@wp.pl

Autor:  Anonymous dnia 17 paź : 19:36
Witam.Czy mógłbym poprosić o mapę batymetryczną je [więcej]

Facebook

Data / Czas

Sposób na ...
Mapy batymetryczne
Poradnik

Poradnik wędkarza majsterkowicza dostępny do kupienia. Serdecznie zapraszamy!

Więcej o książce można dowiedzieć sie na stronie :

LINK

Forum
<< Poprzedni temat | Kolejny temat >>   
Zestawy gruntowe

Idź do strony  [1] 2 3 4 5
Autor Odpowiedzi
Bogdan
pon sty 14 2013, 12:35

Lubię eksperymentować, więc z gruntu mam wypróbowane kilka sposobów na wykonanie zestawu.
Jako pierwszy opiszę zestaw gruntowy z bocznym trokiem. W celu lepszej widoczności zestaw ten wykonuje na grubej dratwie. Żyłkę składamy na około 35 cm, zdjęcie nr 1

i wiążemy tak samo jak wiążę się pętelkę do przyponu, tzn przekładamy dwa razy, zdjęcie nr 2

Wychodzi nam pętelka o obwodzie około 70cm, zdjęcie nr 3

Następnie składamy pętelkę "we dwoje" i przecinamy jedną część na połowę, tzn jeden koniec wyjdzie nam 1/4 całej pęntelki, czyli w tym przypadku około 17.5 cm, zdjęcie nr 4

Ja do obu końcówek wiążę agrafki z krętlikami. Do krótszego końca doczepiam koszyk zanętowy, a do dłuższego przypon, zdjęcie nr 5.

Cały zestaw pokazałem w pozycji zwisającej, zdjęcie nr 6. Chce dodać, że ten zestaw bardzo rzadko się plącze.

Zamiast koszyka zanętowego można dopiąć sam ołów łezkę, lub oliwkę.
Jeszcze jest jedna opcja.
Zakładamy łezkę na krótszy koniec, a na dłuższy koniec można założyć, malutką błystkę, malutkiego twisterka, lub można założyć odpowiedni haczyk i na niego nawlec jakiegoś twisterka i cały zestaw można wykorzystać jako zestaw z bocznym trokiem do spinningowania.
Następny zestaw jest z rurką antysplątaniową.
Ja zawsze zakładam żyłkę od strony krótszej. Jeżeli tak założymy rurkę, to w czasie rzutu haczyk od rurki będzie o wiele dalej od rurki i tym samym od żyłki głównej, zdjęcie nr 7

Na zdjęciu nr 8 żyłkę założyłem odwrotnie. Proszę zauważyć, że odległość haka od rurki i żyłki jest bardzo mała

Ale, jeżeli założymy przypon krótszy od rurki to w obu przypadkach nie powinno się plątać. Polecam jednak zestaw ze zdjęcia nr 7.
Na zdjęciu nr 9 jest zestaw ze sprężyną na rurce. Jeżeli zastosujemy długość przyponu, który będzie krótszy od rurki, to też nie powinno się plątać.

W sprężyny na rurkach żyłkę też można zakładać z obu stron, tylko należy pamiętać o długości przyponu, zdjęcie nr 10.

Można też zrobić zestaw gruntowy bez rurek antysplątaniowych, zdjęcie nr 11. W tym przypadku długość przyponu może wynosić nawet ponad metr.

Jeszcze są takie rurki antysplątaniowe, jak na zdjęciu nr 12 i nr 13. W tych rurkach też należy pamiętać, aby przypon był zawsze krótszy od rurki. Do tych rurek też można zakładać koszyk lub inny ołów.

Pozdrawiam Bogdan.

P.s. Bardzo mile będą widziane wasze sposoby na jakie zestawy gruntowe łowicie.
Dołączam jeszcze jeden bardzo prosty i szybki sposób na zestaw, który troszeczkę zmodernizowałem z pomysłu milusia32.

[ Edytowany śro sty 16 2013, 09:48 ]
Powrót do góry
Dominik
pon sty 14 2013, 12:46

Swoje zestawy na jakie najczęściej łowię pokazałem w odpowiednich artykułach "GRUNT/FEEDER" lub w artykułach o połowie poszczególnych gatunków.

Dość ciekawy, który lubię stosować zwłaszcza na karpia jest zestaw helikopterowy. Lubię go bo prawie w ogóle się nie plącze gdy jest odpowiednio skonstruowany. Ogólnie lubię jak najprostsze zestawy bez zbędnych wydziwień.

