Akcesoria wędkarskie
Przygotowanie
Metody połowu
Pokoik napraw
BUDOWA I OPIS KOŁOWROTKA
KONSERWACJA KOŁOWROTKA
USUWANIE PISKU KOŁOWROTKA
KONTROLA I REGULACJA LUZU ZĘBATKI
NAPRAWA HAMULCA I WOLNEGO BIEGU
WYMIANA SPRĘŻYNY KOŁOWROTKA
NIEODBIJAJĄCY KABŁĄK
WYMIANA PRZELOTKI
WYMIANA PRZELOTKI NA STOPCE
BLOKADA BIEGU WSTECZNEGO
SZUM KOŁOWROTKA
NAPRAWA ZŁAMANEJ WĘDKI LUB BATA
WYMIANA ŁOŻYSK
Zrób to sam
DOMOWA ZANĘTA
WYPYCHACZ
SPŁAWIK Z BALSY
SPŁAWIK Z PAŁKI WODNEJ
MAKARON
SPRĘŻYNKA KABŁĄKA Z AGRAFKI
KOSZ ZANĘTOWY
WĘDZOK I WĘDZENIE
KOSZYCZKI ZANĘTOWE
WOBLER
SIATKA DO PODBIERAKA
USTAWIANIE WOBLERA
HODOWLA CZERWONYCH ROBAKÓW
IGŁA DO ZBROJENIA RYBKI
PODPÓRKI WŁASNEJ ROBOTY
SPRĘŻYNA BIEGU WSTECZNEGO
MODERNIZACJA FORMY DO METHOD FEEDER
ANTENKA SPŁAWIKA
Techniki i sztuczki
Opowiadania wędkarskie
Wędkarstwo podlodowe
Witaj
Menu główne
Czat

04 sty : 19:42
Poszukuję mapy batymetrycznej jeziora sarąg

22 gru : 01:13
Witam czy mógłbym dostać/kupić mapę batymetryczna j Ruda Woda oraz Bartężkajacek 2359@o2.pl
Pozdrawiam

22 lis : 19:22
Witam, w jaki sposób mógłbym uzyskać mapę batymetryczną jeziora Brzeźno k. Brzeźna Mazurskiego? darek.buczynski@gmail.com

17 paź : 19:32
Witam.Czy mógłbym poprosić o mapę btymetryczną jeziora Świętego Szwaderki?

11 paź : 16:15
Witam potrzebuje mape batymetryczna jeziora burdag .jesli ktos posiada to prosze o przeslanie dzieki jawor75@gmail.com
Zobacz wszystkie posty (492)
Nowe posty na forum

Witamy bardzo serdecznie Andrzeju i zapraszamy do ...
Autor Bogdan
20 sty : 13:19

Dzień Dobry, Bardzo dziękuję za przyjęcie do grona...
Autor Andrzej
20 sty : 12:48

Ja już około 6 lat łowię na federka, ale trochę in...
Autor Bogdan
17 sty : 14:39

Zamówiłem w internecie miarkę do ryb samoprzylepną...
Autor Bogdan
17 sty : 12:53

Bardzo dobry sposób na karpia. Metoda stała się je...
Autor Dominik
15 sty : 19:46
Nowe komentarze

Autor: Bogdan dnia 21 lis : 07:27
Witam Damianie.Moim zdaniem stopery między śrucina [więcej]

Autor: DamianSa dnia 21 lis : 00:00
Witam, czytałem że rozkładanie ciężarków na przykł [więcej]

Autor: Pablo dnia 25 paź : 16:50
Witam czy ma ktoś mapkę jeż czarnego w niesiolowic [więcej]

