Akcesoria wędkarskie
Przygotowanie
Metody połowu
Pokoik napraw
BUDOWA I OPIS KOŁOWROTKA
KONSERWACJA KOŁOWROTKA
USUWANIE PISKU KOŁOWROTKA
KONTROLA I REGULACJA LUZU ZĘBATKI
NAPRAWA HAMULCA I WOLNEGO BIEGU
WYMIANA SPRĘŻYNY KOŁOWROTKA
NIEODBIJAJĄCY KABŁĄK
WYMIANA PRZELOTKI
WYMIANA PRZELOTKI NA STOPCE
BLOKADA BIEGU WSTECZNEGO
SZUM KOŁOWROTKA
NAPRAWA ZŁAMANEJ WĘDKI LUB BATA
WYMIANA ŁOŻYSK
Zrób to sam
DOMOWA ZANĘTA
WYPYCHACZ
SPŁAWIK Z BALSY
SPŁAWIK Z PAŁKI WODNEJ
MAKARON
SPRĘŻYNKA KABŁĄKA Z AGRAFKI
KOSZ ZANĘTOWY
WĘDZOK I WĘDZENIE
KOSZYCZKI ZANĘTOWE
WOBLER
SIATKA DO PODBIERAKA
USTAWIANIE WOBLERA
HODOWLA CZERWONYCH ROBAKÓW
IGŁA DO ZBROJENIA RYBKI
PODPÓRKI WŁASNEJ ROBOTY
SPRĘŻYNA BIEGU WSTECZNEGO
MODERNIZACJA FORMY DO METHOD FEEDER
ANTENKA SPŁAWIKA
Techniki i sztuczki
Opowiadania wędkarskie
Wędkarstwo podlodowe
Witaj
Menu główne
Czat

04 sty : 19:42
Poszukuję mapy batymetrycznej jeziora sarąg

22 gru : 01:13
Witam czy mógłbym dostać/kupić mapę batymetryczna j Ruda Woda oraz Bartężkajacek 2359@o2.pl
Pozdrawiam

22 lis : 19:22
Witam, w jaki sposób mógłbym uzyskać mapę batymetryczną jeziora Brzeźno k. Brzeźna Mazurskiego? darek.buczynski@gmail.com

17 paź : 19:32
Witam.Czy mógłbym poprosić o mapę btymetryczną jeziora Świętego Szwaderki?

11 paź : 16:15
Witam potrzebuje mape batymetryczna jeziora burdag .jesli ktos posiada to prosze o przeslanie dzieki jawor75@gmail.com
Zobacz wszystkie posty (492)
Nowe posty na forum

Albert. Nie napisałeś jaką masz długość bata. Ja ł...
Autor Bogdan
01 lip : 07:43

Witam witam. Zastanawiam się czy ktoś tu jeszcze j...
Autor Albertk1990
08 cze : 23:27

Po kliknięciu w link odnośnik jest błędny.
Autor haras
29 maj : 12:33

Witamy bardzo serdecznie Andrzeju i zapraszamy do ...
Autor Bogdan
20 sty : 13:19

Dzień Dobry, Bardzo dziękuję za przyjęcie do grona...
Autor Andrzej
20 sty : 12:48
Nowe komentarze

Autor: Bogdan dnia 21 lis : 07:27
Witam Damianie.Moim zdaniem stopery między śrucina [więcej]

Autor: DamianSa dnia 21 lis : 00:00
Witam, czytałem że rozkładanie ciężarków na przykł [więcej]

Autor: Pablo dnia 25 paź : 16:50
Witam czy ma ktoś mapkę jeż czarnego w niesiolowic [więcej]

