Akcesoria wędkarskie
Przygotowanie
Metody połowu
Pokoik napraw
BUDOWA I OPIS KOŁOWROTKA
KONSERWACJA KOŁOWROTKA
USUWANIE PISKU KOŁOWROTKA
KONTROLA I REGULACJA LUZU ZĘBATKI
NAPRAWA HAMULCA I WOLNEGO BIEGU
WYMIANA SPRĘŻYNY KOŁOWROTKA
NIEODBIJAJĄCY KABŁĄK
WYMIANA PRZELOTKI
WYMIANA PRZELOTKI NA STOPCE
BLOKADA BIEGU WSTECZNEGO
SZUM KOŁOWROTKA
NAPRAWA ZŁAMANEJ WĘDKI LUB BATA
WYMIANA ŁOŻYSK
Zrób to sam
DOMOWA ZANĘTA
WYPYCHACZ
SPŁAWIK Z BALSY
SPŁAWIK Z PAŁKI WODNEJ
MAKARON
SPRĘŻYNKA KABŁĄKA Z AGRAFKI
KOSZ ZANĘTOWY
WĘDZOK I WĘDZENIE
KOSZYCZKI ZANĘTOWE
WOBLER
SIATKA DO PODBIERAKA
USTAWIANIE WOBLERA
HODOWLA CZERWONYCH ROBAKÓW
IGŁA DO ZBROJENIA RYBKI
PODPÓRKI WŁASNEJ ROBOTY
SPRĘŻYNA BIEGU WSTECZNEGO
MODERNIZACJA FORMY DO METHOD FEEDER
ANTENKA SPŁAWIKA
Techniki i sztuczki
Opowiadania wędkarskie
Wędkarstwo podlodowe
Witaj
Menu główne
Czat

04 sty : 19:42
Poszukuję mapy batymetrycznej jeziora sarąg

22 gru : 01:13
Witam czy mógłbym dostać/kupić mapę batymetryczna j Ruda Woda oraz Bartężkajacek 2359@o2.pl
Pozdrawiam

22 lis : 19:22
Witam, w jaki sposób mógłbym uzyskać mapę batymetryczną jeziora Brzeźno k. Brzeźna Mazurskiego? darek.buczynski@gmail.com

17 paź : 19:32
Witam.Czy mógłbym poprosić o mapę btymetryczną jeziora Świętego Szwaderki?

11 paź : 16:15
Witam potrzebuje mape batymetryczna jeziora burdag .jesli ktos posiada to prosze o przeslanie dzieki jawor75@gmail.com
Zobacz wszystkie posty (492)
Nowe posty na forum

Albert. Nie napisałeś jaką masz długość bata. Ja ł...
Autor Bogdan
01 lip : 07:43

Witam witam. Zastanawiam się czy ktoś tu jeszcze j...
Autor Albertk1990
08 cze : 23:27

Po kliknięciu w link odnośnik jest błędny.
Autor haras
29 maj : 12:33

Witamy bardzo serdecznie Andrzeju i zapraszamy do ...
Autor Bogdan
20 sty : 13:19

Dzień Dobry, Bardzo dziękuję za przyjęcie do grona...
Autor Andrzej
20 sty : 12:48
Nowe komentarze

Autor: Bogdan dnia 21 lis : 07:27
Witam Damianie.Moim zdaniem stopery między śrucina [więcej]

Autor: DamianSa dnia 21 lis : 00:00
Witam, czytałem że rozkładanie ciężarków na przykł [więcej]

Autor: Pablo dnia 25 paź : 16:50
Witam czy ma ktoś mapkę jeż czarnego w niesiolowic [więcej]

