Akcesoria wędkarskie
Przygotowanie
Metody połowu
Pokoik napraw
Zrób to sam
Techniki i sztuczki
Opowiadania wędkarskie
Wędkarstwo podlodowe
Witaj
Login:

Hasło:

Zapamiętaj mnie

[ ]
Menu główne
Czat

Anonimowy
04 sty : 19:42
Poszukuję mapy batymetrycznej jeziora sarąg

Anonimowy
22 gru : 01:13
Witam czy mógłbym dostać/kupić mapę batymetryczna j Ruda Woda oraz Bartężka
jacek 2359@o2.pl
Pozdrawiam

Anonimowy
22 lis : 19:22
Witam, w jaki sposób mógłbym uzyskać mapę batymetryczną jeziora Brzeźno k. Brzeźna Mazurskiego? darek.buczynski@gmail.com

Anonimowy
17 paź : 19:32
Witam.
Czy mógłbym poprosić o mapę btymetryczną jeziora Świętego Szwaderki?

Anonimowy
11 paź : 16:15
Witam potrzebuje mape batymetryczna jeziora burdag .jesli ktos posiada to prosze o przeslanie dzieki jawor75@gmail.com

Nowe posty na forum
Re: Powrót po latach
Albert. Nie napisałeś jaką masz długość bata. Ja ł...
Autor Bogdan
01 lip : 07:43

Powrót po latach
Witam witam. Zastanawiam się czy ktoś tu jeszcze j...
Autor Albertk1990
08 cze : 23:27

Re: Aplikacja do map batymetrycznych
Po kliknięciu w link odnośnik jest błędny.
Autor haras
29 maj : 12:33

Re: Jesteś nowy? - przywitaj się
Witamy bardzo serdecznie Andrzeju i zapraszamy do ...
Autor Bogdan
20 sty : 13:19

Re: Jesteś nowy? - przywitaj się
Dzień Dobry, Bardzo dziękuję za przyjęcie do grona...
Autor Andrzej
20 sty : 12:48

Nowe komentarze
[Treści] Jak założyć spławik - opisy, porady, zdjęcia
Autor:  Bogdan dnia 21 lis : 07:27
Witam Damianie.Moim zdaniem stopery między śrucina [więcej]

[Treści] Jak założyć spławik - opisy, porady, zdjęcia
Autor:  DamianSa dnia 21 lis : 00:00
Witam, czytałem że rozkładanie ciężarków na przykł [więcej]

[Treści] Batymetria, mapy batymetryczne do pobrania
Autor:  Pablo dnia 25 paź : 16:50
Witam czy ma ktoś mapkę jeż czarnego w niesiolowic [więcej]

Autor:  Anonymous dnia 17 paź : 19:36
reklama.domanski@wp.pl

Autor:  Anonymous dnia 17 paź : 19:36
Witam.Czy mógłbym poprosić o mapę batymetryczną je [więcej]

Facebook

Data / Czas

Sposób na ...
Mapy batymetryczne
Poradnik

Poradnik wędkarza majsterkowicza dostępny do kupienia. Serdecznie zapraszamy!

Więcej o książce można dowiedzieć sie na stronie :

LINK

Forum
<< Poprzedni temat | Kolejny temat >>   
Osiem gatunków ryb niebezpiecznych dla zdrowia

Idź do strony  [1] 2
Autor Odpowiedzi
Bogdan
pią gru 21 2012, 06:57

Znalazłem ten artykuł w internecie. Na prawdę bardzo trudno w to uwierzyć. No tak ryby morskie to i owszem, ale nasz szczupak? Co Wy o tym myślicie? Czy to może być prawda?

1. Sum importowany

Możemy natknąć się na niego w supermarkecie, najczęściej pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Niestety, z powodu braku ograniczeń w używaniu chemii w hodowli, mięso suma bogate jest w pestycydy i antybiotyki. Ponadto powłoka bakteryjna na powierzchni ryby zwiększa ryzyko szybkiego jej popsucia.