Autor: Anonymous dnia 17 paź : 19:36
reklama.domanski@wp.pl

Autor: Anonymous dnia 17 paź : 19:36
Witam.Czy mógłbym poprosić o mapę batymetryczną je [więcej]
Facebook
Data / Czas
Sposób na ...
Mapy batymetryczne
Poradnik
Więcej o książce można dowiedzieć sie na stronie :
LINK
Forum
<< Poprzedni temat | Kolejny temat >> |
![]() Idź do strony [1] 2 |
Autor | Odpowiedzi |
Paweł |
| ||
![]() ![]() Dołączył: pon mar 19 2012, 01:54 postów: 1485 | Witam. Jaka tegoroczna zima jest każdy widzi. Wcale bym tematu nie zaczynał bo na lodzie nie łowię i wcale mnie na lód nie ciągnie, ale właśnie przejeżdżałem przez Wkrę i co widzę! Nie ma lodu! Mało tego - letnie chaszcze pousychały - dostęp do wielu niedostępnych wcześniej miejsc bezproblemowy! Zaraz mi się zapaliło światełko. Przecież można wyciągnąć spining i udać się nad rzekę. Pytanie tylko czy jest sens? Na co w małej rzece mogę o tej porze roku liczyć. Chodzi mi głównie o okonia, bo przecież jest łowiony pod lodem. Myślę również o kleniu i jaziu - czy jest aktywny o tej porze roku? Czy może zszedł do większej i głębszej rzeki np. Narwi. Mam zamiar założyć żyłkę 0,14 - 0,16, niewielką gumę na lekkiej główce lub niewielki woblerek i przejść się nad wodę. Oczywiście założę też cienki przypon wolframowy bo jak by się trafił zębaty to szkoda żeby został biedak z hakiem w pysku. Pytam bo jeżeli jest sens to pędzę opłacić kartę i nad wodę. A jeżeli nie to są inne zimowe (grzeję gazem ![]() Co Wy na to? Chyba napisałem nie w tym dziale co trzeba? Dominik jeżeli możesz to przenieś temat do działu spining. Chyba że uznasz że nie ma potrzeby. Pozdrawiam. [ Edytowany wto sty 08 2013, 07:06 ] | ||
Powrót do góry |
Dominik |
| ||
![]() ![]() ![]() Dołączył: śro gru 28 2011, 09:27 postów: 973 | Oczywiście, że jest sens. Rybki mogą być bardziej niemrawe w zimie i mogą mieć mniej dni intensywnego żerowania niż w lecie ale spokojnie można liczyć na pospolitych drapieżców jak okoń i szczupak. Przyznam szczerze, że zimowa niezamarznięta rzeka to łowisko na którym miałem okazję łowić tylko parę razy i udawało złowić się tylko okonie. Oczywiście na szczupaka się nie nastawiałem bo ma okres ochronny, ale trzeba mieć na uwadze, że może zaatakować okoniową czy kleniową przynętę. Wspomniałeś o kleniu. Również można na niego liczyć choć zdecydowanie lepiej zaczyna żerować w marcu. Jestem przekonany że we Wkrze zimują ciekawe ryby ![]() Czy w lecie łowiłeś klenie na Wkrze? Jeżeli dadzą się łowić regularnie w lato to i teraz powinny się dać ![]() "Stosunkowo głębiej i leniwy nurt" - takich miejsc trzeba poszukiwać, a przynęty nie prowadzić tylko po wierzchu ale przeciwnie postarać się przeciągnąć ją przy dnie lub wręcz po dnie. | ||
Powrót do góry |
Paweł |
| ||
![]() ![]() Dołączył: pon mar 19 2012, 01:54 postów: 1485 | No niestety łowca kleni na razie ze mnie żaden ![]() to chyba opłacę kartę i ruszę nad rzekę. Chociaż od paru dni jest w granicach -4, -5 C a dziś spadł śnieg. Tak mnie nosi! Pewnie przez wczorajszy widok niezamarzniętej Wkry. Znam też miejsce gdzie występuje miętus, ale też była to późno jesienna miejscówka. Teraz jest chyba dobra pora na miętusa? Tylko to raczej nie spining a grunt? Pozdrawiam. | ||
Powrót do góry |
Dominik |
| ||
![]() ![]() ![]() Dołączył: śro gru 28 2011, 09:27 postów: 973 | Jeśli masz czas to warto spróbować. Przynajmniej ja bym tak zrobił gdybym mógł, a ostatnio jestem tak zapracowany, że nawet na mazurach już nie byłem ponad miesiąc ![]() ![]() Miętusa jak najbardziej próbuj, on ma te same kryjówki późną jesienią i zimą aż tak mniej więcej do marca. Podobnie jak węgorz lubi jakieś dołki, rynny, a w nocy wypływa z nich na żer. Zdecydowanie lepsze brania są nocą. I oczywiście najlepiej na grunt. Ze 3 lata temu złowiłem 30 cm miętusa na feedera z zestawem na leszcza i to w sierpniu ![]() | ||
Powrót do góry |
Paweł |
| ||
![]() ![]() Dołączył: pon mar 19 2012, 01:54 postów: 1485 | Sprawa przesądzona! Dzwonił przed chwilą kolega i tak mnie podkręcił że w niedzielę jeżeli nie będzie załamania pogody ruszamy we dwóch nad Wkrę. Miętusa sobie odpuszczę bo biorę spining. Zastanawiam się jedynie nad przyponem o którym pisałem w pierwszym poście. Z jednej strony szkoda zębatego zostawić z kotwiczką w pysku, z drugiej będę łowił na małe woblerki bonito. Przecież jak założę przypon do takiego maleństwa to już nie będzie to co trzeba. W tamtym roku zakładałem je na takie malutkie agrafki do szybkiej wymiany i coś było też nie tak - bardzo często zahaczały o ster. Jeżeli chodzi o pracę to nie wiem czy to ma wpływ. W każdym razie zacząłem je wiązać węzłem rapali. Co sądzicie? Zakładać jakiś mikro przypon czy nie? | ||