Autor: Anonymous dnia 17 paź : 19:36
reklama.domanski@wp.pl

Autor: Anonymous dnia 17 paź : 19:36
Witam.Czy mógłbym poprosić o mapę batymetryczną je [więcej]
Facebook
Data / Czas
Sposób na ...
Mapy batymetryczne
Poradnik
Więcej o książce można dowiedzieć sie na stronie :
LINK
Forum
<< Poprzedni temat | Kolejny temat >> |
![]() |
Autor | Odpowiedzi |
Fishmaniak12 |
| ||
![]() ![]() Dołączył: śro paź 30 2013, 04:56 postów: 120 | Witam Chcialbym sie dowiedziec, jakie ma znaczenie system oscylacji w kolowrotku. Osobiscie do spiningu posiadam kolowrotek z systemem oscylacji S-Curve i jest w nim w sumie jedyna wada ze jak mam mocno dokrecony hamulec i zrobie odjazd to plecionka na szpuli zacznie sie charasterycznie przekladac, ale nie wiem czy jest to wlasnie wina oscylacji S-Curve. Slyszalem ze jest tez system oscylacji Worm-shaft czy tez slimakowy jakie zastosowanie maja te 2 systemy oscylacji jaki jest lepszy? Zauwazylem ze Worm-shaft jest ogólnie dostepny w drozszych kolowrotkach. | ||
Powrót do góry |
Bogdan |
| ||
![]() ![]() ![]() Dołączył: sob gru 31 2011, 07:55 postów: 1952 | Niestety dla mnie to jest nowość i w obecnej chwili nie wiem dokładnie o co chodzi z tą OSCYLACJĄ. Owszem wiem, że kto nie uczy się i nie jest z nowinkami na bieżąco to nie tylko, że stoi w miejscu, ale na dodatek taki ktoś się cofa. Ale w obecnej chwili jest tak gigantyczny postęp w technice, że trudno za nim nadążyć. ![]() | ||
Powrót do góry |
13Zbig |
| ||
Gość | Z tego co pamiętam oscylacja czyli prościej mówiąc ruchy wzdłużne szpuli w czasie nawijania, jedna czyli wolne i takie same w przód i tył, układa żyłkę w miarę równo, ciasno zwój koło zwoju, szybko w obu kierunkach układa zwoje krzyżowo, co daje lepsze odprowadzenie wody i szybsze spadanie żyłki w czasie zarzucania, oraz mieszane szybko przód, wolno tył co daje połączenie ciasnego z krzyżowym! A teraz Worm-shaft metoda mieszana napędu rotora ślimakiem i posuwem szpuli ślimakiem krzyżowym o długim skoku, dlatego stosowana w tych drogich bo po pierwsze jest to napęd ślimakowy a ten kosztuje sporo, po drugie stosowane są dwie przekładnie ślimakowe więc sam rozumiesz, jest to mechanizm bardzo precyzyjny a do tego niezawodny to i kosztuje. A teraz wyjaśnienie S-Curwe jest to zmodyfikowany do tej pory prosty system posuwu osi ponieważ oś nie może ruszać się na boki, a jedynie góra-dół, wypust w kole zębatym przesuwa się w rowku wodzika, unosząc go i opadając za każdym obrotem. Wodzik przymocowany jest śrubką do osi i powoduje ruch posuwisty całej osi wraz ze szpulą. Do niedawna bardzo trudno było zsynchronizować ten posuwisty ruch z równomiernym nawijaniem linki, szczególnie w skrajnych położeniach. Rozwiązaniem tego problemu było takie wykonanie rowka w wodziku, aby ten "miękko" zaczynał i kończył posuw. Idealnym kształtem rowka okazał sie kształt litery "S", stąd kołowrotki z takim wodzikiem oznaczone są symbolem S Curve Oscillation System" To tak pokrótce! | ||
Powrót do góry |
Fishmaniak12 |
| ||
![]() ![]() Dołączył: śro paź 30 2013, 04:56 postów: 120 | 13Zbig napisał(a) ... Z tego co pamiętam oscylacja czyli prościej mówiąc ruchy wzdłużne szpuli w czasie nawijania, jedna czyli wolne i takie same w przód i tył, układa żyłkę w miarę równo, ciasno zwój koło zwoju, szybko w obu kierunkach układa zwoje krzyżowo, co daje lepsze odprowadzenie wody i szybsze spadanie żyłki w czasie zarzucania, oraz mieszane szybko przód, wolno tył co daje połączenie ciasnego z krzyżowym! A teraz Worm-shaft metoda mieszana napędu rotora ślimakiem i posuwem szpuli ślimakiem krzyżowym o długim skoku, dlatego stosowana w tych drogich bo po pierwsze jest to napęd ślimakowy a ten kosztuje sporo, po drugie stosowane są dwie przekładnie ślimakowe więc sam rozumiesz, jest to mechanizm bardzo precyzyjny a do tego niezawodny to i kosztuje. A teraz wyjaśnienie S-Curwe jest to zmodyfikowany do tej pory prosty system posuwu osi ponieważ oś nie może ruszać się na boki, a jedynie góra-dół, wypust w kole zębatym przesuwa się w rowku wodzika, unosząc go i opadając za każdym obrotem. Wodzik przymocowany jest śrubką do osi i powoduje ruch posuwisty całej osi wraz ze szpulą. Do niedawna bardzo trudno było zsynchronizować ten posuwisty ruch z równomiernym nawijaniem linki, szczególnie w skrajnych położeniach. Rozwiązaniem tego problemu było takie wykonanie rowka w wodziku, aby ten "miękko" zaczynał i kończył posuw. Idealnym kształtem rowka okazał sie kształt litery "S", stąd kołowrotki z takim wodzikiem oznaczone są symbolem S Curve Oscillation System" To tak pokrótce! Dobrze Zbigniew to tak po skrócie wiem juz co to jest ta oscylacja ![]() | ||
Powrót do góry |
13Zbig |
| ||
Gość | Nie miałem nigdy tego problemu, ale Worms jest układem najbardziej optymalnego układania żyłki, połączeniem ciasnego i jednocześnie równomiernego układania więc chyba jak dotąd nic lepszego nie wymyślono ![]() | ||
Powrót do góry |
Fishmaniak12 |
| ||
![]() ![]() Dołączył: śro paź 30 2013, 04:56 postów: 120 | No, jezeżeli mogła by być to wina plecionki no to się nie dziwie. Wydaje mi się trochę przegrubiona. Mam jak narazię plecionkę SPRO 0.10 PE i wydaje mi się ona trochę przegrubiona chociaż dziwne. Ostatnio w tym moim Jaxonie miałem gamakatsu 0.12 i wydawała mi się cieńsza. To zsuwanie plecionki nie jest jakoś mocno irytującę ![]() ![]() | ||
Powrót do góry |
13Zbig |
| ||
Gość | Przed drastyczną decyzją o zmianie kołowrotka, sprawdź czy prześwit między rowkiem w rolce pokrywa się z rantem szpuli, jeżeli szpula jest wyżej to masz przyczynę, nawój nie dochodzi do samego końca, można to zaobserwować jak nawijasz nową żyłkę lub plecionkę, ja kończę jak jest jej na szpuli ok 1 mm od górnej krawędzi, czyli prawie na równo! Plecionkę nawijam (mimo szumnych zapewnień producentów że nie pije wody) po 15 minutowym moczeniu w misce z wodą, miska w wannie i nawijam bez napinania, sam opór wody wystarczy, średnim tempem, to nie bryzga i równo się układa, żyłkę też obowiązkowo z wody, z tą różnicą że bezpośrednio nie trzeba namaczać, tyle wody którą zasysa przy nawijaniu starczy. Układa się wtedy elegancko, nie za ścisło, potem procentuje to nad wodą ![]() | ||
Powrót do góry |
Moderatorzy: admin, Dominik, Bogdan |