2. Węgorz amerykański (węgorz żółty lub srebrzysty)

Mięso tej ryby nie powinno być spożywane ze względu na wysoką zawartość rtęci oraz polichlorowanych bifenyli, które są substancjami bardzo toksycznymi.

3. Gardłosz atlantycki

Rośnie bardzo powoli i długo żyje, może więc kumulować znaczne ilości rtęci.

4. Antar patagoński

Mięso antara zawiera szkodliwe dla zdrowia ilości rtęci. Zwiększył się też nielegalny połów tej ryby, co powoduje śmierć głodową ptaków nadmorskich.

5. Rekin

Jest silnie skażony rtęcią. Zanieczyszczenie to zagraża zdrowiu dzieci i dorosłych. Ponadto rekiny są gatunkiem zagrożonym wyginięciem.

6. Atlantycki tuńczyk błękitnopłetwy

Jest skażony nie tylko rtęcią, ale też polichlorowanymi bifenylami. Ponadto ze względu na duży odłów jest zagrożony wyginięciem.

7. Łosoś hodowlany

Może zawierać całą masę szkodliwych substancji: polichlorowanych bifenyli, pestycydów i antybiotyków.

8. Szczupak (ale również miecznik, marlin, tuńczyk, halibut)

Ryb tych nie powinniśmy spożywać w dużej ilości. Są to drapieżniki ze szczytu łańcucha pokarmowego, które kumulują najwięcej szkodliwej rtęci. Jest to niebezpieczne zwłaszcza dla kobiet w ciąży i małych dzieci.

----------------------------------------------------------------------------------

To, że ryby są zdrowe wiemy wszyscy. Są źródłem pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy D, składników mineralnych (przede wszystkim jodu, selenu, fluoru, magnezu, wapnia). Nakładamy więc kolejną porcję, wierząc, że przyczyni się to do lepszego funkcjonowania organizmu i poprawy samopoczucia. Niestety nie zawsze tak się dzieje. Są gatunki, których mięso może nam poważnie zaszkodzić. Przedstawiamy osiem najbardziej niebezpiecznych.

/ Oprac: Mgr inż. Justyna Piechocka

Ukończyła studia na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, specjalność Dietetyka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Pracuje w serwisie Vitalia, poświęconemu odchudzaniu. Autorka i konsultantka artykułów obejmujących problematykę żywności i żywienia, a także nadwagi i otyłości publikowanych na łamach prasy codziennej i kobiecej oraz portali internetowych. Jest współautorką dodatków dietetycznych wydawanych z Gazetą Wyborczą oraz książki: ?Sekrety skutecznej diety?. Ukończyła międzynarodowy program szkoleniowy leczenia otyłości SCOPE. Szczególnie interesuje się żywieniem osób o zwiększonej aktywności fizycznej oraz znaczeniem głodówek dla funkcjonowania organizmu.

[ Edytowany pią gru 21 2012, 07:05 ]
Powrót do góry
Dominik
sob gru 22 2012, 01:29

Słyszałem o tej rtęci w niektórych gatunkach ryb, ale o szczupaku to 1 słyszę. Dość ciekawe. Osobiście i tak rzadko jadam ryby ale nie powiem, cieszyłbym się gdyby taka sprawa została nagłośniona i miałaby potwierdzenie w wielu źródłach. Może wtedy populacja tego drapieżcy, nieco by odżyła w naszych wodach.
Powrót do góry
Paweł
wto gru 25 2012, 05:51
Zarejestrowany #31
To nie mięso tych ryb jest szkodliwe dla człowieka. To sam człowiek jest dla siebie zagrożeniem. Tą rtęć która jak się okazuje jest we wszystkim co jemy to złośliwe śledzie i flądry pływające obok wlały do wody. Ale ich mięso jest czyste bo wiedzą gdzie jest jej najwięcej i to miejsce omijają szerokim łukiem ... Paranoja.
Sam człowiek dążąc do zmniejszenia kosztów produkcji zdolny jest wyprodukować dajmy na to kilogram zdrowej i ekologicznej żywności z ... dwóch litrów zużytego oleju silnikowego. Tylko dla zysku, -ale jego rodzina oczywiście tego nie zje bo wie z czego to zrobione. Pójdą razem do sklepu ze zdrową żywnością i kupią ten sam produkt, tylko droższy - potrzebny był jeszcze jeden litr zużytego oleju na zmianę koloru - takiego bardziej naturalnego. Tylko kretyn nie sięga rozumem dalej jak za granice własnego zysku i nie zdaje sobie sprawy że inny dokładnie robi tak samo. Koło się zamyka. Tylko jego średnica rośnie w przerażającym tempie.
Niestety mam taki przykład we własnej (dalszej) rodzinie.
Ludzie sami się wytrują - dla zysku ( .