Powrót do góry |
Dominik |
| ||
![]() ![]() ![]() Dołączył: śro gru 28 2011, 09:27 postów: 973 | Są takie malutkie cieniutkie i mało wytrzymałe przypony właśnie stworzone do lekkiego spinningu. Jakaś tam różnica w pracy przynęty zawsze jest z przyponem czy bez, więc trudno doradzić. Nie wiem na ile można na Wkrze liczyć na branie szczupaka, ale Ty na pewno wiesz więc zdecyduj sam czy opłaci się zaryzykować ![]() Czekam w takim razie na relację z zimowego spinningu ![]() | ||
Powrót do góry |
Paweł |
| ||
![]() ![]() Dołączył: pon mar 19 2012, 01:54 postów: 1485 | Celem moich wypraw nad Wkrę jest zawsze szczupak i okoń. I jeżeli chodzi o statystyki to prowadzi szczupak - oczywiście w większości przypadków niewymiarowy, ale zęby posiada. Nawet jak zakładam niewielką obrotówkę na okonia to też częściej zębaty siada, taki w przedziale 35 - 45 cm. Dlatego zawsze zakładam przypon. Typowo na klenia byłem tylko raz. Łowiłem wtedy jak wspomniałem na malutkie woblerki bez przyponu. Niestety klenia nie złowiłem - choć "uderzenie" miałem. Więc me doświadczenie w temacie klenia jest zerowe ![]() Zrobię tak. Do woblerków nie będę zakładał przyponów. Natomiast mam też kilka obrotówek w rozmiarze "0" na które też spróbuję i do nich założę jakiś cieniutki przypon. Jeżeli wyjazd dojdzie do skutku, to w poniedziałek zdam relację. Pozdrawiam. | ||
Powrót do góry |
Paweł |
| ||
![]() ![]() Dołączył: pon mar 19 2012, 01:54 postów: 1485 | No niestety. Zaczyna mrozić a spiningowanie w temp. poniżej 0-ra nie jest przyjemne. W prognozie długo terminowej zapowiadają ocieplenie pod koniec przyszłego tygodnia więc nadzieja pozostaje. A kartę wczoraj opłaciłem (190+2=192 pln.)więc siedzę i nogami przebieram ![]() Ale ja nie o tym. Pisałem że będę używał małych kleniowych woblerków Bonito. Obejrzałem wczoraj mój arsenał wyżej wymienionych i są to głównie wobki pływające - oznaczone na sterze literką "F". Myślę że łowienie powierzchniowe o tej porze roku raczej nie ma sensu? Chyba że się mylę? Zastanawiam się jak dociążyć te maleństwa. Posiadają tylko jedną kotwiczkę z tyłu. Założenie tam dociążenia pewnie spowoduje beznadziejną pracę. Pomyślałem o założeniu śruciny gdzieś na żyłce, ale gdzie? 10 cm., a może 50 cm. przed woblerkiem? Co o tym sądzicie. Może ktoś ma doświadczenie z dociążaniem takich maleństw. Zastanawiam się też jak by pracował taki zestaw na bocznym troku? Pływający wobler + ciężarek na bocznym troku? A. Zakupiłem też taki cieniutkie przypony O którym pisał Dominik. Po zmianie na obrotówkę będę go zakładał. ![]() | ||
Powrót do góry |
Dominik |
| ||
![]() ![]() ![]() Dołączył: śro gru 28 2011, 09:27 postów: 973 | Zakładanie śruciny na żyłkę odradzam, może to zmienić bardzo pracę woblerka - chyba, że stanie się przez to bardziej łowny, ale przyznam, że ja nigdy tak nie kombinowałem. Co innego z bocznym trokiem. To i owszem stosowałem, gdy chciałem dorzucić dalej małym woblerkiem i poprowadzić go przy dnie. Dobre też jest to gdy łowimy właśnie w rzece i prąd znosi naszego wobka i robi z nim co chce. Przy zastosowaniu ciężarka na troku bardziej precyzyjnie możemy poprowadzić przynętę i jesteśmy mniej uzależnieni od nurtu. Polecam Ci założenie troka z ciężarkiem do zimowego połowu, chyba, że te małe wobki dadzą radę zejść do dna. Choć jeżeli nie będziesz miał żadnych efektów łowiąc przy dnie, spróbuj też bez dodatkowego obciążenia ![]() Ty byś chciał ciepło a ja z kolei chciałbym żeby przymroziło bo już sobie planuję wyjazd na początku lutego na jakieś podlodowe połowy na mazurach, a ciężko łowić spod lodu gdy jego grubość nie przekracza 10 cm. ![]() | ||
Powrót do góry |
Dominik |
| ||
![]() ![]() ![]() Dołączył: śro gru 28 2011, 09:27 postów: 973 | Zarówno tą tablicę jak i wiele innych informacji, które warto znać i ich przestrzegać napisałem w artykule o "Bezpieczeństwie na lodzie", jeżeli kogoś czytającego to w przyszłości by interesowało. | ||
Powrót do góry |
Idź do strony
[1]
2
Moderatorzy: admin, Dominik, Bogdan |