Autor: Anonymous dnia 17 paź : 19:36
reklama.domanski@wp.pl

Autor: Anonymous dnia 17 paź : 19:36
Witam.Czy mógłbym poprosić o mapę batymetryczną je [więcej]
Facebook
Data / Czas
Sposób na ...
Mapy batymetryczne
Poradnik
Więcej o książce można dowiedzieć sie na stronie :
LINK
Forum
<< Poprzedni temat | Kolejny temat >> |
![]() Idź do strony [1] 2 |
Autor | Odpowiedzi |
zulus4 |
| ||
![]() ![]() Dołączył: pon lis 06 2017, 06:07 postów: 10 | Witam serdecznie Czy możecie mi podpowiedzieć z doświadczenia jaki sprzęt zakupić ? spining to jeden zestaw i coś do spławikowego- taki na parę lat nie z marketu. | ||
Powrót do góry |
Dominik |
| ||
![]() ![]() ![]() Dołączył: śro gru 28 2011, 09:27 postów: 973 | Najlepiej będzie dla Ciebie wybrać się do stacjonarnego sklepu wędkarskiego i "pomacać" sprzęt. Weźmiesz do ręki i zobaczysz co najlepiej ci leży. Mógłbym polecić Ci konkretne modele wędek i kołowrotków ale może się okazać że nie będziesz zadowolony bo okażą się nie wygodne, za sztywne lub za miękkie itp. Podpowiem ogólnie - jeśli chodzi o spinning wybierz na początek wędzisko o długości 2.7 m. Jest to długość uniwersalna z czasem przekonasz się czy wolisz kijek krótszy czy dłuższy. Jeśli chodzi o kołowrotek polecam firmy Shimano oraz Dragon. To sprawdzone firmy, które mnie osobiście nie zawiodły, czego nie powiem o innych. Dragon dawał kiedyś 5 lat gwarancji na swoje kołowrotki, nie wiem czy teraz to aktualne bo dawno już nie kupowałem. Wybierając kołowrotek do spinningu zwróć uwagę na pojemność szpuli i dobierz odpowiednią tak żebyś mógł nawinąć przynajmniej ze 150 metrów linki. Pojemność szpuli będzie zależeć od tego czy chcesz łowić szczupaki i używać grubszej żyłki/plecionki, czy jednak będziesz się skłaniał ku finezyjnym zestawom i łowił na linkę cieńszą. Jeśli masz wątpliwości czy wybrać kołowrotek z przednim czy tylnym hamulcem to różnica jest taka że tylny jest łatwiejszy w obsłudze, natomiast przedni będzie bardziej precyzyjny. Początkującemu polecam kołowrotek z tylnym hamulcem. Jeśli chodzi o spławik to na początek zwróć uwagę na baty. Bat jest dobrym rozwiązaniem dla początkującego wędkarza. Myślę że Bogdan może Ci coś więcej podpowiedzieć niż ja w tej dziedzinie. | ||
Powrót do góry |
zulus4 |
| ||
![]() ![]() Dołączył: pon lis 06 2017, 06:07 postów: 10 | Dzięki za podpowiedz . Nastawiam się na szczupaka, 2.7 m to ok, a jakie firmy wędki brać pod uwagę ? dużo czytam na forach i chwalą Kongera, może jakieś inne. | ||
Powrót do góry |
Dominik |
| ||
![]() ![]() ![]() Dołączył: śro gru 28 2011, 09:27 postów: 973 | Ja pochwalę firmy Mistral, Shimano, Dragon. Z Kongerem nie miałem na dłuższą metę do czynienia jeśli chodzi o spinning ale jeśli chodzi o feedery to co prawda ceny atrakcyjne ale jakość wykończenia była słaba. Jednak nie jestem na czasie ze sprzętem bo mój Konger był kupiony z 10 lat temu. | ||
Powrót do góry |
zulus4 |
| ||
![]() ![]() Dołączył: pon lis 06 2017, 06:07 postów: 10 | do łowienia na rzece met. spławikową lepszy teleskop czy match ? | ||
Powrót do góry |
zulus4 |
| ||
![]() ![]() Dołączył: pon lis 06 2017, 06:07 postów: 10 | łowiłem jakieś 30 lat temu i raczej były bambusy, miałem też spining . Teraz widzę, że metody i sprzęt są coraz ciekawsze. Bardzo ciekawa wydaje się metoda feeder. | ||
Powrót do góry |
zulus4 |
| ||
![]() ![]() Dołączył: pon lis 06 2017, 06:07 postów: 10 | Podpowiedzcie jaki kołowrotek (raczej tylko rzeka ODRA) : -spining (zastanawiam się nad 2.4-2.7m, jaka gramatura) -metoda feeder (długość i gramatura wyrzutu) -spławik (optymalna długość kija i gramatura) czym się kierować, hamulec przód czy tył, wielkość 300,400,500. może jakieś inne ciekawe podpowiedzi. Pozdrawiam | ||
Powrót do góry |
Zbyszek |
| ||
Gość | Zadajesz pytania na które odpowiedziami są książki! Napisz nam na jakich odcinkach Odry będziesz łowił, czy uciąg wody jest szybki czy powolny, czy w grę wchodzi także staw, jezioro czy tylko rzeka? Twój spining będzie używany tylko na Odrze? Feeder i ciężar koszyczków zależy od siły uciągu rzeki, koszyczki zwykłe czy zastosujesz methodę? Na spławik rzeka czy nie tylko? Kołowrotek dobierasz do metody i rodzaju łowienia, więc musimy poznać środowisko wodne na jakim będziesz łowił! Jeżeli chodzi o marki to radzę wystrzegać się wyrobów Jaxona i Kongera. ![]() | ||
Powrót do góry |
zulus4 |
| ||
![]() ![]() Dołączył: pon lis 06 2017, 06:07 postów: 10 | okręg 5, czyli od autostrady do trasa zamkowa i most cłowy( szczecin). czasem na jezioro też może wyskoczę. A co do wędki myślałem o Mikado , kołowrotki mistral,shimano | ||
Powrót do góry |
zulus4 |
| ||
![]() ![]() Dołączył: pon lis 06 2017, 06:07 postów: 10 | ![]() | ||
Powrót do góry |
Idź do strony
[1]
2
Moderatorzy: admin, Dominik, Bogdan |