Ze Świąteczno Noworocznymi Pozdrowieniami.
Paweł.
Powrót do góry
Bogdan
pią sty 01 2016, 08:33

Czy to jest naprawdę PRAWDA?

TRUJĄCE RYBY

Czyżby było aż tak niedobrze?

Powrót do góry
Dominik
pią sty 01 2016, 09:01

Media jak to media, lubią wyolbrzymiać różne sprawy i teorie. Myślę że aż tak źle nie jest. Biorąc pod uwagę liczbę mięsiarzy u nas w Polsce spożywających ryby 7 razy w tygodniu w olbrzymich ilościach i bez opamiętania, to powinniśmy co chwilę słuchać w wiadomościach o zatruciach toksynami. Choć nie ukrywam że rozpowszechnienie takich informacji dla nas wędkarzy mogłoby wyjść tylko na dobre - mniejsze spożycie, mniejsze odłowy itp. Szkoda tylko że najbardziej "toksyczne" są te morskie rybki.
Powrót do góry
13Zbig
sob sty 02 2016, 01:27
GośćCałe te badania są powodowane przez lobby producentów i tak mamy apel, masło szkodzi a margaryna nie! Za moment dowodzą że tylko masło jest zdrowym produktem szczególnie dla dzieci! I tak jak obserwuje to raz jedno jest super a raz to co było super jest bee! Nie wiem czy pamiętacie jak w Polsce wchodziły do sprzedaży mikrofale! Każdy mówił że to gotuje mózg i co? Śladowe ilości pierwiastków i metali ciężkich są w takiej ilości pokarmów że patrząc na to - nic nie jedzmy
Powrót do góry
Paweł
pon sty 04 2016, 12:56
Zarejestrowany #31
Całe szczęście - nie wiem czy zauważyliście - makrela pomimo największego naszprycowania rtęcią (3 miejsce) może być spożywana bez ograniczeń aaa zapomniałem - "podobno" .
Nie dajmy się zwariować. Jak to mawiają u mnie na wsi - nawet alkohol pity w dużych ilościach, ale z umiarem nie szkodzi

Z noworocznym pozdrowieniem ...
Powrót do góry
Bogdan
pon wrz 26 2016, 06:56

Dokładam następną nowinkę.

TILAPIA

Co myślicie o tej rybce?
Powrót do góry
Bogdan
wto wrz 27 2016, 06:21

i jeszcze nasze śledzie.

BAŁTYK

Powrót do góry
Zbyszek
wto wrz 27 2016, 10:42
GośćTo nie śledź tylko jego wątroba! A śledzie sprzedają jako tuszki o ile pamiętam? A ta strona o Tilapii... no cóż! Jak zwykle walki wewnętrzne czyli niszczenie konkurencji Jak znajdzie się jakiś jeden szalony naukowiec i opisze zawartość związków i metali zawartych w pozornie codziennej diecie a już bardziej złożonej... po prostu przestaniemy jeść i pić! Ja nie biorę sobie tego tak do głowy... to są śladowe ilości trzeba by jeść tego setki kilogramów może wtedy by zaszkodziło?

Powrót do góry
Idź do strony  [1] 2
Moderatorzy: admin, Dominik, Bogdan

Przejdź do:     Powrót do góry

Kanały informacyjne: RSS 0.92 Kanały informacyjne: RSS 2.0 Kanały informacyjne: RDF