Zestaw helikopterowy

[ Edytowany pon sty 14 2013, 12:47 ]
Powrót do góry
Paweł
wto sty 15 2013, 09:21
Zarejestrowany #31
Nic nowego w temacie nie wniosę. 100% moich obecnych zestawów wygląda dokładnie jak na zdjęciu nr 7. Kiedyś próbowałem ze sprężyną jak na zd. nr.9, ale przeważnie wyciągałem zestaw splątany.
Natomiast w zestawie który Bogdan prezentuje jako pierwszy zastanawia mnie czy nie można by wprowadzić pewnej modyfikacji. Założyć krętlik do przypięcia koszyka i nie przecinać pętli. Wtedy koszyk poruszałby się swobodnie. Tylko że przypon trzeba by było łączyć na pętelkę. Bo zakładanie drugiego krętlika do przyponu chyba nie bardzo?

Powrót do góry
Bogdan
wto sty 15 2013, 09:48

Paweł narysuj swój pomysł, bo nie bardzo kojarzę. Może to będzie podobne do zdjęcia nr 11?

Powrót do góry
Paweł
wto sty 15 2013, 03:29
Zarejestrowany #31
Wieczorem jak wrócą do domu to wstawię fotkę.
Na razie opiszę to tak.
Na zdjęciu nr. 3 jest pętelka. Tak sobie pomyślałem żeby zamiast przecinać pętelkę do dowiązania krętlika i przypięcia na "sztywno" koszyczka, przed zawiązaniem nawlec krętlik (do podczepienia koszyczka) żeby koszyk mógł się swobodnie przesuwać. Tylko pozostaje kwestia podczepienia przyponu z haczykiem, ale już chyba coś mi świta! . Pomyślałem o jeszcze jednej pętelce. Żeby nie komplikować to wieczorem zmontuje zestaw i wstawię fotkę. Tylko najpierw muszę odkopać dom po nocnych opadach .

Pozdrawiam.
Powrót do góry
Bogdan
wto sty 15 2013, 04:24

Bardzo ciekawi mnie Twój pomysł. a ze śniegiem to ja mam problem, bo u mnie śniegu jest około 1,5 - 2 cm, więc nie muszę odśnieżać, a tak bardzo chciałbym popracować troszeczkę.

[ Edytowany wto sty 15 2013, 04:59 ]
Powrót do góry
Paweł
śro sty 16 2013, 08:52
Zarejestrowany #31
Nie bardzo wiedziałem co zrobić z przyponem. Dlatego nie wstawiłem wczoraj obiecanej fotki .Musiałem się z tym przespać i wyszło mi coś takiego. Nie wiem co prawda jakiej długości powinny być pętelki, ale główna idea jest taka jak na rysunku. Czyli żeby koszyk/ciężarek się swobodnie poruszał. Co Wy na to?
Pozostaje kwestia plątania zestawu. To wyjdzie nad wodą.

Powrót do góry
Bogdan
śro sty 16 2013, 09:34

Pawełku! Dobrze myślisz. Chodzi Ci o to, aby koszyczek swobodnie przesuwał się po żyłce i tym samym nie był dodatkowym obciążeniem podczas "brania". Ale troszkę ten swój zestaw zagmatwałeś, dlatego, że te dwie pętelki są nie potrzebne, mogłyby zaplątać się w rośliny, lub o jakiś kamień. Zamiast tych pętelek lepiej będzie jeżeli połączysz to wszystko bezpośrednio. Zdjęcie do wglądu.
Serdecznie pozdrawiam Bogdan.

Zdjęcie to dołączę do mojego artykułu powyżej

[ Edytowany śro sty 16 2013, 09:43 ]
Powrót do góry
Paweł
śro sty 16 2013, 10:40
Zarejestrowany #31
W prostocie siła! Chyba o to właśnie mi chodziło . Tylko rzeczywiście trochę przekombinowałem . Pomysł mój się zrodził ze zdjęcia nr 3. Tak jak pisałem wcześniej miałem problem tylko z dołączeniem przyponu do tego zestawu i taki układ wdał mi się odpowiedni.
Ale ideą tego układu miało być swobodne przemieszczanie się koszyka lub ciężarka. Chociaż jak teraz patrze to powieliłem Bogdan Twój sposób ze zdjęcia nr. 6. Tą samą swobodę ruchu koszyka można uzyskać przez odpowiednią długość troka. Dodatkowo mniejsze ryzyko zaczepienia trokiem o rzeczy zalegające na dnie.
Powrót do góry
Bogdan
śro sty 16 2013, 03:41

Moją dewizą jest 5 razy "N":
Najprościej.
Najszybciej.
Najtaniej.
Najskuteczniej.
Najlepiej.
A może sześć (na razie nie wiem, ale może wymyślę jeszcze szóste) Naj?.......
Pozdrawiam Bogdan

[ Edytowany śro sty 16 2013, 03:54 ]
Powrót do góry
Idź do strony  [1] 2 3 4 5
Moderatorzy: admin, Dominik, Bogdan

Przejdź do:     Powrót do góry

Kanały informacyjne: RSS 0.92 Kanały informacyjne: RSS 2.0 Kanały informacyjne: RDF